Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Södra Kärr, minnena efter en dansbana


Över biljettkurerna satt förr en stor skylt med Södra Kärrs namn.

En sen eftermiddag kommer jag och en kompis förbi den här platsen! Vad märkligt! Det ser ut som en gammal festplats! säger jag.

Min kompis utbrister direkt: Javisst! Södra Kärr var mycket populärt på sin tid. Du är kanske lite för ung att minnas?

Och så var det. För min del var det Mastens festplats som gällde. Varje årskull har sina minnen, även om det inte skiljer så många år mellan oss. Och dessutom har jag blandat ihop de snarlika namnen Södra Kärr med Kärasand. Av dem kommer jag mest ihåg "Kär", och det är nog så viktigt för dessa försvunna men romantiska festplatser intill havet. Hur många förälskade par har mötts här?

Tyvärr finns ingenting kvar alls av Masten, nu som numera är ett bebyggt sommarstugeområde. Läs mer även om Masten längre ned.

December månads solnedgång kommer tidigt på eftermiddagen

Danshallen genom ett sprucket fönster

Södra Kärr låg vackert intill havet. Plintarna visar att dansgolvet var ganska så stort.


Minnesstenen på Nötholmen

Med lite ivrigt sökande och hjälp från flera personer, men mest Alf Karlsson, så fann jag lite fakta om Södra Kärr.

Södra Kärrs dansbana var otroligt populär. Här uppträdde band som Bores, Walles Trio ifrån Kristianopel, Jerry Williams, Snoddas, Sportnicks, Ingmar Nordströms, Violents, Jeja Sundström och Stefan Demert, Sven-Ingvars, Streaples och många mer. Läs mer under tidningsklippen nedan.

År 1931 bildas Järnsidas skytteförening som hade en skjutbana och som i början fanns i Järnsida. Denna skytteförening drev festplatsen fram till 1969. Den första ordföranden var Axel Pettersson. 

Paviljongen flyttades från Lövhagen i Brömsebro till Södra Kärr. Anledningen till att danserna lades ner i Lövhagen var bland annat att smålänningar och blekingar slogs med varandra.

Skyttepaviljongen invigdes den 23 juli 1933 i Södra Kärr och man betalade då 24 öre i entré. Anna-Lena Sallander i Hagby kom med tåg till Örningaryds hållplats och övernattade efter uppträdandet hos familjen Olsson. 

Edla och Karl Olsson ägde gården som Södra Kärr festplats ligger på. Nu finns en Tack- och minnessten till deras ära uppsatt på Nötholmen nedanför den gamla festplatsen. Det sägs att Edla ritade grundskissen till hur hon ville att sommarstugeområdet skulle se ut. Vid Nötholmen där stenen idag är placerad dansades det också några midsommrar och bland annat Göingeflickorna uppträdde där en gång.

 

Målningarna i danshallen
 
Målningarna i danshallen av en lokal konstnär

I den stora danshallen hänger målningar gjorda av en lokal konstnär. Det berättas att han var tvungen att få en sup för att kunna måla. Om det är sant vet jag inte men målningarna är fina och fångar verkligen svensk sommaridyll när den är som bäst!

Nya tider

Börje Robertsson köpte Södra Kärr 1972 och drev då både danser och bingokvällar.  

Det fanns då tankar på att bygga sommarstugor på tomten.

Hembygds- och sjösportsfesterna drog mycket folk sista helgen i juli. Även karnevalståget under ledning av Nils Krantz drog mycket folk.

I närheten fanns även Koängen i Rotavik där det dansades på 1930-talet.

Stort Tack till Alf Karlsson i Torsås
Tidningsurklippen nedan och mycket av information kommer från Alf Karlsson i Torsås. Han har gjort ett gediget insamlande av Södra Kärrs historia och samlat tidningsurklipp, biljetter och mycket annat i flera stora pärmar!
 
Mastens festplats i Kristianopel

ABBA var på Masten 1975


Alf Karlsson har också gjort en fin webbsidan om Mastens festplats i Kristianopel. En festplats som jag själv har många fina minnen ifrån. Flera midsommar i tält då det var uppträdande flera dagar i rad. För Karlskronabor börjar midsommarhelgen redan på torsdagen med Lövmarknaden i Karlskrona. Därefter hyres tält och gasolkök i Allatorps affär intill Silltorpsån. Sedan bar det iväg till Masten där vi stannade till söndagen. 
Jag har även minnen ifrån den tragiska kväll då flera ungdomar trampades ihjäl i kön då Gyllene Tider uppträde. Detta ledde till att det kom lagar om kravallstaket på festplatserna. Masten återhämtade sig aldrig efter den katastrofen.
Webbadressen till Alf Karlssons sida om Mastens festplats är:  http://mastenkristianopel.blogspot.com/
 
Mitt minne av tragedin på Masten
För mig blev den kvällen något av en livsvisdom då tragedin utspelade sig på Mastens festplats. Vi var alltid så många ungdomar vi kunde som samåkte från Kättilsmåla. Jag var ordentligt sur på några i gänget som kom på tok för sent och som gjorde att vi alla som samåkte blev försenade till Masten. Då jag var stort fan av Gyllene Tider ville jag absolut inte missa något kvällen, utan komma först i kön. Men jag kom att missa hela Gyllene Tiders uppträdande den kvällen. Väl på plats såg jag dramatiken och andra ungdomar som bars på bårar till ambulanserna. Särskilt en ung man som förtvivlat skrek "De dör där inne om ni inte backar". På något sätt hade han lyckats kravla sig ut från den värsta trängseln. De som jag skulle samåka med och gjorde att vi blev försenade kanske rent av räddade mitt liv? 

Alla minnen en människa bär är kanske inte roliga, men det finns också de minnen som är nyttiga att minnas!
 
 
Tips om du vill veta mer om Södra Kärrs festplats
Läs boken Gökalund av Ulf-Peter Rosenblad om du vill veta mer om Södra Kärr. Enligt uppgift ska det även finnas en bok som heter Södra Kärr gjord av en författare med efternamn Andersson.
 
Alla tidningsklipp nedan kommer från Alf Karlsson i Torsås och publiceras här med hans godkännande. Och glöm inte kika in på sidan om Masten!

 










































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...