Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

onsdag 6 oktober 2021

Åkroken Mörrumsån



Åkroken har fått sitt självklara namn av att här gör Mörrumsån en kraftig krök. Mörrumsån är Blekinges största ån. Den rinner upp vid Lindshammar mellan Jönköping-och Kronobergslän och är hela 186 km lång. Mörrumsån passerar bland annat sjöarna Helgasjön och Åsnen på sin väg söderut. Söder om Mörrum mynnar ån ut i Östersjön.

Åkroken är ett fint avsnitt av Mörrumån med mycket historia. På andra sidan den moderna bron går den 30 kilometer långa Laxaleden. 

Intill ligger en avgiftsbelagd lägerplats tillhörande Kronolaxfisket i Mörrum.


De många resterna efter fiske, industrilämningar, samt flottningslämningar berättar hur viktig ån har varit för de människor som levt i dess närhet. Den var en källa till kraft för olika industrier, fisket och som transportled.
Ute på ön låg Åkrokens kvarn. På den västra stranden låg en såg och spånhyvel. Anläggningen byggdes 1816 och brändes ner vid en brandövning i slutet av 1940-talet. 
Här finns även rester av en äldre bro över ån samt rester av en flottningsanläggning.

Går man över bron och följer vandringsleden söderut passerar man stenrester efter olika fångstanläggningar där man ledde in vattnet med fisken för ett fast fiske. Detta finns markerat på en karta så tidigt som 1773 men de rester som finns i ån är troligen av yngre datum. Även två stenarmar från en flottningsanläggning kommer strax söder ut.  Mellan ån och bebyggelsen kommer en ruiner från ett blåsterbruk. Arkeologiska boplatsfynd är gjorda runt om ån. Åkroken och ån varit en viktig plats historiskt och idag får vi på samma plats njuta av Mörrumsån vackra omgivningar.


Vägbeskrivning
N56.20209 O 14.75173
Kör igenom Mörrum norrut mot Svängsta. När tätorten Mörrum tar slut och bebyggelsen börjar tunnas ut går en liten väg ner till höger. Skyltad med en liten skylt. Följ den till Åkroken.



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...