Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Kyrkhults vägvisare med pekande hand

 

Kyrkhults karaktäriska vägvisare med pekande hand

När jag varit i Kyrkhult har jag upptäckt de mycket speciella vägvisarna med en pekande hand.  Till min stora glädje har jag också sett att de finns på många platser runt om i Kyrkhult. Då de inte liknar några andra vägvisare som jag sett tog jag reda på lite mer om dessa både genom att prata med hembygdsföreningens ordförande och så hittade jag en gammal artikel om dessa unika vägvisare.

Det visar sig att dessa karaktäriska vägvisare i Kyrkhult är helt unika för just det här området och det finns inga andra att jämföra med i hela landet. Jag tycker detta är så skoj, när varje ort har sin speciella kultur som sätter en särprägel på just den orten. Bra jobbat Kyrkhult!!!


Ideellt arbete av hembygdsföreningens eldsjälar!

Kyrkhults hembygdsförening har sedan 1970-talet med hjälp av bybornas ideella arbete letat upp och restaurerat ett drygt hundratal gamla vägfornminnen. 

Det är olika sorters vägstenar man arbetat med. Dels de så karaktäristiska vägvisarstenarna med den pekande handen som är unik i Sverige för Kyrkhult. Men även milstenar har rengjorts och målats vita. När arbetat med att restaurera själva stenen varit klart har de ibland fått mura nya fundament att placera milstenarna på, innan de varit helt klara att placeras ut i Kyrkhults omgivningar igen.

Men innan allt detta blivit klart har ett krävande arbete med att leta upp stenarna varit nödvändigt. Ibland har vägstenarna hittats flera kilometer från sin ursprungliga plats, använt till brostenar , blivit kluvna till grindstolpar eller legat nedgrävda i vägbanken. Det är alltså ett omfattande arbeta som lagts ned på helt ideell basis för att bevara dessa så säregna bygdeklenoder.


Där den här stenen står, misstänker jag starkt, att den pekar på en väg som inte brukats på lång tid. Men att man låter stenen står kvar på sin ursprungliga plats berättar om den lokala historien. Även vägar berättar om lokalsamhället, hur människor rörde sig och vart man bodde.

Sevärt hembygdsmuseum

Den här stenen står inne i Kyrkhult och pekar mot hembygdsmuseet. Jag vill verkligen tipsa om att göra ett besök där om du får möjlighet. Mycket fint anordnat! 

Kyrkhult har en spännande historia som en av de två brunnsorterna i Blekinge! Men där fanns mycket annat att se också.
Dessutom fick jag en mycket fin visning av hembygdsföreningen :-D Länk: Kyrkhults hembygdsförening



AK-stenar berättar om vanliga svenskar

Den här nedersta stenen är en minnessten över AK-arbeten som var en statlig arbetsmarknadsinsats efter första världskriget.  Arbetslösheten var mycket stor och vägarna i Sverige dåliga. Staten slog ihop behoven och människor, nja, alltså männen,  fick arbete med att bygga nya vägar genom Sverige.  Så många delar av våra vägar har vi dessa vägarbetare från mellankrigstiden att tacka för.

Detta är just den typen av lokalhistoria som jag tycker är så spännande för den handlar om oss, om vanliga människor. Jag är säker på att väldigt många som läser detta har anfäder, kanske en farfar, en morfar eller deras fäder, bröder och kusiner som just detta handlar om. Vanliga svenskar som efter att ha varit mobiliserade under kriget kom hem till inget annat än arbetslöshet och hopplöshet. Det var kaos i hela Europa.  Skam att vara arbetslös och förtvivlan över att inte kunna köpa mat och betala hyra till familjen. Så kom AK-arbetena som en slags räddning fast väldigt dåligt betalt. Hårt slit från morgon och kväll, med dålig arbetsmiljö, dåligt klädda för väder och vind för en väldigt liten lön.

Håll utkik efter stenar!

En annan stor AK-vägsten står intill vägen vid Långasjönäs norr om Asarum, men det finns fler om man håller utkik efter dem.

Berättar om olika delar av vår lokala historia

Jag har själv ett barndomsminne om ett fynd jag gjorde som barn av en AK-sten och skrivit lite mer om andra typer av vägstenar i ett tidigare inlägg som du hittar här  Stenar av betydelse längs vägen

Olika stenar berättar om olika delar av vår historia. Men man kan se skillnad på dem så läs gärna inlägget om stenar längs vägen.



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...