Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Pänseryds fältspatsgruvor

Gruvhål från fältspatsbrytning

Gruvor i Blekinge

Det är ganska okänt men Blekinge har haft några få gruvor. Mest känd är kanske försöket med Silvergruvan i nuvarande Ronneby brunnspark som gick om intet. Under Silverberget som ligger bakom bassängen till Ronnebybrunn, och varpå det funnits en fornborg, kan man ännu se den gallerförsedda ingången till gruvhålet. Men Blekinges största gruvdrift har funnits i byn Pänseryd som ligger längs med vägen mellan Kallinge och Tving.

Blekinges största gruvbrytning

I Pänseryd och Kanteryd bröts fältspat åren mellan 1899-1947 i en rad mindre gruvhål som ändock är ganska djupa med tanke på att skyddsräcken saknas. Dessa gruvhål är som djupast 30-40 meter och stupar ofta med lodräta sidor ner i det mörka vattnet som idag fyller dem. Man kan också fortfarande hitta högar med slaggsten som en rest efter gruvbrytningen bland annat runt Abborgölen och i skogen runt om gruvhålen.

Det har brutits fältspat på flera platser runt om i Blekinge bland annat på ön Senoren. Men den största fältspatsbrytningen fanns i Pänseryd och Kanteryd och ägdes av Kockums järnverk som behövde fältspaten till sin emaljering. Rester av en del bodar som användes under brytningen finns också kvar i Pänserydsskogen.

Det säg att man under gruvbrytningen hittade en person från manskapet död i en av gruvorna där arbetet var riskfyllt.


Fältspat

Fältspat är en mineral som finns i jordskorpan och delas in i den rödare kalifältspaten som kan ses i granit, porfyr och gnejs. Den andra kalknatronfältspat är oftast vit.

Fältspat används vid tillverkning av glas, porslin och vid emaljering. Fältspaten i Pänseryd gick till ”Emaljen” i Ronneby. Kockums jernverk i Ronneby startades i slutet av 1800-talet och tillverkade bland annat emaljerade hushållsredskap som kokärl och grytor. I dag minns vi de vackra ljusgula och vita emaljfaten med en blå randen men nostalgi då vi hittar den på aktioner och loppisar.


Trött efter jobbet på Emaljen

Min mamma som bodde utanför Belganet arbetade på Emaljen i sin ungdom. Det var långa dagar och långa turer med bussen vid arbetstidens början och slut. En kväll bar det sig inte bättre än att hon hade somnat på bussen på väg hem efter jobbet. Chauffören hade troligen inte sett henne utan hon vaknade i en utkyld buss parkerad för natten i bussgaraget. Det blev ett olustigt uppvaknande och en kall och lång väg hem.


Tranor

På väg ner genom Pänseryd stötte jag på en familj tranor. De vaksamma föräldrarna flög direkt men den stora ungen stod kvar på vägen ett bra tag innan den också gav sig av. Under tiden som jag sedan vandrade runt i området trumpetade de ljudligt och flög över mig. De ville nog inte ta besök i sin fridfulla skog men det var roligt att se dessa majestätiska fåglar med sina långa ben.


Vad ser man idag?

Det som finns att se idag är de vattenfyllda hålen, skrotsten i slagghögar och någon rest av av gamla träbodar. Men platsen sticker inte ut om man inte vet att det är just gruvhål och man kan historien bakom dessa vattenfyllda hål.


Vägbeskrivning

Koordinater: 56.28807,15.32700

Kör vägen från Kallinge norrut mot Tving. Efter Norra Bygget ta till höger vid ett elskåp. Du kan läsa på busshållsplatserna när du är framme i Pänseryd.  Strax före sista gården går det ner en skogsväg strax före en ladubyggnad. Följ vägen ner till en vändplan. Självs gruvhålen ligger spridda runt om i skogen. Men var försiktig då många vattenfyllda hål har branta väggar och det kan vara svårt att ta sig upp för den som ramlat i.



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...