Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Lyckå slottsruin









Klassresan till urinen
Jag var 7 år och klassen skulle åka på en studieresa när fröken frågade om vi visste vart vi skulle åka? Jag sträckte upp handen och fick frågan. Vi ska åka till Lyckå slottsurin sa jag högt och stolt över att kunna frågan. Hela klassen skrattade. Så lärde jag mig bittert att ett litet  ”r” i ett ord kan betyda ganska så mycket...















Fyra våningar högt slott
Lyckå slottsruin var en gång en ståtlig byggnad liggande alldeles intill Lyckebyåns strand, och bara några hundra meter från Östersjön.

Men på bilderna syns bara källaren av det som en gång var det fyra våningar höga slottet.  Det har sin förklaring i fejderna mellan svenskarna och danskarna som härjade i dessa trakter.













Blekinge var danskt tillsammans med en rad andra numera svenska landskap. Från svenska Kalmar hotade svenskarna och danskarna behövde ett starkt försvar i norr. Så kom den danske kungen Kristian den IV på att bygga Kristiaopel med sten från Lyckå slott tills bara en ruin återstod. I dag kan man gråta många tårar över att en så vacker och historisk byggnad revs sten för sten....











Det började med en träborg på Lyckå fläck
År 1449 byggde den danske fogden och hövitsmannen Sparre sig en träborg och gård i det som skulle bli Lyckå stad.

År 1545 beslöt danske kungen att dåvarande ägaren borgherren Ulfeldt skulle bygga en stadigare borg av sten. Krigen och fejderna var många dels mellan svenskar och danskar men  det fanns också ett ständigt hot från bönderna i trakten.














Många städer av samma sten
År 1600 blev Lyckså stad av med sina stadsrättigheter. Året innan 1599 hade staden Kristianopel börjat byggas på den danska kungen Kristian  IV  order, men även den staden blev kortvarig.

Blekinge blir svenskt och den svenska kungen Karl XI bestämmer sig för att bygga örlogsstaden Carlskrona 1680 som till och med var tänkt som huvudstad, vilket det aldrig blev, men under en tid var staden ändock Sveriges tredje största stad.











Fyra städer i den nuvarande kommunen
Så har det då funnits inte mindre än fyra städer, Avaskär inräknat, i det som idag utgör Karlskrona kommun. Detta under loppet av hundra år och många gånger av samma sten... Det måste ha varit en oerhört omtumlande tid för vanligt folk, för bönder, torpare, pigor och drängar där landstillhörigheten, kungarna och lagarna skiftade från tid till annan...


Jag har skrivit om Kristianopel på bloggen tidigare
Kristianopel












Naturvackert läge
Idag ligger den nyrenoverade slottsruinen i en vacker ekdunge och med ån och havet strax intill är platsen en lisa för själen. Många stannar till för ett besök eller tar sin söndagspromenad runt ruinen.
På sommaren ser man människor med sin kaffekorg här.










Lyckeby Fläck är den plats i närheten av slottsruinen där själva staden låg. Namnet Fläcken kommer från tyskan.













Kör ner mellan huset vid Slottsbackens köpcentrum och det är skyltat därifrån.











Källaren på det som en gång var det tre våningar höga slottet i Lyckå stad.


År 1599-1600 började slottet rivas då stenen behövdes vid byggandet av den nya staden Kristianopel

































Här finns en grillplats


































































































.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...