Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Nättraby med vandring i romantiskt vackra omgivningar


Söderut: Dagsutflykt med vandring längs Nättrabyån i parkliknande vacker miljö 

och/ellerNorrut: Krösnabanan är en vandringsled som går 49 km längs banvallen på den forna smalspåriga järnvägen Nättraby-Alnaryd-Eringsboda-Älmeboda

Krösnaleden börjar vid Nättraby kyrka.  Läs om Krösnaleden här.

Besöksmål i centrum är Nättraby kyrka. 
Norrut vacker natur, fornlämningar och järnvägsnostalgi.


Till Nättraby centrum där leden och promenadstråket börjar vid kyrkan kan man komma med skärgårdsbåt, buss och bil.


Skärgårdsbåten Axel
Buss nr 5 från Karlskrona stannar vid kyrkan /skärgårdsbåten Axel.
Buss 150 som kör genom Blekinge och stannar vid E22 där man kan ta en kortare promenad till kyrkan och Krösnabanans start.

Länk till Bussarna : https://blekingetrafiken.se/afiken.se/

Skärgårdsbåten Axel går från Fisktorget i Karlskrona till Nättraby centrum Skärgårdstrafiken i Karlskrona



Biljettkuren till den gamla järnvägen
Här börjar i dag Krösnaleden norrut längs den 49 km långa banvallen.

Biljettkuren stod ursprungligen inne i Karlskrona på den plats där man då steg på båten Axel. När järnvägen lades ned såldes biljettkuren till en privatperson. Men har nu på senare år fått sin plats här i Nättraby.
När man står där vid rälsen slås man av hur smal järnvägen faktiskt var. En bredd av 60 cm är inte mycket. Jag får en känsla av att tågvagnarna måste varit vingliga. Men så var det kanske inte...

Nättraby kyrka är en bevarad medeltidskyrka från 1100-talet







Inredningen är smakfull med vita kala väggar till de rikt dekorerade bänkmålningarna och predikstolen. Men jag störs av den moderna stålställningen i taket. Vad gör den där? Den skär sig helt mot den enkla vackra medeltidskyrkans interiör.



Stigluckan från ån med skärgårdsbåten Axel i bakgrunden



Vittus och Elena Andersson, bönderna som blev bortkörda när Karlskrona skulle byggas
När Karlskrona skulle byggas var det Vittus och Elena som ägde ön Trossö där stadens centrum i dag ligger. Men Vittus ville inte sälja och kastades därför i fängelse. Han insåg att han blev tvungen att avyttra sin mark till kronan och sålde för 1000 riksdaler, vilket anses vara ett mycket lågt pris.
Paret är begravda på Nättraby kyrkogård.



Långt senare restes en minnessten och den står inte där Vittus och Elena exakt är begravda på kyrkogården. 

Lägg märke till att stenen är rest över Vittus Andersson. Elenas namn står tillsammans med angivelsen att de fick 7 barn tillsammans längre ned på stenen. Det är tydligt att år 1891 då stenen restes ansågs inte ett par makar jämställda. Vittus begravdes enligt stenen 1688, Karlskrona invigdes 1680 så han hann uppleva den nya staden på sina ägor. När Elena gick bort anges inte. Men de hade då levat 38 år tillsammans.


Promenadstråket söder ut i parkliknande miljö är lämplig för en dagsutflykt

Olika möjligheter för vandringar

Skärgårdsbåten går till Nättraby centrum där det finns affär och ett litet fik. Båten vänder vid kyrkan.

Men om man vill promenera en bit kan man stiga av vid Sjuhalla brygga och gå till kyrkan. Det är ungefär 2,5 km. Man går på en mindre asfalterad väg.

Man kan stiga av vid Wrängö brygga och gå till kyrkan vilket är en sträcka på omkring 1 km. Man går på en mindre asfalterad väg.

Man kan stiga av Axel vid Nättraby kyrka och gå den bilfria promenaden på en grusad gångväg till Åslätten. Ta med en kaffekorg som man kan avnjuta i princip var som helst längs den idylliska promenaden på omkring 1 km till Åslätten.  Där kan man ta skärgårdsbåten Axel tillbaka till Fisktorget i Karlskrona. Detta är en barnvagn och handikappvänlig promenad. 


Infogar länkar till skärgårdstrafiken där du kan hitta en tidtabell och prislista till Axel.






I bland tänker jag att jag inte ska fotografera fler änder då de avbildats i mängder. Men sedan kan jag inte låta bli då de är för söta. Den här kom upphoppande till mig på bryggan till Axel och ställde sig nästan på mina fötter. Gissar att hon vant sig vid att tigga till sig lite mat av skärgårdsresenärerna.



Promenadstråket på västra sidan om ån är en vacker idyllisk gångväg ner till Åslätten. I det stora grönområden kan man fika lite varstans längs den slingrande ån och njuta av svalkan från någon av de stora lövträden en varm sommardag.


Wrängo brygga
Härifrån kan man gå till kyrkan och Axels slutbrygga. En promenad på cirka 1 km längs asfalterad bilväg.


Fornfynd i Mjövik från bronsåldern

Ulrik Skans SHM 2008-11-05

 

Den här skålen hittades i ett torvområde nära havsstranden i Mjövik och är från bronsåldern. Skålen är gjord av guld och väger 75gram.

Om du klickar på bilden kommer du till informationen på Statens historiska museum.


.




2 kommentarer:

Anonym sa...

Fint skildrat. Upplevelser finns runt hörnet!

Min blogg sa...

Tack för din kommentar! Och visst finns det alltid något att upptäcka runt varje hörn :-D

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...