Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Vildmarksleden med bil



Blekinges vildmark

Den 85 kilometer långa vildmarksleden i Blekinge är gjord för att vandra, cykla eller rida. Men jag tog en tur med bil längs med vildmarksleden. Det gick i de flesta fall bra, men på några platser fick jag köra en omväg där vildmarksleden inte var framkomlig med ett så stort fordon som en bil. Men till fördel för att man då kommer förbi ytterligare några sevärda platser.

Vildmarksleden är en lång och härlig led och lever upp till namnet Vildmarksled då den ofta går igenom stora skogar och passerar över brusande åar.
Naturligtvis får man säkert bästa vildmarkskänslan om man rider, vandrar eller cyklar. Men det passar inte alla och efter de gånger som jag nu kört den med bil tycker jag allt att man får behållning och en riktig skogskänsla även med bil.

Leden är nyligen restaurerad

Leden är nyligen restaurerad och alla informationsskyltar, vägvisare, grillplatser och vindskydd var bra iordning och fungerade fint!

Karta

Leden ingår i Ronneby kommuns populära projekt "Ronneby slingor" . Du kan hitta karta genom att gå in på Ronneby kommun websida och genom Hjorthålans camping info@hjorthalan.se

Blå stolpar

Vildmarksleden har blå stolpar och är riktigt bra markerad.


Markrilla lind

Jag har kört Vildmarksleden flera gånger med bil och vid flera årstider. Den här sista gången som jag åkte leden under sommaren började jag vid Eringsboda, vid väg 122,  i Ronneby kommun.

Där svängde jag mot Backaryd och stanna till vid Makrilla lind. Den här linden är naturminnesmärkt på grund av sitt ovanliga växtsätt. De väldiga grenarna stöttas upp på två ställen av stenar för att de inte ska brytas. Och det är ganska mysigt att sitta på bänken under det kraftiga trädet med ett väldigt grenverk!


Byn Kolshult


Kolshult kan du läsa om på de skyltar som leden passerar. 



Jag fastnar lätt för kulturlämningar och det gamla bondesamhället. Vid en bäck fanns räcken tillverkade med ett riktigt hantverk av trä. Sommarblommorna förstärkte försommarkänslan.


Spikahult



Vid Spikahult svängde jag av mot Repemåla och körde förbi den gamla skolan. Därefter kom ett av de partier där leden går in i skogen och inte är framkomlig med bil. Jag tog därför höger och körde vägen mot Hjorthålan.


På väg mot Hjorthålan i Backaryds socken

Lite roligt att sockengränserna är skyltade i de här trakterna. Även att dikeskanterna inte är slagna utan att bär och blommor hinner utvecklas och blommade fint.


I Hjorthålan finns en camping och mycket vackra vyer där vägen går över Ronnebyån. Här är ån uppdämd och förr gick en båt som kallades Lunketuss här. Här kan man passa på att ta en fika.

Här finns ett inlägg med en film om Lunketuss. Fin information om området https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/2022/03/tips-youtoutubeklipp-lunketuss-i.html

Brygga vid Gläntan

Gamla sittbänkar vid Gläntan


Därefter körde jag ner på västra sidan av ån. Här finns en del gamla ruiner bland annat från en linbasta. Men mitt i sommaren är gräset så uppvuxet att ruinerna försvinner i det höga gräset.
Men här finns också en äldre festplats som heter Gläntan. Den är inte skyltad eller utmärkt. Men kör ner första lilla väg till vänster mot ån så snart du passerat den första gården, mitt emot ruinerna.


Det är en fin tallskog på väg ner längs Ronnebyån på västra sidan. När jag inte kunde köra längre svängde jag tillbaka samma väg och körde förbi Hjorthålan till Göljahults naturreservat.

Ormgranarna vid Göljahult är märkvärdiga att se och liknar inga andra granar. Den växer intill vägen och är skyltad. Ormgranar kallas en variant av granar med en defekt i DNA som gör att en eller flera sidoskott av granarna saknas. Det finnas bara sex stycken ormgransbestånd i Sverige vilket gör det extra roligt att ett av dem finns just här i Göljahult.

Vann tävlingen Årets knasigaste träd
Jag skickade in bilden jag tog under trippen längd Vildmarksleden till Skogssällskapets tävling Årets knasigaste träd 2022 och bilden på ormgranen ovan vann tävlingen för Blekinge ! :-D Jag har skrivit om det i ett eget inlägg då det uppmärksammades både i Radio Blekinge och lokalpressen. Länk till Blekinges knasigaste träd 2022

Den långa "grenormen" sticker ut ett par meter från stammen utan sidogrenar


Här körde jag sedan tillbaka ett kort stycke och svängde upp mot Räntemåla. I den här byn finns en älgpark som går att besöka. byn har också kopplingar till Nils Dacke då en av hans närmaste män Krämare Pellen bodde i byn. 
Jag fortsatte sedan in i skogen på den mindre körvägen till jag kom fram till en liten bäck. Här kan man prata om små men ack så fina ställen. En porlande skogsbäck fylld av jungfrusländor.
Här har legat en kvarn och gränsen till Småland går i bäcken. Man gör alltså en kort avstickare in till grannarna i Småland.





Här kommer man efter någon kilometer in i byn Horkoneryd. Byn ska tidigare ha hetat Horkarleryd men bytt namn till den kvinnliga formen av bynamnet. Man kan undra varför?

Ronnebyån är här uppdämd och av den stora gården som en gång låg  här finns bara den stora stenladan kvar. Boningshuset låg på marken som idag ligger under vatten.

Jag tycker att detta är ett av de finaste platserna under Vildmarksturen. Jag passade på att njuta av medhavd matsäck här :-D
Fiskevårdsområdet har byggt om en fin grillplats och nere vid ladan finns en rastplats för kanoterna som kommer längs kanotleden i Ronnebyån. 

Några barnfamiljer badade vid ladan, men någon iordninggjord badplats med brygga är det inte. Men av ljudet att döma hade de ganska så skoj :-D




Vildmarksleden fortsätter sedan förbi ladan mot Skallevraket där en kraftstation ligger.
Skallevraket ligger i Blekinge och ortsnamnet Skallevraket ska komma av skalle, ett bergsutsprång, bergknalle samt av vräka. Det vill säga vattnet i ån vräkte ner för bergknallen.



Man passerar riktigt fina skogspartier


Vägen fortsätter genom fina skogar på mindre grusvägar. Här växer helt underbara lupiner och jag måste fråga mig varför de måste utrotas i hela Sverige när det bara är på vissa platser de tar över annan växtlighet. Här kantar de byvägen så fint!



Raststuga S. Tjurkhult

Framme vid Tjurkhult kommer en raststuga med bänkar att sitta på. Den är inte avsedd att övernatta i. Jag kunde inte heller se något vatten eller utedass. Men en bom att binda hästen vid.

Många olika tidsåldrar med skyltar

Ett av de äldre skolhusen


Båtasjön vid Öljehult är en liten idyll


I Öljehult kör man igenom samhället och kommer ner till en vacker sjö som heter Båtasjön. Rena idyllen! En liten välvårdad badplats, men grillplats och ett vindskydd att övernatta i. Sjön ligger lite avsides från byn och med ett rofyllt läge.






Vid Ebbamåla kvarn finns resterna efter en toffeltork. Jag gissar att mängden sten i markerna här gjorde att man var tvungen att hitta andra alternativa sätt att försörja sig. I stenhuset torkades bottnarna till trätofflor som tillverkades.


Detta är en plats som imponerar på den som älskar skogen och vildmarken. Ebbamåla ligger mitt i skogen och här hörs inga ljud av människor, inga bilar eller trafik.

Här är det Bräkneån som rinner i en djup ravin med höga rasbranter på var sida. Jag skulle tro att höjdskillnaden ligger på en 30-40 meter från ån upp till höjderna på västra sidan. På östra sidan kommer en liten skogsbäck som rinner förbi vindskyddet och ner i ån.




Nu går vildmarksleden upp i skogen på västra sidan av ån och här går det inte att komma fram med bil. Men det gör att man kan ta en trevlig avstickare förbi Knällsberg. 
Kör tillbaka upp till den asfalterade vägen och kör norrut genom Dockemåla och sedan mot Knällsbergs kvarn.



Knällsberg är ytterligare en fin liten idyll. En familj har gjort iordning en gammal kvarn och hyr ut rum intill kvarndammen.

trevlig plats att stanna till och se sig om. Knällsberg ligger mycket nära väg 29. Och korsningen mellan väg 27 och 29 söder om Tingsryd och är skyltad därifrån. Knällberg ligger över gränsen på Smålandssidan.


Vattenfåror från dammen och äldre gärdsgård vid Knällsbergs kvarn

Fortsätt genom byn och håll till vänster. Så snart du rundat husen dyker de blå stolparna för vildmarksleden upp igen och du kan fortsätta på små fina skogsvägar med bil tillbaka in i Blekinge.


Här följer nu en sträckning på flera kilometer igenom riktig fin skog och är en av de partier med stor vildmarkskänsla.
Vägen går nu uppe på bergskammen på västra sidan av Bräkneån. Lägg märke till mängden sten som finns i markerna här uppe.




Här kommer man fram till en kolarkoja som verkligen ger den där vildmarkskänslan. I kojan finns en slaf  på var sida att sova i och så har det funnits en eldstad. På en äldre skylt finns lite information. Tyvärr behöver kolarkojan underhållas då den håller på att falla samman. Hoppas någon kan ta tag i det då den är så unik är det sorgligt om den försvinner.

Ytterligare ett stycke längre fram passerar du nedanstående skylt. Du är nu tillbaka i höjd med Ebbamåla kvarn. Kommer med cykel eller vandra kan man ta av och gå några hundrameter norrut här för att få se kolarkojan som man annars missar.




Vägen kommer ut vid Gummagölsmåla som är en större grusväg. Ett tips är att ta en liten avstickare och köra ned till vänster här för en mycket brant backe där vägen går över ån vid Gummagölsmålakvarn.
Damen är fin och här har jag sett häger.

Även här är det djupa rasbranter och från ån upp till kammen på åsen är det runt 40 meter. Det är en mäktig uppförbacke!

Kör upp för backen igen och när du kommer fram till husen svänger du vänster in på en mindre väg. Den här vägen passerar Vildmarkscafeet i Belganet. De har öppet vissa helgdagar så ring och kolla om det är öppet om du är hungrig. 

Framme i Bälganet  kan du köra mot Åryd några få kilometer. Sträckningen som vildmarksleden gör här är inte framkomlig med bil. Men fortsätt söder ut och sväng sedan vänster mot Hejan/ Hålabäck. Vägen går här intill Bräkneån och maderna skall vara en av de största i Blekinge. Tranor syns här om vårarna.

Efter någon kilometer så ser du en skylt på vänster sida där vildmarksleden går in till Hålabäckskvarn. Det går att köra in, men du kan också välja att parkera här och gå 100 meter ned till ån och rastplatsen.

Här finns vindskydd för övernattning och grillplats. Vägen är en gammal sträckning och kallas likbärarvägen.






Efter stoppet vid Hålabäck kvarn kör du tillbaka ut på vägen mellan Bälganet och Åryd och kör ett kort stycke söderut. Sväng igen in till vänster mot Stengrepen/ Svalehult/Raskamåla.

Tallskog en varm sommarkväll


Efter ett stycke på denna grusväg kommer du igen på Vildmarksleden. Kör sedan mot Örseryd.

I Örseryd finns en märklig byggnad. En mycket gammal postbod med postfack.  I boden kan du läsa om historien och hur posten fick bäras från Bräkne-Hoby upp till byarna runt Örseryd.

Här finns också en äldre skolbyggnad som nu tillhör scouterna.




I Örseryd väljer du den vägen som går närmast Bräkneån och kör ner mot Björkeryd. Här finns ett naturreservat intill ån. Björkeryd ligger ligger på en åsrygg över ån.

I Strångamåla finns ett vindskydd intill festlokalen.




Man tager vad man haver. Lada byggd av en mängd småsten


Vid Björkeryd ska du svänga motKlingsmåla/ Hässeldalen. Men med fördel kan du ta en liten avstickare ner mot Trånheim på max en kilometer för att se vägpartiet och Näckahallen. Vänd sedan tillbaka mot Håsseldalen.


Byn ligger uppe på åsryggen


Parkeringen Björkeryds naturreservat

Åmaderna intill Bräkneån vid Björkeryds naturreservat

Näckahallen.

Vid Trånheim ligger Näckahallen som är en omtalad sten i Bräkneån där näcken synts till. Stanna gärna på parkeringsfickan och läs om platsen!

Här vid Trånheim finns också ett mycket fint vägparti som tål att beundras.






Vid Hässeldalen svänger du norrut mot Smedtorpet där Tummastenen finns. Det är en sten som drängande mätte sin styrka med att sätta i gungning.

När du kommit ut på vägen mot Halahult kör du norrut och svänger sedan till vänster där Offerlunden i Halahult är skyltad.

Offerlunden i Halahult är helt unik då man inte vet vem som har gjort inhuggningarna som finns i offerlundens stenar, varför de höggs in eller när. Platsen ligger i en vacker lövträdsdunge intill ett hjorthägn. 

Jag har skrivit om Offerlunden i Halahult i ett eget inlägg som du kan läsa här: Offerlunden i Halahult

Offerlunden i Halahult

Vid Lilla Öjasjön finns en fin badplats med bryggor och hopptorn. Här finns vattentoalett med tvättställ och bänkbord. Parkeringen ligger intill badplatsen.

Badplatsen vid Lilla Öjasjön 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...