Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

Lillö ekhage med bedårande utsikt

 

Lillö är en helt vanlig kohage med betande djur. Men det är en särskilt vacker plats. I kohagen finns det för Blekinge så karaktäriska eklandskapet med stora välvuxna ekar. Men också björk som var på väg att slå ut när jag var här. Jag kunde börja ana den skira grönskan i grenverket och marken täcktes av svalört och vitsippor.

De höga bergen erbjuder en magnifik utsikt med ett panorama ut över Hallarumsviken som historiskt varit en viktig plats för Blekinge.


Lillö
Koordinater
N56,15247 O 15,79384

Kör till Ramdala och vik av E22 så du kör förbi kyrkan. Sväng mot Säby (vänster) och där svänger man ner till Lillö mellan två lador. Det kan vara lätt att missa avtagsvägen eftersom vägen går så nära ladorna. Fortsätt vägen ner och förbi fyra stora vindkraftverk. Det finns en trapp över stängslet och det går att parkera 1-2 bilar. När du kommit över staketet går du rakt upp i backen men håll aningen åt höger. Du ska över till andra sidan kohagen.

Tillgänglighet
Den här platsen är inte lämplig för barnvagn eller rullator. Man behöver kunna klättra över staketet och gå i kohagen utan problem där det inte finns någon väg/stig. Det finns gott om branta stup.


Den stora ön nedanför utsiktsberget heter Björön och på grund av fågelskyddet får man inte stiga iland här mellan april-juli månad. På andra sidan Björnön fanns för omkring tusenår sedan en fornborg och längst in i Hallarumsviken, fanns en hamn. Där ligger ett gravfält som går under det lokala namnet Snarket men som heter Stora Backe från yngre järnålder-vikingatid.

Rakt fram i den nedersta bilden, andra sidan Hallarumsviken ligger två naturreservat med utsiktsplatser ifall du skulle vilja se Lillö från andra sidan ;-) Hallarumsvikens naturreservat med utsiktsplatser samt Stora Rom.

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...