Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Fulltofta storkhägn

Fulltofta storkhägn
Tog en fågelskådartur ner till Skåne och första stoppet blev Storkhägnet i Fulltofta i Skåne. Trots att vi hunnit en bra bit in i juni så var morgonen och förmiddagen råkall med en del regnstänk men tack och lov sprack molnen upp och solen gav en fantastiskt fin kväll då jag besökte Trelleborg för att titta på en biätare vilket kommer längre ner i inlägget.

Det första jag upptäckte var att jag för ett tiotal år sedan stannade till och fotograferade den höstfärgade allén in till Fulltofta slott och var då tyvärr helt ovetande om att storkhägnet fanns där. Vilket gjorde att jag missade storkhägnet med några få hundra meter!!! Lite eftertanke då detta påminner mig om att det inte är så dumt att köra lite omvägar på måfå när man är ute på road trips och kan dyka på oanade sevärdheter längs vägen.


Storhägnet i Fulltofta bildades 2004 och är det största av storkhägnen i Skåne. De har även guidade turer och event vid olika tillfällen. Men jag och en kompis körde dit den här dagen på måfå under en fågelskådartur till Skåne. Jag är inte så bra på fåglar men min kompis har väl en sådär 50 års erfarenhet av fågelskådning eller mer och jag har faktiskt lärt mig en del genom att hänga med fågelskådare.


Det är ett rejält stort hägn och jag räknade in drygt ett 30-tal fullvuxna storkar på platsen. På storhägnets webbplats kan jag läsa att de har som mest upp mot 50 storkar. Ursprungligen kom de från Polen 2004 och 2009. 


En del av storkarna är individer som rehabiliterats efter skador och att en del därför inte kan flyga. Kanske förklarar det att några av storkarna fanns närmare marken inne i hägnet medan andra satt i bon på plattformar högt upp över hägnet. 


I de allra flesta bon kunde jag se att det fanns flera ungar. De har svart näbb ( se bilden ovan) mot de vuxna storkarna som har orangefärgad näbb. Ungarna varierade i storlek så alla har troligen inte kommit igång med häckningen vid samma tid.


Storkprojektet släpper ut storkpar och årsungar som ska bygga upp en vild stam av storkar. Storprojektet drivs av naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes Ornitologiska förening och därav bedrivs projektet till största delen av volontärer men det finns en anställd projektledare.


En mindre våtmark ligger direkt intill storkhägnet där några storkar kunde ses.

Övriga fåglar som vi såg var svartsnäppa, skogssnäppa, grågås, gravand, gräsand, kricka, knipa, ladusvala, tofsvipa, skrattmås, skedand, gulsparv. På den dimmomgärdade ängen bakom våtmarken gick ett gäng bor och betade fridfullt. Hela platsen var så finstämd och rofylld i sommardiset.


Storkarna klapprar ljudligt med näbbarna vilket gör att ett sorl omger hela platsen.


Vägbeskrivning / tillgänglighet till Fulltofta storkhägn
Man ska röra sig försiktigt runt hägnet för att inte störa dem särskilt under häckningen. Tyvärr har vandalisering skett och därför får man inte köra ända ner med bil. 

Det finns parkering för några bilar och vägen ner är lättframkomlig med barnvagn och rullstol. Man kan se storkarna ifrån bilen vid parkeringen, vilket kan vara bra att veta om man har svårt att gå eller har  sovande barn i bilen.

För att hitta till Fulltofta storkhägn kör du väg 13 mellan Höör och Hörby. Du svänger av mot Fulltofta slott och kyrka och följer sedan skyltningen. Det är lätt att hitta.
Koordinater: 55.87972, 13.61334  Länk till Google maps


En gulsparv satt på en sten när jag svängde ut från storkhägnet.




Biätaren, en raritet i Sverige
och vi körde 25 mil för att se den!


I ett sandtag strax väster om Trelleborg häckar en fågel som heter biätare. Den är mycket ovanlig och en raritet i Sverige. Sedan maj 2024 häckar sex biätare, dvs. 3 par i ett sandtag vid Maglarp. 

På fågelskådarturen genom Skåne styrde jag och min skådarkompis vår kosa dit för att få se dem. Vi körde alltså 25 mil för att se fågeln! :-D 

Och väl där visade det sig att vi inte var de som kom längst ifrån, utan en man från Jönköpingstrakten som suttit och passat på biätarna i drygt 7 timmar när vi hittade fram till sandtaget!


Häckat fyra gånger i Skåne
Jag är ingen fågelskådare själv men överraskades av att denna lilla fågel var så färgrikt dekorerad. Starkt blå, brun, svart och vit i färgen.

De bor i bohålor i sandtaget och enligt ornitologer från orten häckar åtminstone ett par i samma bohåla som var bebott förra året. Biätarna har alltså varit 2 år på rad i just detta sandtag.

Ornitologerna säger att biätarna bara häckat i Skåne vid 4 olika tillfällen sedan 1985.  Den häckar normalt  i södra Europa och i norra Afrika samt västra Asien. Tillfälligt har den synts till i Polen, Tyskland och Danmark. Första gången den omtalas i Sverige var 1816 och 1829. Men det går många år mellan besöken. Under perioden 1976-1988 hade den synts till 92 gånger i Sverige. Och nu har alltså även jag sett den! :-D


Gnider bort giftet
Precis som namnet talar om lever biätaren på insekter. När den tagit ett bi eller en geting gnids gadden och giften bort mot en gren.


Vägbeskrivning/ tillgänglighet

Kör till Maglarps värmeverk och skjutbana och parkera där. Det ligger väster om Trelleborg. Kör väg 9 förbi järnvägsstationen och hamnen väster ut mot Maglarp. Ta sedan av mot Maglarps kyrka men kör inte förbi den utan sväng vänster mot skjutbanan. 

Mitt emot första infarten genom stängslet in till skjutbanan går en liten väg in som är blockerad med stenar. Efter ett mycket kort stycke kommer man fram till en skådarplattformen med utsikt mot sandtaget. Plattformen är i lite dåligt skick men framkomlig med rullstol och barnvagn.

Koordinater: 55.38005, 13.07860 Maglarps sandtag Google maps

Det är viktigt att besökare håller sig utanför stängslet och inte stör biätarna med att komma för nära dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sparvhök

  En sparvhök som satt sig på en luftledning. Enligt min skådarkompis är det en ungfågel då den har en brunaktig översida. De äldre fåglarna...