Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

De riktigt stora stenrösen med grottor! Anglestue -Kanaberg- Antamåla rör


Antamåla rör

Det kom sig så i de äldre tiderna att det bodde en trollkärring i skogarna mellan Blekinge och Småland.
Men den stackars trollkärringen stördes av ljudet från Vissefjärda kyrka. Till slut blev hon så förtretad  att hon fyllde sitt förkläde med stenar som hon tänkte kasta på den ljudande kyrkan. Men det bar sig inte bättre än att när hon kom till Antamåla sprack förklädet och alla stenarna rann ut. Än i våra dagar ligger stenarna från trollkärringen förkläde kvar och vittnar om händelsen.
Antamåla rör är en stenbildning som är 150 meter lång, 50 meter bred och 11 meter hög. Det är alltså en ordentligt hög med rundade stenar och storblock. Tyvärr har röset till stora delar fått växa igen med sly. Men när jag var där första gången på 1980-talet kunde man se hela röset som var en imponerande syn och mäkta rolig för barn- och tonåringar att klättra omkring i. Antamåla rör har inte de stora grottbildningarna som Anglestue och Kanaberg där man kan klättra in i hålrummen mellan stenblocken.
Man tror de bildats av inlandsisen och eventuellt suttit i taket över en isälv eller issjö som sedan brustit. Stenarna är märkligt rundade och slipade.
Kanaberg med grottor

Ett liknade rör med stenar är Kanaberg i Kalmar kommun på gränsen till Torsås. Byn heter Kättilsboda och tillhör Karlslunda församling dvs Påryd.Kanaberg innehåller riktigt stora block vilket tyvärr är svårt att se på bild då man inte har något att jämföra. Dessa stora, stora klippblock ligger utslängda huller om buller i en enorm hög.Kanaberg är en stenkummel som ligger 53 meter över havet och området med dessa klippblock är omkring 1 hektar stort. Stenrösena bildades under istiden genom isälvar eller issjöar.

Södra Möre hembygdsförening har gett ut en Årskrönika 1996 där man kan läsa mer om Kanaberg.Här inunder ska det finnas en ganska stor grotta sägs det men att ingången är mycket smal. Under 1800-talet gömde sig flera tjuvar och personer som levde på samhällets yttersta kant. En av dem som ska ha gömt sig här var Bläsemålatjuven ifrån Vissefjärda trakten. Om honom har jag hört två olika skrönor. I den första kom han inspringande på en stor gård och skrek att elden är lös i lagården och medan husfolket sprang för att släcka elden- som naturligtvis inte fanns- länsade Bläsemålatjuven huset på det han kom åt.

I en annan berättelse så var det några tvättgummor som stod och tvättade kläder när Bläsemålatjuven kom och frågade dem om de visste vad man kunde ha en sådan tvättgryta till som tvättgummorna hade. När de inte visst sa Bläsemålatjuven att man kan ha de så här på huvudet, medan han tog upp tvättgrytan på huvudet och sprang till skogs med den.


Bland de ökända Kanabergstjuvarna ansågs Köhlmanna Pelle var den värsta. Han ska ha blivit halshuggen på avrättningsplatsen i Vassmolösa 1850.

Bland sägnerna om Kanaberg ska Dacke också vara inbegripen då det ska finnas domstolsprotokoll bevarade som beskriver att Dacke gömde sig i Mortorps skogar och vilket ska betyda Kanaberg.

Men Nils Dacke som blivit en frihetskämpe och legend i våra trakter är något man vill stoltsera med och Dacke sägs ha gömt sig i många grottor och hålrum i de Småländska- Blekingska skogarna. Men så är det med legender och sägner att man aldrig vet var gränsen mellan fakta eller sagor går. Kanske höll Dacke verkligen till här eller så var han här aldrig...?

Men namnet Kanaberg ska komma från pigan Karna som blev bergtagen av trollen här och aldrig mer återsågs. För i äldre tider hände det verkligen att människor blev bortrövade av trollen och kom aldrig mer tillbaka, om de inte blev bortbytingar förstås. En bortbyting är när trollen bytt ut sin egna unge mot ett människobarn i gården. De kunde växlas tillbaka senare i livet.


Hitta hit!
56¤31´45"N
15¤58´45,7 E
Anglestue med grottor
Första gången jag hörde talas om Anglestue var som barn och redan då skenade fantasin iväg när jag hörde min mamma berätta om grottformationerna och att här fanns gömställen på riktigt! Där riktiga människor verkligen hade gömt sig! 
Min mamma bodde under flera år i den gränsande byn Skuremåla, i skogslandet mellan Edestad och Kallinge. Om huset i Skuremåla som morfar arrenderade berättade hon att det varit riktigt fint och det hade funnits en brunn i brygghuset där man tvättade. En annan värld mot dagens tvättmaskiner och kondenstumlare! ;-)

Åter till Anglestue så är blocken mer dramatiska där med branta berg och block insprängt i en blandskog med mycket lövträd. Här finns många grottbildningar mellan de stora stenblocken som passar både mindre barn och vuxna att klättra omkring bland. Den största grottan är omkring 1 meter bred, 8 meter hög och 12 meter lång. 

Enligt berättelser från trakten var Anglestue gömställe för danskarna och friskyttarna under Snapphanetiden.

Blekingeläns tidning har skrivit om Anglestue:

Vägbeskrivning

Koordinater N56.252526 E15.339126

Ta av från E22 och kör till Kallinge. Ta vägen mot Tving. Efter några kilometer tar du av till höger mot Skuremåla/Boahaga. Det är skyltat från parkeringen och en ny bro finns uppsatt över bäcken. Man får gå en bit in i skogen till grottorna.Plus +
* Informationsskyltar gjorda av hembygdsföreningarna är trevliga med lite fakta läsning.* Naturens fenomen ihop med skrönor och legender ifrån bondbyarna är alltid trevligt och ger en levande lokalhistoria.
Till Anglestue finns nya fina skyltar som gör det lätt att hitta. Bravo Ronneby kommun :-D


Minus -
* Bättre skyltning och ifrån de större vägarna så man hittar dit! För att hitta dessa mindre sevärdheter måste man oftast ha lokalkännedom vilket är synd då fler borde ges möjlighet. 


Sammanfattning:
Det är roligt med bondehistoria som tillhör det lokala samhället och berättelserna om tjuvar och banditer, men i detta kan man också ana ett socialt utanförskap och fattigdom där människoöden spinns ihop till en verklig historia om bondesverige som inte alltid är så romantisk och ljuv. 
Stenblocken och geologin är hänförande och man letar i minnet efter skoltidens kunskap om istiden. Hur var det nu det där med isälvar fungerade?


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...