Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Biskopskällaren på Ivö, rester efter en äldre kastal?

Biskopskällaren på Ivö sägs vara byggd 1222-1224 men stämmer det?
 

Ivös stora kändis var ärkebiskopen Anders Sunesen (1167-1228) som på sin ålders höst drog sig tillbaka på Ivöhus på Ivö för att leva eremitliv då han drabbats av en allvarlig sjukdom. Men samtida källor berättar att Sunesen ingalunda levde ett stillsamt liv utan var fullt upptagen med att bygga på sitt biskopspalats ”Ivöhus” samt Sankt Ursulas kyrka vid Kyrkviken som är den kyrka som ännu används på Ivö.

 

Sankt Ursulas kyrka som ärkebiskopen Sunesen byggde 1224

Mottog Danmarks flagga ”Dannebrogen”

Anders Sunesen är starkt kopplad till berättelsen om Danmarks flagga Dannebrogen.

Han följde med den danske kungen Valdemar Sejr på korståg till Reval (nuvarande Tallinn i Estland) år 1219. Han höjde där sina händer mot skyn för att åkalla Gud att hjälpa dem vid slaget om staden. Gud svarade dem då med att låta flaggan, Dannebrogen, falla ner från himmelen.

Dannebrogen är nu världens äldsta flagga och Danmarks stolthet.


Ärkebiskopen gravundersökt

Biskopskällaren skall enligt traditionen vara byggd av denne omtalade och betydelsefulla ärkebiskop Anders Sunesen. Han byggde år 1224 biskopsborgen på Ivö där han bodde fram till sin död 1228.

Enligt sägen skall han ha drabbats av spetsälska men vid en gravundersökning i Lunds domkyrka kunde man se att han inte haft spetälska utan led av reumatism.

Ivöhus, en trettio meter lång tegelbyggnad

Ivöhus ska ha varit minst tre våningar högt och byggt i tegel. Vid de få undersökningar som gjorts kan man se att byggnaden varit nästan 30 meter lång och 9 meter bred, alltså en stor byggnad. I ett dokument skrivet år 1598 anges att man på Ivö kan se ruinerna efter biskopsborgen. 

 

Biskopskällaren går att besöka på Ivö

Undersökningar av Biskopskällaren

Vid undersökningar 1938 och 1948 fann man att biskopskällaren var byggd av gråsten i kalkbruk och mätte 9,3 meter gånger 6,9 meter. Man fann fem fönstergluggar varav tre var igensatta. En trappa med 9 steg som vilade på en äldre skadad tegeltrappa. Biskopskällaren har en kraftig sockel och anses därför ha varit avsedd för en högre byggnad i flera våningar. Detta har lett fram till diskussioner ifall biskopskällaren ursprungligen varit ett torn/kastal

 

Brattingsborgspenningar med dödskallemärket Bild: Ifö museum

Sägen om kastalen Brattingsborg

Det finns en sägen som berättar att det en gång skall ha funnits en borg i närheten av Ivösjön. Det går många berättelser om denna Brattenborg och enligt en av dem var det ett torn som hette Brattenborg på Ivö.

Forskare funderar på om det eventuellt kan ha funnits ett torn/kastal tidigare på Ivö och som byggts om vid tiden då Sunesen flyttade till platsen. Vid en undersökning av biskopskällaren fann man att valven i sten tillkom just då, runt åren 1222-1224. Vid en dendrokronologisk undersökning fann man att träet var från 1100-talet och inte från 1200-talet då Sunesen byggde Ivöhus.

Om du är intresserad av berättelsen om Brattingsborg så har jag ett tidigare blogginlägg om den borgen och de dödskallemärkta Brattingsborgspenningarna Är Brattingsborg en sägen eller historisk plats?

Kapell

Enligt Hermannus Chytraeus beskrivning från 1598 skall det då i biskopskällaren funnits rester av ett kapell. Frågan är då om byggnaden ursprungligen varit ett torn med ett kapell i bottenvåningen eller om ärkebiskopen byggde ett kapell i källaren då han uppförde sitt större palats, Ivöhus, i anslutning till källaren. Några bevis finns inte, men enligt Otto Rydbeck har man gjort ett fynd av en uttömningssten från 1200-talet nära biskopskällaren vilket tyder på att här faktiskt funnits ett kapell.

Vanligt med medeltida torn och Kastaler

Torn har inte bara använts som försvarstorn utan även vid farleder och hamnar för att trygga skeppslaster och handel. ( Läs mer om Hagbards kastalruin som låg på mark tillhörande kyrkan i Ronneby och nära en av de gamla bondehamnarna https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/hagbards-kallare.html ), även borgen i Åhus har haft ett eller flera våningar högt torn, Kalmar slott bestod ursprungligen av ett högt torn och den kända Kärnan i Helsingborg kanske bäst ger en bild av hur tornen såg ut. I Sölvesborg finns den nedersta delen kvar av ett torn som tros ha varit lika högt som just Kärnan.

Väg och marknad på isen

Det finns uppgifter på att man under 1200-talet hade en stor marknad på isen utanför Ivö och att en av de större färdvägarna passerade förbi här. Ett högt torn skulle även kunna ha användas för att lotsa båtarna rätt.

Brand 1927

Över biskopskällaren byggde man senare en ekonomibyggnad som brann ner 1927 efter ett blixtnedslag. Men som genom ett mirakel klarade sig biskopskällaren utan skador.

Första delen av Ivöhus från 1100-talet?

Den första Hovgården på Ivö omnämns i kung Valdemars jordebok år 1250 och ingår då i kungens ö-lista på de öar han själv äger. På den mark som kungen själv ägde förfogade han ensam över viltet och jakten. Man menar därför att en trolig förklaring kan vara att den första byggnaden här på Ivö skulle fungera som ett större hus för jakt. Då senare undersökningar antyder att den första byggnadsperioden var redan under 1100-talet.

I de undersökningar som gjorts har man funnit att byggnaden ursprungligen har haft ett träbjälklag och att de välvda stenvalven tillkommit senare tillsammans med en stenbänk längs väggen.

Över dörren står årtalet 1222 och är det årtal då Sunesen flyttade hit, men troligen har detta årtal placerats där senare.

 

Ärkebiskopen i Lund Anders Sunesen

Anders Sunesen, på sin tid omtalad och känd av påven

Anders Sunesen var en mycket känd man både i Danmark såväl som utomlands. Han är känd också för sina nära kontakter med påven. Han föddes på Lolland omkring år 1165. Han blev den fjärde ärkebiskopen i Lund efter att han övertagit ärkebiskopsämbetet efter sin släkting Absalon Hwitt. Hwitt-släkten var en förmögen och välkänd släkt i Danmark. Anders Sunesens bror, Peder Sunessen var biskop i Roskilde.

Andreas Sunesen avled på midsommardagen 1228 och fördes till domkyrkan i Lund för gravläggning.

Sankt Ursulas kyrka på Ivö

Kyrkan anses vara byggd av Anders Sunesen 1224-1228 i romansk stil. Kyrkan ingår i Svenska kyrkans pilgrimsled och är besöksvärd för en sommarutflykt.

Legenden om den heliga Ursula

Enligt legenden var Ursula dotter till en kristen kung i Britannien och hon dödades tillsammans med sina 11000 jungfrur då hon vägrade gifta sig med en hunnerhövding. Relikerna efter dessa sägs finnas under Sankt Ursulas kyrka i Köln. I en annan berättelse var det 11 000 änglar som infann sig när Ursula dödades av hunnerna vid Köln då hon vägrat gifta sig med hunnernas hövding.

Urusla är helgonförklarad och hon firas den 21 oktober.



 Mer om området runt Ivösjö

Tidigare blogginlägg som jag skrivit om området runt Ivösjön. Jag rekommenderar varmt ett besök till denna vackra plats där rapsen blommor så underbart!

Är Brattingsborg en sägen eller historisk plats?

På besök till ön Ivö 

 

Källor

Anders Ödman, docent i medeltidsarkeologi, Borgar i Skåne

Christina Karlsson, arkeolog Skånes hembygdsförbund

Faktaunderlag Biskopskällaren och Andreas Sunesson. Förstudieprojekt Biskopskällaren. Sofia Winge 2012-12-31

Geologiska sevärdheter i Skåne II av Leif Carserud

 

Bilder

Bilden på Brattingsborgspenningen kommer från Ifö museum. Övriga bilder är jag själv upphovskvinna till.

 

 

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...