Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Backstugan i Totasjö

"Israelstugan" Backstuga i Totasjö

Backstugan i Totasjö

Fint i en glänta i skogen långt upp i de norra delarna av Blekinge och nära Smålandsgränsen ligger den idag så naturromantiska backstugan i Totasjö. Det går en liten stig i den glest uthuggna skogen fram till den stadigt kallmurade grunden av stenstugan. Takmossan bildar en mosaik av gröna nyanser och det gyllengula gräset på taket vajar  i vinden. 

Men så här fin har stugan inte alltid varit och dess historia är sorglig i många stycken. Åren mellan 2001-2002 räddade ideella krafter i Tvings Långasjös hembygdsförening backstugan till eftervärlden då den hade stått obebodd och övergiven under många år.


Backstugan ligger synlig från byvägen mot Buskahult


Backstugor vanliga förr

Det är en så kallad backstuga som påminner om en stenkällare. Dessa var vanliga förr och man grävde in stugan i en backe/ slänt så tre sidor kom under jord. På så sätt försökte man få backstugorna frostfria och fria från vind och blåst. Sedan hade man dörr och eventuellt ett fönster mot gaveln. Gaveln kunde vara av gråsten som resten av stugan och ibland gjord av bräder.


Israel den förste i backstugan 1840-talet

Men för att börja från början får vi gå tillbaka till 1840-talet och till en man som hette Israel. Stugan har länge kallats Israelstugan efter denne man som var den första bosättaren. Om Israel har det berättats en historia som efter så många år finns i lite olika versioner. Men ungefär så här är kärnan i Israels öde i backstugan. För att klara brödfödan arbetade Israel som den var vanligt under 1800-talet med att göra dagsverken hos markägaren som ägde jorden där han fått slå upp sin backstuga. 


Markägarens kor äter upp deras odlingar

Men medan han var i skogen och högg hade markägarens ungdjur gått igenom sin inhägnad och ätit av och trampat ner de små med helt livsnödvändiga odlingarna Israel hade vid sin backstuga. I rent raseri slänger Israel iväg yxan han bar med sig från skogen och oturligt nog vill det sig inte bättre än att yxan träffar en ungtjur på frambenet så illa att det går av. Israel blir helt utom sig av förtvivlan när han ser vad han ställt till med och han går till markägaren och berättar vad som hänt. Markägaren säger att tjuren måste slaktas och att Israel måste se till att få köttet sålt i Karlskrona. När tjuren är slaktad får Israel låna häst och vagn och beger sig till Karlskrona för att sälja köttet, men då han kommer fram sent finns ingen i staden som kan hjälpa honom. Dagen efter har köttet härsknat i sommarvärmen och ingen vill köpa det. Israel har inget annat att göra än att återvända tomhänt hem till Toatasjö. Det härskna och flugangripna köttet får han slänga i skogen på hemväg. Markägaren blir så besviken över att ha förlorat inkomsten av tjuren så han säger upp arrendet för backstugan och Israel blir vräkt med sin familj och får lämna sitt hem.


Israel med familj ställs på bar backe

Efter detta levde Israel med familj som inhysingar ett tag enligt kyrkböckerna, men så reser Israel ett kort tag till Danmark för att arbeta. Hemkommen därifrån får Israel löfte av en markägare i grannbyn Gunseryd att bygga en ny stuga och där levde paret resten av sitt liv. Israels hustru gick bort år 1873 och Israel själv levde fram till år 1888 i den nya stugan.


Barnen dör i backstugan

Ny hyresgäst i backstugan blev skomakaren Nils Johansson som gifte sig med med Carolina Andersdotter. Men redan ett år efter giftermålet år 1874 dog Carolina i barnsäng. Nils gifte sedan om sig med änkan Johanna Carlsdotter som tillsammans med sin son flyttade till skomakaren Nils i backstugan. Paret fick två barn men bägge dog i späd ålder. De flyttade snart efter dessa tragiska händelser därifrån och det bosatte sig aldrig någon mer i stugan utan den förföll i glömska.


Stugan är öppen för besökare

Stugan är 20 kvadratmeter stor och i framkant finns en öppenspis och en bakugn. Denna konstruktion där bakugnen ligger bakom den öppna spisen har jag aldrig sett förut men har sina fördelar.
Stugan har trampat jordgolv och väggarna består av kallmurade stenväggar. Trots stugans mörka historia är den väl värd att se då den nu framstår i ett mycket ljusare skimmer.
Restaureringen av backstugan gjorde ideellt arbetande medlemmar ut Tvings-Långasjös hembygdsförening tillhörande Karlskrona, men Totasjö hör till Eringsboda i Ronneby.


Källor:

Underlag för berättelsen kommer från Torsten Israelsson. Backstugan i Totasjö som du kan läsa om i boken Eringsboda vår hembygd. Andra boken.


Vägbeskrivning/tillgänglighet

Koordinater: 56.46642,15.47126
Efter Holmsjö väg 28, kör du mot Eringsboda. Efter drygt 4 km tar du av till höger mot Totasjö/Gunseryd/Skumpamåla. I Totasjö svänger du höger mot Buskahult / Nätaholm. Följ vägen till du ser stugan som är synlig från vägen på höger sida.
Backstugan ligger nära vägen och en liten trampad stig leder fram till Backstugan.


Totasjöägget!

Roliga namn på naturbildningar man kommer förbi. Och de fyller en funktion med att namnge platser som man inte missar så lätt.
Undra om stenens läge spelade någon roll då vägen drogs / trampades upp en gång i tiden? Vägen kunde annars lika gärna hamnat 50 eller 100 meter därifrån? Kanske ville man gå mellan utmärkta platser? Flyttblocket är en rejäl sten omkring 6 meter högt och minst lika brett.

Bynamnet Totasjö

Totasjö ska komma av "tofvuter" med betydelsen tovig och vassbevuxen. Kanske var det en stor sankmark här en gång eller mycket vass kring själva sjön.

Totasjö ligger i norra Ronneby kommun, nära Smålandsgränsen där Emmaboda-Karlskrona-Ronneby kommungränser möts.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...