Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Brömsehus - resterna efter en riksborg

 
Valdemar Atterdag från Sankt Peders kirke i Naestved Danmark
Bild: https://sv.wikipedia.org/wiki/Valdemar_Atterdag

Brömsehus, en historisk sevärdhet

Från parkeringen vid bron vid Bröms följer en stig som går längs med Brömsebäcken till Brömsehus. Brömsebäcken är den nuvarande gränsen mellan Blekinge och Småland och som fram till år 1658 var gränsen mellan Danmark och Sverige. Det gör att besöket vid fredsstenen och Brömsehus börjar så nära de historiska händelsernas centrum vi kan komma. Här har inte bara bönder och bygdens folk trampat jorden under ett par tusen år, utan personligheter som Gustav Vasa, Erik XIV som enligt sägnen fick en tallrik förgiftad ärtsoppa av sin bror Johan III, Christian IV kung av Danmark som byggde staden Kristianopel och skånska Kristianstad. Danska och svenska stormän som Axel Oxenstierna som hade inrättat det svenska postväsendet innan han blev utsedd till fredsförhandlare tillsammans med den då av danskarna högt ansedde Corfitz Ulfeldt.

Förborgen
I dag är Brömsebäcken just en liten sipprande bäck och ofta mer eller mindre uttorkad sommartid. Men då Brömsehus var aktiv stod havet högre och mer vatten flödade i bäcken. När vi närmar oss platsen där borgen låg kommer vi först igenom en förvildad fruktträdgård som ligger där det fanns en förgård till själva borgplatån och redan här kan man se spåren efter vallgraven som omgav Brömsehus. Man ser att ytan är jämnad för människohand och här har det sannolikt legat hantverkshus för bland annat smeder och stall för hästar och djur som ingick i försörjningen.

Borgplatån
Därefter kommer vi fram till den höga borgplatån varpå själva borgen var placerad. Den är hög och brant sluttande på alla fyra sidorna av platån. Här uppe hade man god utsikt ut över farvattnen i Kalmarsund där segelleden i Östersjön gick.
Borgområdet är 220 x 140 meter med förgården och själva platån som reser sig drygt 5 meter upp över omgivningen. Platån där själva borgen låg är 60 x 50 meter och omgärdas av vallgravar som ännu syns tydligt på flera ställen runt om borgen. Det mesta av vallgravarna är numera torrlagda men samlar vatten under regniga perioder. Sannolikt har det funnits ett stentorn på borgplatån varifrån man hade utsikt mot Kalmarsund och som innehöll rum för administration och möjligen även bostadsrum för högre ämbetsmän. Vid ett besök vid Brömsehus kan man ha Sölvesborgs slott i tankarna där tornet finns bevarat från ungefär samma tid.


Brömsehus är omgiven av betande hagmarker och på ängen mellan borgen och havet finns en riktigt fin gräsyta för att inta sin matsäck och njuta av en lugn plats vid havet. Här finns några skär och gott om sjöfågel för den som är intresserad.
Men innan du slår dig till ro invid havet så ta en promenad runt bergplatån och följ vallgraven runt. Man kan känna historiens vingslag genom att marken fortfarande bär så tydliga spår av Brömsehus och vallgraven vilket gör platsen intressant även om träpalissader och murar inte längre finns kvar.

Vad finns i borgkullen?
Brömsehus har aldrig blivit utgrävt och därför vet man inte vad borgplatån innehåller. Men det finns obekräftade uppgifter på att man ganska långt fram i tiden kunde se rester efter hus och eventuellt ett torn. Kanske finns grunder och källare kvar under jordmassorna?


Vägbeskrivning / tillgänglighet
Från E22 kör du in vid avfarten mot rastplatsen vid Brömsebro och följer den mindre vägen ett hundratal meter till parkeringen. Därifrån är en trampad stig ca 700 meter skyltad till Brömsehus.
Då man följer en upptrampad stig är framkomligheten inte bra för barnvagn/rullstol / rullator.



Engelbrekt står staty i Örebro
Bild: http://orebroguiden.com/engelbrekt-engelbrektsson/


Vad vet vi då om Brömsehus?
Vi vet att Brömsehus var ett administrativt och militärt centrum fram till 1400-talet och att dessa uppgifter sedan övertogs av staden Avaskär som låg 8 kilometer söder ut längs Kungsvägen, som var den huvudväg som gick genom Blekinge. Men mellan Brömsehus som var en militär befästning och staden Avaskär fanns dessförinnan en nära koppling.
En riksborg i öst Danmark
Brömsehus var tillsammans med Sölvesborg en riksborg och de låg bägge som befästningar var sin sida om Blekinge intill Kungsvägen, Via regia, för att bevaka infarterna till Blekinge. Brömsehus anlades troligen efter år 1360 av danske kungen Valdemar Atterdag som en gränsbefästning mot Sverige och Kalmar slott. Han hade återtagit Blekinge från Sverige som hade varit pantsatt till Danmark mellan åren 1332-1360. Bakgrunden var att Danmarks ekonomi hade varit försvagad på grund av de många krigen och kungen Erik Menved pantsatte olika delar av Danmark i ett försök att rusta upp landets försvar. Den svensk-norske kungen Magnus Eriksson köpte Skåne och Blekinge för 34 000 mark silver år 1332 men landskapen återtogs av Valdemar Atterdag efter flera angrepp år 1360.
År 1436 skadas Brömsehus mycket svårt under Engelbrektsfejden vid ett anfall som leddes av Nils Stensson Natt och Dag.
 
Gundla gör entré i historien
En säregen berättelse återkommer i olika sammanhang när Brömsehus förs på tal om Gundla från Påboda och hennes bedrifter att rädda sig ur sitt fångenskap på Brömsehus.
Det berättas att Gudla var äldsta dottern till en bonde vid namn Akke Påvelsson i Påboda som ligger mellan Bergkvara och Söderåkra, någon mil norrut från Brömsehus räknat. I Påbodanäs som ligger naturvacker vid en vik, har det legat ännu en borg, Påboda borg, för den som är begiven på utflykter till fler borgfästen.
Påboda låg då på svenska sidan gränsen och det bar sig inte bättre än att i en av alla dessa gränsfejder blev Gudla tillfångatagen av danskarna och förd till Brömsehus. Men där visade hon förmågor som danskarna inte räknat med. Hon var stark och kunde försvara sig mot knektarnas närmanden och klarade sig därmed undan från den behandling som många kvinnor ofta får av motståndarna i olika krig och strider. Det sägs att hon också var slagfärdig och klok och vann respekt från överordna på Brömsehus och därför fick en del favörer som att ta emot besök av sin yngre bror och hon fick arbetsuppgifter vid bespisningen på borgen.
Detta utnyttja Gundla och genom brodern gjorde hon upp en plan med Engelbrekts trupper. Hon ljög ihop en historia för knektarna på Brömsehus där hon berättade att hon genom sin bror fått veta att Engelbrekts trupper var slagna vid Kläckeberga i närheten av Kalmar. På Brömsehus blev de glada av att få nyheten att motståndarna fallit och Gundla som hade tillgång till bespisningen och inte bara matförrådet, utan också nycklarna till boden där dryckerna förvarades, föreslog en fest för att fira nyheten. 
Sagt och gjort. Gudla lät bjuda på mat och dryck och sparade inte på det sistnämnda. Framåt småtimmarna sov man ruset av sig på Brömsehus men inte Gudla. Hon såg till att porten intill Brömsehus öppnades och därute väntade Engelbrekts trupper som blivit varskodda av Gundlas broder. Engelbrekts trupper vandrade helt enkelt in genom den öppna porten till Brömsehus i gryningen medan Gundla själv passade på att styra kosan hem till Påboda.

Blendamyten förlagd som Gundla på Brömsehus?


Här berättas Blendamyten i Anders Lundins podd. som har stora likheter med berättelsen om Gunda på Brömsehus.

Lyssna på Anders Lundins intressanta podd :-D

Smålandskvinnan Blenda i Svenska folkets historia med Anders Lundin



.

2 kommentarer:

Ulf sa...

Enligt Cronholms Blekingebeskrivning från 1750-talet ska det finnas gravar söder om anläggningen. Syns dock inget i fornsök.

Min blogg sa...

Ska läsa Cronholm lite grundligare. Låter spännande. Tack för tipset!

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...