Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Blidingsholmsbron över Mörrumsån


Blidingsholmsbron är imponerande med sina 8 valv! Jag har besök den här platsen flera gånger och vid ett tillfälle undersökte jag också de bägge järnvägsbroarna söder ut. Jag berättar om detta i ett äldre inlägg längre ner i texten.


Nu återkom jag under sommaren 2022 och platsen är bedårande fin. Man har satt upp nya informationstavlor och gjort en fin fikaplats med bänkbord intill Mörrumsån. Där har legat en kvarn tidigare och det är spåren efter den som man ser intill bordet. 

Då jag körde tidigt ifrån Karlskrona var det är en fullt njutbar plats att äta frukost på innan jag fortsatte upp mot Åsnen.

Här har funnits broar sedan 1500-talet fast i trä. Den nuvarande stenvalvsbron är från början av 1800-talet och togs ur trafik 1940. Bron restaurerades 1988.


Här stod några tyska turister och metade och en kanotled går förbi platsen.


Räckets utformning är genomtänkt. Kraftiga fyrkantiga stolpar som ställts på kant så att vattnet lättare kan rinna av. Runt dem sitter ett par kraftigt smidda järn. Riktigt hantverk!



Tyvärr kunde jag se att man fortfarande bedriver ålfiske här. Ålen är utrotningshotad och vid vissa platser i Sverige transporterar man till och med ålen med lastbil då de dör vid kraftverken. Har ålen lyckats ta sig upp hit till södra Småland genom att simma den långa vägen från Östersjön genom Blekinges del av Mörrumsån borde ålen få leva ifred för att sedan kunna ta sig ner till Sargassohavet för att fortplanta sig. Det är obegripligt att fiske på rödlistade arter får pågå.

På informationsskyltarna kunde jag läsa mig till att man fiskat ål här under flera hundra år i så kallade värmane. Jag funderar över ortsnamn som jag känner till med "värma" i Blekinge som Värmanshult vid Ronnebyån och Värmansnäs vid Listersjöarna. Ortsnamn säger ofta något om platsen och nog är det troligt att man fiskat ål på de här platserna även i Blekinge.



Försvårat tillgänglighet för rörelsehindrade
Tyvärr har man satt upp en rad stenstolpar här på östra sidan av bron vilket försvårar tillgängligheten för rörelsehindrade. Det finns en nygjord parkering på västra sidan, men tyvärr glömmer man att alla inte är lika rörliga. 
Efter mitt sista besök skrev jag till Tingsryds kommun och föreslog att två handikapparkeringar behöver göras här, vilket skulle göra att sträckan blir mycket kortare att gå och även bänkbordet blir mycket enklare att nå. Vi får hoppas att Tingsryds kommun hörsammar denna uppmaning så det blir enklare även för rörelsehindrade att besöka denna fina plats!

Enkelt att ta bort några stenstolpar för att göra två handikappanpassade parkeringar.



Besök vid Blidingsholmsbron sommaren 2019






Bron med sina 8 valv byggdes under början av 1800-talet är och den längsta i Småland.

Bron ligger oerhört vackert över Mörrumsån som kommer från sjön Åsnen och rinner ut i Östersjön vid det Blekingska Mörrum.

Ett perfekt utflyktsmål efter att ha besökt Bilkyrkogården i Ryd eller sjön Åsnens nationalpark. Vacker natur att öppna matsäcken vid och de är lättillgängliga med bil från väg 120.



Här finns fångstanordningar i anslutning till bron och platsen vittnar om att bosättningar och fiske pågått sedan vikingatiden.


Omkring 50 meter söder om den gamla stenbron vid Blidingsholm ligger den modernare bron för väg 120. Det är därför lätt att hitta hit med kaffekorg och fotoutrustning.




Vacker omgivning med blommande ängar



Man ser de fyra broarna samtidigt

Den gamla järnvägen Norraryd Hönshylte -Kvarnamåla gick här under åren 1900-1970.
Idag en populär cykelväg.

Men det unika är att när man står på den nedlagda järnvägsbron har man utsikt över alla 4 broarna samtidigt. De två brospannen av järn för järnvägen, den moderna bron för väg 120 och samtidigt ser man delar av stenbron med de 8 valven vid Blidingsholm. 
Lite märklig känsla faktiskt!



De gamla järnvägsbroarna tillhörande cykelleden på den gamla järnvägsbanken.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...