Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Runstenar i Kronoberg

Kung Kåres runsten (SM11) Kårestad

Kårestad, Furuby socken öster om Växjö

"Klackes söner läto hugga stenen efter sin fader och efter Kale (Kalle,Galle) och Viking sina bröder"
Daterad till 1000-talet

Stenen uppmålades senast 1966 så runorna är otydliga men läsbara på nära håll.

Efter ett besök i Växjö letade jag upp runstenen som kallas Kung Kåres sten, troligen eftersom den står i byn Kårestad några mil öster om Växjö. 
Runstenen är rejält hög med sina 2,85 meter där den står intill en mindre grusväg i byn. Runorna fylldes i senast 1966 och syns dåligt men är i vart fall läsbara. På baksidan finns inga runor efter vart jag kunde se.
 
Runstenen är pampig och står i en stenmur med ryggen vänd mot en hage upp mot byn. Runstenen är gissningsvis en 1 meter bred i botten och smalnar av upptill. Runraden är den yngre futharken och varje runa omkring 10 centimeter höga. I omgivningarna finns en hel mängd med väldigt många rösen, gravfält, fossil åker och äldre gårdstomter. Genom att kika på kartan kan jag inte låta bli att undra om det funnits flera järnåldersbosättning här och kanske en större stormannagård.Det tycks i vart fall funnits mycket mänsklig aktivitet i de här krokarna under en mycket lång tid.

I fornsök har Kung Kåres sten nummer: L1955:8279

Baksidan av Kung Kåres runsten där den står intill en mindre byväg

Informationsskylten vid Kung Kåres runsten
 
Vägbeskrivning och tillgänglighet

Från Växjö kör du väg mot Kalmar. Innan Furuby tar du av mot Kårestad som är väl skyltad från vägen. Kör några kilometer tills du kommer fram till ladorna på bilden.Härifrån är det 84 meter ner till vänster innan ladan. Det går att köra bil ända fram till stenen varför tillgängligheten är hög. 

Kör ner före ladan så kommer Kung Kåres runsten efter drygt 80 meter
 

Runsten (SM15) Kåragården Ingelstad

Smålands runinskripter 15 Östra Torsås. Kåragården

 
"... lät göra bron efter Svart?..."
 
Daterad till 1000-talet

 

Runstenen är övre delen till en större försvunnen sten. Den hittades på 1800-talet som en trappsten på västra sidan av Östra Torsås kyrkogård i Ingelstad.

Runstenen har rest till minne av en man som hette Svart, eller hade att namn som började på Svart, kanske Svarthövde. Namnet på den som lät resa stenen och som byggde en bro har gått förlorat. Den bro som nämns kan ha funnits vid ån i Östra Torsås. Här gick förmodligen en gammal förbindelseled från Blekinge upp mot Växjö.

Under missionstiden var brobygge en god kristlig gärning värt att nämnas i inskriptionen på en runsten. Bron underlättade för församlingens medlemmar att ta sig till kyrkan, och för prästen att ta sig ut till dem.

Källa: Riksantikvarieämbetet. Länsstyrelsen i Kronobergs län. Smålands museum.

Runstenen skall vara flyttad till sin nuvarande plats av en präst. vilken då bodde på Kåragården under tiden då detta var prästboställe. Det finns flera rösen i omgivningarna och ett mindre röse i bredvid runstenen i trädgården.

Vägbeskrivning

Runstenen står på en gård, Kåragården, strax utanför Ingelstad och är lättillgänglig.

Koordinater: 56.74624,14.93382 i Runsten Kåragården på Google maps 

Om du kommer söderifrån Bleking så i rondellen vid Östra Torsås kyrka i Ingelstad ska du ta första avfarten och köra upp för backen och ytterligare några hundra meter då det kommer två gårdar på vänster sida varav den sista huset är en gul mangårdsbyggnad till den gård som är Kåragården.

Lättast kör du inte upp förbi huset utan på den lilla vägen där du kommer upp till ladugården/ stallet bakom mangårdsbyggnaden, genom att ta nästa väg in till vänster och passera en enplans villa (vitfärgad) och vänd på gårdsplanen. 

Sevärdhetskringlad syns då på en uthusbyggnad och runstenen står i trädgården nära uthuset.Stenen kan ses från bilen.

Lätt att hitta och det funkar att köra upp trots att den är så nära boningshuset.

Runstenen SM15 bakom uthuset på Kåragården från gårdsplanen


Runsten (SM13) vid Högnalövs kvarn utanför Uråsa

"Spak lät göra minnesmärket efter sina söner Sven och Röming"

Runstenen är från 1000-talet

Runsten SM13 Högnalöv
 
Tog en tur kring Uråsa och hittade fram till runstenen vid Högnalövs kvarn. Den står mycket lättillgängligt intill vägen och precis vid en grindstolpe in till en villa, så jag antar att de fått vänja sig vid besökare ;-) På motsatta sidan står den pampiga kvarnbyggnaden i gråsten vid Skyeån.

Runstenen har enligt informationsskylten på plats stått längre norrut där landsvägen då gick över Skyeån. Vikingatida runstenar är kristna minnesstenar och Högnalövs-stenen restes för att hedra de döda sönerna, men också för att markera släktens betydelse i bygden.
I inskriften används ordet kummel "kuml", för att beteckna det runristade minnestecknet. Det är inte ovanligt i småländska inskrifter, till skillnad från Mälarområdet där ordet sten är den vanligaste benämningen för runsten.

Högalövs kvarn är byggd 1835

Tyvärr är runstenen dåligt underhållen likaså är det svårt att läsa vad som står om den på informationsskylten på grund av dåligt underhåll. Däremot är man i Kronoberg duktiga på att sätta ut tydliga skyltar längs vägen till fornfynd. Både den vanliga sevärdhets-kringlan men också vägvisare som anger hur långt in på vägen det är till sevärdheten. Bara att hoppas att fler län tar efter då det ofta är dåligt skyltat. Vägvisare som visar hur långt man skall köra in på en liten väg har jag inte sett tidigare, men det var mycket hjälpsamt.

Koordinater: 56.69781,14.88757 56°41'52.1"N 14°53'15.3"E – Google Maps

Runstenen står väster om Uråsa kyrka om man kör mot Jäts nya kyrka där vägen passerar över Skyeån.

Fornsök: L1953:4989

När man kör i de här trakterna kan man inte undgå att notera de många myrarna och att landskapet verkligen ser ut som gammal sjöbotten. Tittar man på en karta så ligger det verkligen mycket sjöar och vatten runt om i omgivningarna. Jag hittar en text av Uråsa hembygdsförening som skriver att Djurle Myr torrlandet på 1870-talet vilket gav ny åkermark till Jät och Uråsa. Därefter följde en rad torrläggningsprojekt i området.
Numera vet vi att dessa torrläggningsprojekt som gjordes runt om i landet gör att de står och läcker koldioxid vilket är ett hot mot vår miljö. Så länge torvmossarna fick vara ifred och stod under vatten vilket är det vi borde sträva efter idag så binder de koldioxid. Något vi alla bör tänka på när vi köper torvmull till trädgården. Naturen har en skriande behov av att få behålla sin torvmull.

Jag hittar även en uppgift om att ortsnamnet Uråsa ska komma av uroxe och ås.


Runstenen (SM 8) Rävagården Dänningalanda socken

"Fridger och Rodälv ... stenen efter Hedin, sin son"

Daterad till vikingatid

Runsten SM( Rävagården Dänningelanda by


Den här runstenen är också dåligt underhållen och står i kanten av en äng 75 meter från vägen. Men den är välskyltad. Runstenen är 143 centimeter hög och invid står en informationsskylt som sett sina bästa dagar. 


Runstenen står i Dänningalanda by några hundra meter från Danningelanda gamla kyrkplats. I Växjö kommun, Kronobergslän. Om du kommer från Växjö svänger du mot Vederslöv och sedan mot Osby. Runstenen står då på en äng till vänster strax före vägskälet mellan Osaby och Tävelsås.

I fornsök har den nummer Dänningelanda 3:1

Koordinater: 56.79397,14.79267 klistra in i Google maps så får du på kartan där runstenen är markerad.



Dänningelanda gamla kyrkplats

Dänningelanda kyrka omnämns första gången 1336 och kyrkan brinner sedan ner den 24 februari 1750 men redan året därpå 1751 byggs en ny kyrka upp. 

Man beslutar att en ny kyrka ska byggs i Vederslöf år 1880 som ska vara gemensam för både Vederslöv och Dänningelanda. Därefter rivs kyrkan i Dänningelanda men begravningsplatsen finns kvar,


Kyrkan av byggd i ektimmer med spåntak.

Dänningelanda kyrkogård ligger i Kinnevalds härad /kontrakt och tillhör Växjö stift.



Träkorset restes 1937 på den plats där den gamla kyrkan stod. När kyrkan i Vederslöv byggdes och den gamla kyrkan revs 1878-1880 slutade man med jordfästningar i Dänningelanda. Men i mitten av 1900-talet återinfördes jordfästningar på kyrkogården även om platsen inte längre har en kyrka.


Under medeltiden tillhörde Småland och Ölands kyrkor till Hamburg-Bremen stift. Men den danske kungen lyckades med hjälp av den tyske kejsaren och påven att få ett stift inrättat i Lund år 1103. Växjö stift tillkom någon gång mellan 1164 och 1170.

Källor
Smålands museum
Informationsskylten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...