Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

Stenåldershuset i VästrabyStenåldershuset är byggt efter hur man tror människor bodde för 8000 år sedan och går att besöka.

Stenåldershuset byggdes som ett samarbete mellan Emmabodabygdens historiskaförening och Kalmar länsmuseum 1994. Efter att det byggdes var skolor och allmänhet ofta på besök vid stenåldershuset och anordnade olika event. 
Men på senare år har tyvärr platsen inte underhållits och växer igen allt mer. Nog borde väl Emmaboda kommun kunna ta på sig ansvaret för underhållet och kanske skylta så besökare kunde hitta dit? Stenåldershus är inte så vanliga. 

På platsen finns lite information om huset och hur människor levde på stenåldern. Man har hittat lämningar efter boplatser i Lyckebyåns dalgång, i närheten av den plats där stenåldershuset idag ligger.

Vid Valhalls vikingaby på Senoren, i Karlskrona skärgård finns en vikingaby uppbyggd av en ideell förening. Kolla in under https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/valshall-vikingaby.htmlVägbeskrivning och tillgänglighet

Tillgängligheten är dålig. De sista 190 meterna går längs en upptrampad stig och är inte framkomlig med barnvagn eller rullator.

Koordinater : N56.60946 O15.56958

Stenåldershuset ligger i Västraby, Emmaboda kommun, strax utanför Lindås. 

Tyvärr är platsen inte skyltad.

Om du kommer från väg 28 Karlskrona-Kosta eller väg 120 Tingsryd- Örsjö så kör in i Lindås och kör igenom samhället förbi affären och fortsätt söderut längs den gamla vägen mot Brinkabo/Skäveryd.

När du  kört igenom Lindås och passerat bron över Lyckebyån går det in en väg efter 200 meter ner till höger. (Det går att parkera några tiotal meter längre fram på Lindåsvägen och gå tillbaka).

Gå ytterligare 200 meter på denna mindre väg tills du kommer förbi en damm på vänster sida. När du passerat dammen svänger vägen och där finns en grind på vänster sida som du ska gå in genom (se grinden nedan).

Följ stigen 190 meter så är du framme! 

(Totalt 400 meter promenad från Lindås- Skäveryds vägen till Stenåldershuset).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...