Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Älmteryds naturreservat

Artrikt naturreservat i Älmteryd

Artrikt naturreservat

På våren växer det en praktfull mängd med vårblommor i naturreservatet i Älmteryd. Här breder vitsippor, svalört, backsippa, granspira ut sig över den betade hagmarken. Enligt länsstyrelsen är detta naturreservat ett av de artrikaste i landskapets skogsbygd. Byn ligger på en höjdplatå över dalgången där vattendragen Lillån, Kvarnabäcken och Gissasjön finns som alla är biflöden till Lyckebyån. 

 

Min hemby

För mig personligen har detta naturreservat en särskild plats i hjärtat då jag växte upp i närheten och minns en av mina allra första starka naturupplevelser härifrån. 

Då var det lantbrukarparet Ester och Axel Carlsson som drev gården och av vilka jag har en mängd goda, varma minnen ifrån. Ester skulle gå ner till källan som ligger inom naturreservatet och se efter att den fortfarande höll vatten till djuren. På vägen ner stannar vi på en bergknalle och ser ner över dalen nedanför. Mitt barnahjärta svämmade andäktig över, utan vyn ner över sjölyckorna och den lilla sjön som ligger på Gisseryds ägor, och då inramad av högsommargrönskan. I dag är platsen delvis skymd av uppvuxna buskar men ändock fortfarande ett stycke vacker natur i skogsbygden.

Ester drog en lättnade suck då källan fortfarande höll vatten. En sinad källa innebar att djuren behövde vattnas vilket skulle innebära mycket extraarbete på en gård där sysslorna redan var många och slitsamma och dessutom skulle utföras var dag året runt. 

Idag drivs gården av Jörgen Axelsson, sonson till Axel och Ester Carlsson, som är mycket engagerad för gården, naturreservatet och kulturbygden.

 

Gulmarkerad slinga 

I dag kan vi avnjuta en ledig dag med att följa den gulmarkerade slingan genom ängsmarken med avenbok och förbi odlingsrösen, som vittnar om många generationers slit. Intressant är att det syns en tydlig gräns genom naturreservatet vart marken är rensad på sten där det odlats och vart den övergår till stenig och småkuperad hagmark inne bland odlingsrösen. In på 70-talet odlades bland annat vinbär i den södra delen.

Sonen Åke Axelsson var intresserad av biologi och undervisade i ämnet. Han initierade arbetet med att få området på 15 hektar till ett naturreservatet vilket beslöts 2002. 

 

Äldre väg i naturreservatets västra gräns

Väster om naturreservatet går en äldre skogsväg som på historiska kartor markeras som en av huvudvägarna i området från Gisseryd till Älmteryd.

Det är den skogsvägen som finns vid skylten till naturreservatet, nere vid den norra asfalterade vägen som går mellan Lyckeby och Torsås. Under min barndom var vägen fortfarande framkomlig med traktor och bil.

Den 5500 år gamla yxan från Älmteryd

 

Stenåldersyxan 

På grannfastigheten öster om naturreservatet fann min syster en stenåldersyxa runt 1960. Lantbrukaren Hilmer Holmberg, som var mycket barnkär,  gick och plöjde på sim mark nära Älmtasjön och i samband med detta slängde han upp sten som kom upp i plogfåran på stenröset intill. Min äldre och älskade syster som senare gick bort i unga år, fann en sten hon tyckte var underlig och tog med hem där våra föräldrar, insåg att det verkligen var en stenåldersyxa.

Länsstyrelsens bedömning av yxan

Yxan är av tunnackig flintyxa. Dessa var i bruk 3800-3200 f.Kr. Den användes främst till att hugga ned träd med och det folk som levde i landet då kallas för trattbägarkulturen och var de första jordbrukarna i Norden.

Flintan kallas sydvästskandinavisk och finns i dagens Danmark och Skåne. Människorna som använde yxan kan mycket väl ha bott vid sjön, boplatserna var mer mobila än vi är vana vid från historisk tid. Om själva handeln är det svårt att veta mycket säkert eftersom det lämnar få fysiska spår. Men flintan har funnits naturligt att plocka på exempelvis stränder, men har också utvunnits ur gruvor. Handeln har troligen ägt rum i form av personliga kontakter och utbyte av gåvor. Man har väl egentligen inte haft några unika produkter att erbjuda från Blekinge, men man kan tänka sig pälsar och olika former av hantverksprodukter. Har det lagts ned många timmar på att få fram utbytesgåvan så är det förstås tacksamt att ta emot.

Byväg med gamla anor

Vid parkering finns vid byvägen som har gamla anor och är en del av den väg som förband staden Lyckå med Bergkvara i Småland.

Svanbyn vid Svansjön

Namnet Älmteryd kommer av ”alt” som betyder svan. 

Vid den närliggande sjön Älmtasjön finns byn Älmtamåla varigenom Blekingeleden går och där det finns ett vindskydd intill sjön.

Ortsnamn med suffixen -måla med betydelsen mäta, utmätt område tillkom enligt Hallberg på högmedeltiden (1200-1350) och -ryd av röja något senare. 

Den tidigare länsantikvarien i Blekinge Leifh Stenholm skriver att man genom den mängd med namn som har ändelsen -måla i Blekinges skogsbygd kan förlägga koloniseringen av landsbygdens norra delar till den här tiden. Just här kan vi då ana att människor kom till platsen någon gång runt 1200-1300 talet och att det då fanns en betydande mängd svan i sjön. Notera att det finns ännu en by med namnet Älmtamåla väster om Fur.


Vägbeskrivning/tillgänglighet

Koordinater: 56.27292,15.76646 Google maps

Kör vägen från Lyckeby, förbi Augerums kyrka ca 10 kilometer mot Sälleryd. Du passerar då naturreservatet som är skyltat på höger sida, men med fördel fortsätter du till parkeringen i byn genom att svänga höger vid nästa skyltning i en lång brant uppförsbacke. Kör ytterligare ca en kilometer till parkeringen. 

Man vandrar i hagmarken längs en upptrampad stig och går tyvärr inte att nå med barnvagn eller rullstol. Besöker du platsen sommartid kan du avsluta dagen med ett bad vid Fabbesjön eller Havsjöns (56.28448,15.72506) badplatser. Grilla kan du göra vid Blekingeledens rastplats vid Älmtasjön som är den sjö som ligger mellan Älmteryd och Älmtamåla. Här finns vindskydd för övernattning på en höjd över vattnet och nära parkeringen. Grillplatsen är tillgänglig med barnvagn och rullator och eventuellt med rullstol beroende på hur plan yta som krävs.

Det går även att bada vid Älmtasjön fast det egentligen inte är någon anordnad badplats med bryggor.

Vinter i Älmteryds naturreservat






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

På tur med elskooter till vindskyddet vid Stora Kroksjön Långasjönäs Kar...

Gjorde ett litet klipp från elskootern till vindskyddet vid Stora Kroksjön i friluftsområdet Långasjönäs utanför Asarum. Bedårande vacker bo...