Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Vandring runt Augerum

Augerums kvarn

Boken Hortus Augerumensis

Hortus Augerumensis skrevs av apotekaren Ferber som ägde Augerums herrgård på 1700-talet och apoteket Göta lejon i Karlskrona och han hade även intressen i Ronneby brunn. Detta skall vara den första boken som beskrev Linnés indelning av växter i ett sexualsystem. I boken dokumenterar Ferber sin medicinalträdgård i Augerum och rester av denna 1700-tals trädgård syns fortfarande i allérna runt herrgården.

Wikipedia skriver....
Gården ägdes på 1700-talet av apotekaren Johan Eberhard Ferbersom hade en stor trädgård med medicinalväxter.


Lyckebyån

Augerums gård

I början av 1800-talet lät den nye ägaren amiralitetsproviantmästaren Schweder bygga Stora Hus och anlägga den vackra engelska parken. År 1855 köptes egendomen av justitiekanslern Nils von Koch och hans engelska maka Frances Lewin. Gården är fortfarande i släktens ägo och brukas i femte generationen och länsstyrelsen skriver att gårdsanläggningar från den här tiden saknas nästan helt i Blekinge. Här finns mer att läsa om Augerums herrgård http://www.lansstyrelsen.se/blekinge/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/skyddad-bebyggelse/Pages/augerumsherrgard.aspx

Magasinsbyggnaderna Augerums gård

Lyckåleden förbi Augerum

Ferber hade ett trädgård med medicinalväxter

Alléerna, minnena efter medicinalträdgården

Stenbrunn från kvarnen

En märklig ihålig sten i vattnet

Efter många efterfrågningar om vad detta kan vara berättar en man att man släppte ut vattnet från kvarnen i denna stenbrunn i ån för oss inte röra upp bottenslammet.


Augerums kvar som förr kallades Holmen. 

Augerums kyrka

Vacker i landskapet ligger hon kyrkan, insprängd mellan Lyckebyån och kulturlandskapets brukade marker och hagar, och skogen med ståtliga ekar och träd

Augerums kyrka

Kyrkan byggdes år 1822 och då återanvändes murarna från den gamla medeltidskyrkan så att medeltidskyrkan långvägg blev bakre kortväggen i den nya kyrkan.
Kyrkan är känd för att den ligger i "fel" väderstreck. Normalt brukar kristna kyrkor vara placerade i öst-västlig riktning. Men Augerums kyrka är byggd i nord-sydlig riktning och detta ska härröra från att man använde medeltidskyrkans långvägg för att spara på byggnadsmaterial. Ett kyrkobygge var en kostsam affär för en socken och det var säkert tacksamt att kunna återanvända en av väggarna.
Riktigt hur tidigt den första kyrkan uppfördes har man inte kunnat fastställa. Men det finns flera sägner om Augerums kyrka. Kanske har dess läge på ett krön över Lyckebyån bidragit till några av dem. 

Augerums kyrka. Bakre väggen från äldre medeltidskyrka

Sägner om kyrkan

Enligt legenden ska den gamla kyrkan ha rasat ner i ån. Vid en särskilt kraftig vårflod, när ån steg tillräckligt högt, ska delar av kyrkogården och den gamla kyrkan ha dragits ner i vattenmassorna. Detta hände aldrig, men man skrämde barn med denna historia under många år. Barnen från till exempel Kättilsmåla som kom och hade skolavslutning i Augerums kyrka, blev tillsagda av sina föräldrar att sätta sig långt bak nära kyrkporten, för att hinna ut om kyrkan skulle rasa ner i ån igen. På grund av denna skröna kallas den lilla dammen i ån, nedanför kyrkan och precis efter kvarnen och bron, för Klockegölen. Enligt legenden ska den gamla kyrkans klockor ligga nere på botten, och man ska ännu kunna höra dem ringa, om man lyssnar noga.

Ja, skrönor- barnen i Kättilsmåla skola har så långt jag kan minnas och hört berättas fått gå i Flymens kyrka. Kanske av praktiska skäl, då Flymen hade en mindre antal skolbarn. Även om byn Kättilsmåla  tillhört Augerums församling. 

I en annan berättelse sägs att kyrkan återigen ska rasa ner i Lyckebyån
Då trenne systrar gifter sig skall  branten ge vika.

Och varje nyårsnatt tar kyrkan ett tuppfjät närmare ån.
Ett tuppfjät är en sådant steg en tupp tar. Ett ålderdomligt ord som även finns i Lucia sången Natten går tunga fjät.

Fikastund Lyckåleden med kvarnen i bakgrunden

Lyckebyån i vårdräkt



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...