Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Gummagölsmåla djup ravin med blommande damm i purpur

Gummagölsmåla,  väster om Öljehult norr om  Ronneby



Ravinen med 40 meter djupa rasbranter

I genom Gummagölsmåla rinner Bräkneån i en mycket djup ravin där höjd skillnaden från åsen där byn ligger ner till ån ger en höjdskillnad på 40 meter. Det gör att grusvägens backe från kvarnen upp till byn är imponerande. Var gång jag åkt nedför backen funderar jag på hur den skulle funka vintertid för pulka eller spark?!

På väg upp för backen kan man inte låta bli att fundera på hur många trötta ben som släpat sig uppför?!

Men här finns mer att se! Ädellövskog med djur och fågelliv i naturreservatet och vildmarksleden. Kvarnen som inrymt såg och stärkelsefabrik. Och för att inte tala om fackelblomster!

Flottning

Här i ån har man flottat virke förr. Det gör att man än idag kan se att ån är rensad på sten och att det ligger stenhögar från denna rensning längs åkanterna.

En del av denna rensning av ån skedde på Amiralitetets intiativ från och med slutet av 1700-talet vilket betyder att troligen har även ek till skeppsvarvet i Karlskrona flottats här. 


Här har det legat kvarn, såg och en stärkelsefabrik

Tyvärr har jag inte årtalen för de olika verksamheterna men stärkelsefabriken flyttades till Öljehult 1917.

Någon gång på 1930-40 talet brann kvarnen och bytte därefter ägare. Det har sedan byggts nyare byggnader på platsen.

Fossilmark visar på mänsklig aktivitet

I sluttningen mellan Bräkneån och den branta backen upp till byn har man  hittat fossil mark. Här finns odlingsterasser, röjningsrösen, rester av träd som hamlats. Området hörde till byns inägomark.


Naturreservat sedan år 2000 utvidgat 2018

Länsstyrelsen berättar att Bräkneån här går i en 40 meter djup sprickdal. I området växer ädellövskog med ek, ask, lind, avenbok, alm, björk, ask.

Bland örterna lyfter länsstyrelsen fram blåsippa, gullpudra, trolldruva, dvärghäxört, vätteros, gulsippa, lundstjärnblomma, ormbär, näsrot.

Man har i ån hittat enstaka exemplar av flodpärlmussla i ån vid Gummagölsmåla och fiskar som elritssa, aborre, gädda, bäcknejonöga, och öring.

Av fåglar kan man med tur få se spillkråka, gröngöling och strömstare.

Under våren växer blåsippor och äldre hagmarker finns på platån. 

Naturreservatet sköts av Länsstyrelsen i Blekinge.

Fackelblomster i purpur en kväll i juli

( Lythrum salicaria)

En sen kväll som led mot natt kom jag förbi dammen i Gummagölsmåla som fullständigt badade i ett hav av lilaröda fackelblomster. Det var så obeskrivligt vackert!

Tyvärr gjorde mörkret och motljuset av det lilla ljus som fanns kvar av dagen att det var svårt att fånga skådespelet på bild som ger färgkavalkaden rättvisa. Men jag tog massor av bilder. Med tiden kommer det även andra bilder från den här platsen, jag lovar! :-D Men Gummagölsmåla måste upplevas om man ska kunna ta del av den purpufärgade blomsterfägringen, ravinens djup, ädellövskogen och åns brusande fors.

Fackelblomster beskrivs blomma med purpurröd blomspira. Man hittar dem vid snåriga och steniga insjöstränder. Och de blommar under högsommaren precis som här. Bilderna är tagna kvällen den 28 juli.

Fackelblomster ska vara vanlig i hela norden. Men mängden i kvarndammen är svårslagen skulle jag tro. 

På nätet hittar jag en uppgift om att löven går att äta kokta och att man kan utvinna ett ätbart färgämne ur blommorna. Men snälla! Kontrollera uppgifterna om du vill prova, innan du provar ;-) 

Blästerugn

På östra sidan av ån där byggnaderna idag ligger, men ett stycke nedströms har det legat ett gammalt torp och en blästerugn.

Man tog upp sjömalm med järn. I en blästerugn, en grop i marken med sidor av sten som tätades med lera fick man en blästerugn. Man blåste sedan in luft med en blåsbälg för att få upp hettan i ugnen. På så sätt smälte järnet som man sedan kunde ta till vara.

Ofta togs sjömalmen på insjöar upp genom att man gjorde hål i isen och skrapade upp bottenmaterialet med järn med hjälp av en skopa på långa störar. Här frös troligen ån mycket sällan i strömmande vatten. Ofta togs järnmalmen upp på vintern, då isen låg och man flottade under sommarhalvåret.


Vildmarksleden passerar genom området

Den drygt 8 mil långa vildmarksleden passerar förbi Gummagölsmåla uppe på platån.
Kör du upp för den branta backen till byn så precis ovanför backen kommer det ut en skogsväg på vänster sida. Den vägen kan du köra med bil och kommer då ut vid Knallsbergs kvarn nära väg 29 mellan Tingsryd och Karlshamn. Vildmarksvägen följer denna skogsväg några kilometer och svänger sedan ner till Ebbamåla kvarn (ruin). På kartan står denna plats som Hallarna. Du kan inte komma ner till Hallarna från detta håll med bil. Utan får iså fall köra ned från  Dockemåla vid väg 27 norr om Öljehult. Men vägen är mycket dålig, men framkomlig de sista hundra meterna. Kör bara om du måste och är rörelsehindrad. 

Om du väljer att inte svänga in till vänster kör du ett kort stycke fram mot byn. Precis där bebyggelsen börjar går det in en väg till vänster förbi ett rött hus och sedan över en gårdsplan ner genom skogen. Denna skogsväg är också en del av vildmarksvägen och är här framkomlig med bil till Belganet där Vildmarkscaféet ligger. Denna väg är en del av Vildmarksleden.
Obs! Om du vill äta på Vildmarkscaféet måste du ringa och kolla öppettiderna som är varierande. Det finns matställen/ pizzerior i Hallabro och Backaryd, Men inget slår en matsäck i skogen :-D

Vildmarksleden är tänkt att vandra, cykla eller rida
Den här leden går precis som namnet säger genom vildmarken främst i Ronneby kommun. Den är avsedd att vandra, cykla eller rida.
Men då jag är rörelsehindrad så körde jag den med bil, de vägar som gick och har gjort ett blogginlägg om den turen. Det blev en riktigt fin road trip som jag varmt kan rekommendera och jag har sedan dess kört den många gånger.

Blogginlägget med Vildmarksleden med bil hittar du här: Vildmarksleden med bil



Vägbeskrivning och tillgänglighet

Den underbart vackert blommande kvarndammen kan du se från bilen där vägen passerar över bron och går sedan upp mot byn.


Längs vägen där vildmarksvägen går ner mot Belganet kan du se delar av naturreservatet från bilen.

Men det finns inga lättillgängliga vägar eller leder genom naturreservatet utan du får ta på vandringskängorna och ge dig ut på obanad tur i skogen. Bilen kan du parkera uppe på platån där byn ligger. Där finns en p-plats för naturreservatet.


Kör väg 27  från Ronneby mot Tingsryd

Norr om Hallabro svänger du vänster in mot Öljehults kyrka.

Kör förbi kyrkan och efter omkring 500 meter svänger du höger vid en skylt mot Gummagölsmåla. Vägen kommer ner till dammen och går sedan upp till byn.

Här hittar du Gummagölsmåla utsatt på Google maps: Gummagölsmåla



Namnet Gummor i gölsmåla?


Jag konsulterar boken Ortsnamn i Blekinge av Göran Hallberg.
Där står att ortsnamnet skrevs Gröngylsmalen (med danskt ö) år 1555 
och namnet kommer enligt Hallberg av mansnamnet Gumme.






 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sparvhök

  En sparvhök som satt sig på en luftledning. Enligt min skådarkompis är det en ungfågel då den har en brunaktig översida. De äldre fåglarna...