Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Tivedens nationalpark




Jag blev djupt förälskad i Tivedens nationalpark som gav sådana mäktiga naturupplevelser under de dagarna då jag var där. Frodigheten, färgerna, den orörda naturen, känslan av den djupa gammelskogen, bävern, huggormarna, soluppgången och den totala stillheten mitt inne i skogen. Så fantastiskt underbart... Får du möjlighet så åk till Tiveden om du är det minsta naturintresserad. Här finns en mäktig skog att uppleva!



Nationalparken ligger i ett område med mycket flyttblock och terrängen är kuperad. Men med lite vardagskondis i botten klarar man de flesta lederna som är utmärkta med sina svårighetsgrader från lätt till mycket krävande. De leder som är krävande är det oftast inte hela sträckan. 

Något att tänka på är att marken är ojämn så stadiga skor är ett måste.



Sammanfattning

Positivt

+Stor känsla av vildmark och gammelskog. Häpnadsväckande natur!

+Perfekt att paddla i sjön Trehörningen. Många möjligheter under paddlingen för rast och bad i en vacker skogssjö.

+ Mycket bra skyltat på lederna. Bravo!

+ Många grillplatser och anordningar för matsäck.

+Bra med parkeringar

+ Kartorna som man får gratis över området var överskådliga och bra. Mycket användbara.

Negativt

- Bättre information är ofta en stående punkt när man befinner sig på platser som anordnats för friluftsliv. Jag är van att röra mig i naturen. Men om människor med mindre vana ska våga ut sig ut i naturen måste informationen vara mycket bra. I Tiveden var det främst information på webben/ turistinformation om privata alternativ runt nationalparken som brast. Var kan man sova och äta, upplevelser av olika slag och att få information om guidningar i området lyckades vi inte med förrän vi var på plats och då var det fullt.

- Toaletterna luktade.

- Mer information om djurlivet hade varit bra, vart man kan se dem och spåren efter dem.

- Längre lättillgängliga leder och grillplatser. Även den som är rörelsehindrad eller föräldrar med barnvagn borde kunna få njuta mer av denna fantastiska natur än de 800 meterna som är tillgänglighetsanpassade. En bit grusväg är allt som behövs för det!



Karaktäristiskt för Tivedens nationalpark är sammansättningen av berg och flyttblock, tillsammans med den mycket frodiga gammelskogen. De skogklädda bergen är drygt 40 meter höga och här finns mängder med flyttblock sedan istiden. Smältvattnet efter inlandsisen spolade bort jorden och därför har Tiveden ett mycket tunt lager med jord vilket passar tall, olika mossor och lavar samt blåbär och lingon.

 



När jag vandrar genom Tivedens nationalpark tänker jag, att allt ser så enormt frodigt ut i den här skogen. Gammelskogen med sina raka furor ger en djup och vacker fond av gyllenbruna träd mot all tjock mossa som växer som en färgrikt dekorerad matta över marken i olika grå, vita, gröna och röda nyanser. Blåbärsrisen är höga och fulla av stora blåbär. Lingonen är lite färre i antal men har stora glänsande röda bär som lyser vackert i solljuset som silar sig igenom tallkronorna, ner mot marken där också ljungen har bildat grova stammar och de färgrika lila blommorna vajar i den svaga vinden som går med ett stilla sus genom skogen denna sensommarmorgon då vi vandrat ut i Tivedens gammelskog.



Ljungen växer frodigt och färgrikt på grova stammar i Tiveden


Högst 120 meter över havet

Den högsta punkten i Tivedens nationalpark är 240 meter över havet och den lägsta punkten ligger på 120 meter över havet. Det utgör en skillnad på 120 meter och förklarar var branterna under vandringen kan kännas i benen ;-)



Jägare Junkers flyttblock

Resekompis till Tiveden är Miss M och vi börjar med rundan förbi Jägare Junkers flyttblock. Detta flyttblock med sina 15 meter är Tivedens största flyttblock och är imponerande högt när man står nedanför det. 

Till namnet Jägare Junker hör en sägen som berättar att han skall ha förlorat sin älskade jungfru här och sägnen säger också att det finns de som påstår sig sett både Junker och jungfrun vandra omkring här kring stenen.




Mindre brant, och den enda,  att klättra upp för på Jägare Junkers led.


Det finns tre stycken entréer till Tivedens nationalpark.

Huvudentrén som börjar i närheten av Östgötaviken av sjön Trehörningen. Här finns en bemannad information med trevlig personal som gärna hjälper till att svara på frågor. Här finns flera grillplatser, även nere vid stranden och gott om bord att äta medhavd matsäck vid. Toaletter, parkeringsplatser och möjlighet att slå upp tält.  

Här finns leder som Stenkällerundan 2,2 km, Stigmansrundan 4,2 km, Trollkyrkerundan 4,6 km.



Stenkällerundan sägs vara den populäraste rundan och där går leden både nedåt under flyttblocken och uppför med omtalad utsikt. Leden är 2.2 km och räknas som medelsvår med sina höjder. Leden går delvis utmed sjön Stora Trehörningen och bjuder på fin utsikt.


Ett stycke av Stenkällerundan går uppe på berget



Trollkyrkerundan är mycket mer krävande men bjuder å andra sidan på en enorm utsikt där man ser ut över sjön Vättern på en av utsiktsplatserna. 



Vitsandentrén - delvis tillgänglighetsanpassad

Här finns den stora fina badplatsen som ligger i en halvcirkel inne i en vik av stora Trehörningen. 

Badplatsen och entrén ligger direkt i anslutning till parkeringen, toaletterna och grillplatserna. 

Bra tillgänglighet vid Vitsand. För den som har svårt att ta sig fram är Vitsand den delen av nationalparken som är mest tillgänglighetsanpassad. 

Jägare Junkers led börjar från Vitsands entrén och badplatsen med en tillgänglighetsanpassad led som till en början består av en uppbyggd träramp som går genom skogen. Senare övergår den anpassade leden till en jämn grusväg bort till det stora flyttblocket. Hit är det 800 meter ifrån Vitsand. För den som är beroende av tillgänglighetsanpassningen får vända här och ta samma väg tillbaka för här börjar den delen av Junkare Jägersled som delvis är mer krävande. På ett ställe får man klättra upp för en mindre brant men för övrigt klarar man Jägare Junkers led med lite vanlig vardagsmotion i bagaget.


Vitsand


Barnfamiljer

För barnfamiljer med mindre barn är det här vid Vitsand som man kan komma fram med en barnvagn. Övriga leder passar större barn som kan gå och klättra själva och för besökare med en vardagskondition som kan gå obehindrat på ojämn mark och i kuperad terräng. 


Vitsand med ved och grillplatser


Om man klättrar ett femtiotal meter upp bland flyttblocken kommer man till omtalad utsikt.
Efter samtal med en tysk man som just forcerat klippblocken bestämde jag mig för den lättare rundan.


Vitasandsgrottorna 

Vitasandsgrottorna är en rasbrant med en mängd stora flyttblock som bildar grottor och håligheter mellan de gigantiska stenblocken. Här går en mycket brant klättring upp på bergsryggen för den som är stark i benen och vill njuta av utsikten. Men man kan även gå mindre stigar som är mindre krävande och njuta av naturen utan att bege sig upp på de högsta branterna.


Ösjönäs


Ösjönäs entrén

Här ligger parkeringen intill stranden av Stora trehörningen och det smala sundet mot Lilla Trehörningen. Här finns toaletter, informationstavlor och bord att äta medhavd matsäck vid med fin utsikt över sjön.



Entrén till den privatägda upplevelsegården Ösjönäs



Upplevelsegården Ösjönäs

Här ligger också den privatdrivna upplevelsegården Ösjönäs där man kan bo med nationalparken som närmsta granne, hyra kanot och prova på flera andra vildmarksäventyr.



Tiveden ligger djupt in i skogen långt från större samhälle och vägar vilket gör att att man på de flesta lederna inte hör några andra ljud än skogens egna. Långt bort från trafik och buller. Här kan man verkligen få uppleva skogen genom dess egna ljud och dofter. 


Gammelskogen skapar naturens egna formationer




Paddling

Lilla och Stora Trehörningen är fina sjöar att paddla i. På väg till kanoten mötte vi en bäver vilket var roligt då vare sig jag själv eller Miss M haft turen att få se bäver tidigare då de inte finns i södra delen av Sverige. Under turen med kanoten stannade vi och rastade på ett par ställen då vi tog en heldagstur vilket utgör mer än en mils paddling runt Stora Trehörningen. Det är möjligt att paddla även i Lilla Trehörningen.



Solen var precis på väg upp över Stora Trehörningen i Tiveden när vi drog ut kanoten i vattnet och tog de första paddeltagen.


Soluppgången några minuter efter kl 05 vid Stora Trehörningen


Första platsen vi tog rast vid var vid Älgasundet där det finns en vik med en naturlig badstrand. Här växer också gott om blåbär och lingon vilket det gör överallt i Tivedens skogar under eftersommaren. Miss M plockade drygt en liter blåbär på en liten stund medan jag gick runt och njöt av naturen och den tidiga morgontimman vid vattnet efter vår frukost och före strömmen av turister börjar röra sig runt i parken. Då är det alldeles tyst så när som på lite skränande från några sjöfåglar längre ut på sjön.


Längst in i Östgötaviken kommer man nära Tivedens huvudentré och från sjön kan man lägga till vid grillplatsen.



Senare passerade vi Vitsands badplats där det finns flera toaletter, sopkärl och grillplatser. Strax därefter tog vi lunch vid Kärringaudden där det är tillåtet att slå upp ett tält över natten, men det får inte stå kvar över dagen. 

De regler som gäller i nationalparken är väl skyltade. Här vid Kärringaudden finns torrdass och grillplats. Det finns ved att använda och yxa att spänta upp tändved med. 


Paddling i Stora Trehörningen, Tivedens nationalpark


Vi paddlade omkring 1 mil och fick fina naturupplevelser av en spegelblank sjö, stillheten vid rastplatserna och naturens skönhet. Men sedan är också matsäcken alltid extra god utomhus efter en utevistelse och särskilt här där vi fann en egen sandstrand att dra upp kanoten vid :-D.


Färska spår efter skogens invånare


Då vi gått några timmar i skogen kom vi fram till ett rykande färskt djurkiss. Vi måste missat djuret med bara några sekunder för urinen rann fortfarande i en liten rännil ner mellan stenarna. Det var en ganska stor pöl så djuren borde vara något av de lite större. Kanske ett rådjur, en räv eller en grävling som vi skrämde iväg. 

Om man är uppmärksam så finns det mycket spår efter djuren i skogen. Går man i stillhet och är uppmärksam så lär man sig se allt mer av detaljerna. Ibland kan en bok i ryggsäcken vara bra när inte internettäckningen med Google når fram som den ska. Vi fotograferade med mobilerna och slog upp det vi ville veta mer om när vi kom tillbaka till campingen. Roligt kvällsnöje att diskutera vad vi sett och upplevt :-D


Frukost vid en sjö


Efter två timmars vandring i lugn takt tar vi frukost på en bergknalle med utsikt ner mot en skogssjö. Stillheten är slående vart man än befinner sig i Tivedens nationalpark. Man hör inga bilar, inga flyg eller mänskligt buller. Några enstaka gånger hör man andra nationalparksbesökare. Men trots att parken är så välbesökt så är det rymd och space på lederna. Besökarna börjar komma ut på lederna runt 10-tiden på förmiddagen och efter lunch är det som flest besökare. Vill du ha mer egentid i nationalparken så prova en tidig morgontur ...


Sittunderlag och frukost från ryggsäcken.
Vi satt länge och njöt av färgerna och skogens rikedom


Regler i Tiveden

Det finns en del regler att följa som gäst i Tiveden och dessa är noga beskrivna vid de olika entréerna. Något som kan vara bra att känna till före resan är att det inte är tillåtet att stå med husbil eller husvagn inom nationalparkens gränser mellan kl 00 till 06. Men ett tips är att finns möjlighet att hitta fina platser utanför nationalparksgränsen och det finns också både campingar och ställplatser i närheten.


Morgonsolen strålar ner mellan träden på Jägare Junkers led


Naturguide i Tiveden

Genom bokning hos naturguidetiveden.se kan man boka olika naturguider som Bäversafari, Älgsafari,Vargsafari, Spårning, Tjäderspel,Ugglesafari med flera.



Här och var stannade vi upp under vandringen för att verkligen hinna se och uppleva denna annorlunda skog. Annorlunda för oss då vi kommer från en annan sorts natur närmare havsbandet. Här är tallstammarna tjocka och fåriga efter så många års växande i orördhet. När vi stannade upp och verkligen såg oss omkring kunde vi verkligen urskilja det som gav en känsla av gammelskogen. Vi pratade mycket om det under tiden vi gick och vid alla stoppen. Hur olika mossor i olika färgnyanser växer intill varandra på bergssluttningarna och bildar en mosaik. Hur djupa branterna är och vilka sorters träd vi såg. Med nyfikna ögon lär man sig uppfatta mer av det man ser i naturen.


Sjöarna är naturliga platser för stopp och längre raster.
Här kom vi fram till Stora trehörningen igen efter ett par timmar längs en av lederna.







Terrängen är mycket kuperad på många ställen i Tivedens nationalpark. Upp över 40 meter är de högsta bergen och då inlandsisen spolade bort mycket av jorden går berget i dagen ofta även på de mindre backiga lederna.

Här växer ljungen och i små skrevor hittar de tillräckligt med näring för denna översvallande blomning i mustigt lila. 
Vitlaven och fönsterlaven växer kraftigt på ett sätt som jag aldrig sett den göra i Blekinge. Vad skillnaden beror på vet jag inte. Kanske har den helt enkelt fått växa ostört här under så många år att den hunnit växa till sig. Men helt säkert erbjuder Tiveden rätt förutsättningar för att den ska trivas och bli både hög och buskig. Laven lyser starkt vit mellan de bärnstensfärgade tallstammarna och färgeffekterna är en av de saker som jag tar med mig som minne från Tiveden.















Långt till affärer och restauranger

Ta med dig all mat du behöver under din vistelse i Tiveden då det är långt till mataffärer. Även matställen är det långt till. I själva Tiveden finns det platser for boende och ställplatser men tillgången på att köpa mat eller fika är begränsad. I vissa fall var det stängt helt och andra hade bara öppet vissa helger.

Vi körde en kväll efter en vandring ner till Karlsborg, en sträcka på 2-3 mil och åt en härlig (men dyr) middag intill Göta kanal. Här hade vi en fin kväll i kvällssolen och såg båtarna komma och gå förbi. Kvällen avslutades med en en glass på väg mot bilen :-D



En bild på min vandringskompis då morgonsolen
lyste upp både henne och skogen vi var i


Camping och ställplatser

Man får inte stå med husbil eller husvagn inom nationalparkens område. Men utanför gränsen till Tiveden fanns småsjöar och parkeringsfickor att stå på. Tänk bara på att vägarna i Tiveden är mycket smala och att inte blockera trafiken. Många gånger under körningen fick man stå och vänta på parkeringsfickor till mötande hade passerat så kör sakta!

I området finns några campingplatser och ställplatser med varierad service. Inom en radie på 10 km hittar man flera olika alternativ.



Kanot / Kajak

Antingen kan man ta med egen kanot och lättast att lägga i dem är vid entréerna Vitsands eller Ösjönäs. Sundet mellan lilla och stora Trehörningen ligger vid Ösjönäs så här kan man välja vilken sjö man vill paddla i. Här finns parkeringen direkt vid sjön Trehörningen. Vid huvudentrén är det längre att bära från parkeringen och mer kuperat ner till vattnet.

Men man kan även hyra kanot i området både vid Trehörningen och vid en närliggande stor sjön som heter Unden som sägs vara betydligt mer svårpaddlad med starka vindar. Trehörningen är en mindre sjö, drygt en mils paddling, och har många småöar som ger lä vid hårdare vind. Det är också trevligt att kunna gå iland på någon av dessa små öar under turen.

Hyra kanot får man göra hos privata uthyrare i området, då man inte kan hyra genom Nationalparken.



Bemannad information vid huvudentrén

Personalen här var supertrevlig och gav många bra råd. Här finns kartor, även kartor som man kan ta med sig, information om området och man kan köpa böcker om nationalparkerna i Sverige och om naturen i stort.

Personalen berättade om områdets framväxt till Nationalpark och hur Tivedens skogar upplevts tillbaka i tiden.



Tiveden i historien

Tiveden med sin kuperade och steniga terräng ansågs vara en otillgänglig vildmark som ingen ville bo i. Under en period erbjöds finsk arbetskraft att slå sig ner här men då de såg hur terrängen var beskaffad så var inte de heller så förtjusta i att bygga sina nya hem i denna vildmark.

Ännu längre tillbaka innan Sverige blev ett enat land var Tivedens otillgängliga vildmark gränsen mellan Götarna och Svearnas områden.


I början av augusti är Tiveden full blåbär och lingon, 
och det är tillåtet att plocka!


Den röda näckrosen från Tiveden

År 1856 upptäckte den unge teologistuderande Bernhard Agaton Kjellmark den röda näckrosen i Fagertärn. Det var efter tips från lokalbefolkningen som han bestämde sig för att ge sig ut i Tivedes skogar och hittade dem. Han tog med sig några och visade för sin professor i Uppsala. Det blev sensation och tyvärr rovdrift på röda näckrosor ur tjärnen Fagertärn. På torget i Askersund såldes rötter från dem och spred sig på så sätt i landet. De röda näckrosor som finns i Europa har sin härkomst här ifrån Tiveden.

Den röda färger beror på en genetisk mutation och de ursprungliga växtplatserna var tjärnen Fagertärn och Kroksjöarna i Tiveden. Idag växer de fortfarande i ett litet antal sjöar i Tiveden.

1905 fridlystes de röda näckrosorna och detta blev första gången någonsin som ett naturminne skyddades i Sverige.

Fagertärns naturreservat är skyltat från väg 49 söder om Askersund och från vägen mellan Tived och Askersund.



Bävern

Bävern vi såg var när vi la i kanoten tidigt strax före soluppgången vid Ösjönäs. Den kom från Lilla Trehörningen och sprang över vägen.

Vid Bergsjön fick vi tips om att man kunde få se bäver och även se spåren efter den i form av hyddor och dammar. Här finns ett vindskydd som tillhör en av vandringslederna om man vill ge sig ut en tidig morgon och spana bäver. Det är just tidig morgon har jag fått veta som chanserna att få se bäver är störst.

Bergsjön ligger vid den smala vägen som går ner till Vitsand och vägen går längs stranden så du kan inte missa denna sjön.

Tillgängligheten här är bra eftersom vägen går så nära sjön och det finns också en parkeringsficka intill sjön där man kan stanna till. Om man har svårt att gå kan man se sjön från parkeringsfickan.



Huggorm

Under vår tid i Tiveden såg vi inte mindre än fyra huggormar. De flydde snabbt när de såg att de var iakttagna så jag tänker att man ska ha respekt för dem men inte vara rädd utan ändå ge sig ut i naturen.

Tre av de huggormar vi såg var svarta utan någon tydlig sicksack-markering på ryggen. Men de saknade snokens gula markeringar vid huvudet. Den fjärde huggormen var grå med en tydlig sicksack-markering. Jag förvånades över att huvudet på huggormarna var så små i förhållande till kroppen. Det såg lite overkligt ut, som om de hade fel proportioner vilket de naturligtvis inte har. Men ändå en reflektion. Det var stora huggormar. Eftersom de hade så bråttom och är otroligt snabba så är det svårt att avgöra hur stora de var men jag gissar på 100 cm långa.



Safari

Runt om i Tiveden finns privata aktörer som erbjuder olika safarier. Men tyvärr marknadsför de sig dåligt och trots att jag sökte mycket på nätet och var i kontakt med turistinformationen så ungick safarimöjligheten mig i Tiveden. När jag upptäckte att det finns safari på en anslagstavla försökte jag boka plats men då var det tyvärr fullsatt. De erbjuder bland annat bäversafari, älgsafari, vildmarkssafari och safari där man letar spår efter varg. Man vet att det finns varg som har sitt hemområde runt om i Tivedens vildmark












.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...