Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

måndag 21 februari 2022

Fina, fula och märkliga ortsnamn


Stensjön i Gnetteryd

Återigen har orten Månasken fått en bra placering (8:onde plats av Sveriges vackraste ortsnamn) 2022 i Språktidningens tävling om vackra ortsnamn och jag har skrivit om det tidigare här på bloggen.

Men nu kom jag tvärtom att tänka på mindre vackra ortsnamn och deras härkomst som är väldigt intressanta! Dessutom har jag upptäckt att flera orter med märkliga ortsnamn är mycket vackra att besöka! 

Det f.d. båtsmanstorpet i Gnetteryd

Gnetteryd och Loppetorp- liten som en loppa

Utanför Tving ligger en ort känd för sina märkliga flyttblock Gnetteryd Stutar och Oxar och en liten idyllisk insjö. Jag har kört förbi massor av gånger och funderat på ortsnamnet Gnetteryd. Gnetter är lössens barn. Så kan väl inte orten heta? Men byn intill heter Loppetorp. Men så slår jag upp ortsnamnen i Hallbergs ”Ortsnamn i Blekinge”. Till min stora förvåning menar Hallberg att det är ett så kallat ”spenamn”. Han skriver att spenamn användes av folk i rikare och större bygder. Loppetorp är en hänvisning till små bebyggelser. Liten som en loppa. 

Det får mig att tänka på att det sägs att Vilhelm Moberg i en av sina böcker skrev att Algutsbodaborna sade att i grannförsamlingen Örsjö bodde bara ”löskefolk”. Av någon obeskrivlig anledning har vi människor en allt för stor böjelse för att hävda oss över varandra. Tänk om vi samarbetat - vilka riktiga stordåd mänskligheten kunnat åstadkomma! :-D

Tattamåla och Horkoneryd

Intill Ronnebyån ligger Horkoneryd. År 1552 hette gården Horkarlsmåla och Horkarlsryd. År 1623 ändrades namnet till Horkoneryd. Då tankarna går till prostitution kan man undra varför inte namnet helt och hållet byttes ut? Ladan till gården finns kvar invid Ronnebyån och den damm som byggdes på 1980-talet till kraftverksbygget. Mangårdsbyggnaden var sedan tidigare riven och resterna av gården hamnade nu under vatten. Men ladan och gräsytan ligger fint kvar på stranden med sjöutsikt. På höjden intill får man en ljuvlig utsikt. 

Tattamåla kan man väl gissa att resande folk haft en plats där de slagit läger? Kanske du vet varifrån namnet kommer och vill skicka en förklaring på epost? lohlamariedebie@live.se


Utsikt över Ronnebyån i byn Horkoneryd

Helvetet - en besvärlig väg

Byn Helvetet låg söder om Hallabro och ska komma av att den branta och ömsom sanka markerna som den tidens väg gick genom. Det var ett rent helvete att färdas upp och ner för vägen. Det var innan riktiga vägar fanns och stigarna gick i rasbranterna mellan stora stenblock.


Gåsfeten, Gåsfittan, Gåsfoten

Fläck, Öppendjävul, Trånheim, Brännvinsföten, Gåsfeeten

Lyckeby Fläck är inte en fläck på kartan utan kommer från tyskans namn för köping. Lyckå fläck är namnet på centrum i dåtidens stad Lyckå.

Ön Öppenskär har kallats Öppendjävul, Trånhem är ett taget namn efter Trondheim i Norge och inte en plats där man sitter och trånar, Brännvinsföten i Torhamn förknippas med smuggling och fyren Gåsfeeten som kommer av gåsfot som förr uttalats Gåsfittan med äldre dialekt.


Bräkneån rinner genom Trånhem


Vilka fler märkliga ortsnamn känner du till?


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...