Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Långasjönäs camping får minus





Långasjönäs ligger som namnet antyder vid en lång sjö och här finns underbar natur som bjuder på det där lilla extra man söker som naturmänniska. Närmaste granne är Långsjönäs naturreservat med en spännande ruin efter ett gammalt pappersbruk. I norr ligger Södra Hoka stiftsgård och allt är insprängt i ett vattenrikt område med blandskog där lövskogen med ädel löv sticker ut. Det är så vackert att till och med den gråaste vinterdag ger en vacker promenad i området.
 Men trots de vackra omgivningarna med Långasjönäs naturreservat som närmsta granne får Långasjönäs camping minus efter att ha besökt campingen flera gånger. Det är kallt, riktigt kallt i servicehusen och det är inte rent.

Man får lösa ett kort för 100 kr till dusch och servicehuset. Det utlovas att det resterande beloppet ska betalas tillbaka men det gjordes aldrig. Så på campingavgiften kunde vi plussa på med 400 kr som aldrig betalades igen trots flera påstötningar.







När vi var här var det just en sån där grå och regnig vinterdag, men jag fick ändå stort utbyte av promenaden runt  i naturreservatet. Mieån har sitt utlopp vid en vacker stenbro, Blekingeleden passerar badplatsen och campingen är till ytan stor och luftig. Här kan man paddla, vandra, spela minigolf, hyra roddbåt och äta på restaurangen.




Omdöme

Positivt
+ Naturen och närheten till naturreservatet ger många plus, och med många badmöjligheter. Här kan man paddla, hyra båt, spela minigolf, äta på restaurangen med mera


Negativt
- Kallt på toalett och dusch. De flesta campingar drar ner för mycket på värmen på toaletter och dusch vintertid. Nog hade de kunnat ha en mindre toalett med dusch uppvärmd till normal inomhustemperatur även vintertid!!! Det borde vara ett minsta krav på en fullgod camping tycker jag. Det är ett stort minus när toaletter och dusch är så kalla att ett besök där blir en ren plåga. Till skärpning helt enkelt :-(

- Skyltningen får som alltid ett minus och särskilt när campingområdet är så stort som det är på Långasjönäs camping. Skyltar med platsnummer saknas.

- Utlovat resterande belopp på korten betalas inte tillbaka.

- Smutsigt i servicehusen

- Sopsorteringen löser man vintertid genom att lägga allt i ett enda kärl

-Tvättstugan är full av campingens egna tvätt samt grejer och ändock ska man betala 75 kr för att få tvätta. 

Sammanfattning
Om det är natur man söker och avkoppling med fina semesterutflykter, utomhus. eller sommaraktiviteter så finns det här. Men då servicen på campingen är så dålig och de behåller resterande pengar på korten så kommer jag inte att återvända hit. Däremot till Långasjönäs naturreservat som är kanonfint. Men då kommer jag att välja ett annat campingalternativ och ta dagsutflykter till reservatet.. 




Luftig camping som är stort till ytan

Campingen ligger på en så stor yta och stugor för uthyrning ligger i olika grupper som en liten by för sig själva både i norr och söder. I mitten finns servicebyggnad med ställplatser för husbilar och husvagnar. I bland ser campingar ut som villaområden med husvagnar i rader men här finns det mycket ljus och natur in på campingen och med den vackra Långasjön alldeles inpå. Vart man än går följer den vackra sjön campingen som är belägen längs stranden ntill insjön. Campingen har även enskilda stugor längs stranden norr ut att hyra ut.




Vackra Långasjön med naturliga sandstränder

Längs den fina insjön finns flera badstränder och kommunens badstrand ligger på campingområdet. Där finns toaletter och handikappanpassad ramp ner i vattnet. Flera bryggor och gräsbevuxen strand för fikakorg och solbad.





Ibland är det bra att löven fallit från träden när man fotograferar som här. Utan löven på träden är det lättare att se hur den välordnade badplatsen ser. Handikapp toa och ramp ner i vattnet. Bryggorna kringgärdar ett mindre område för småttingar och det finns stora gräsytor att leka och springa på. En liten lekplats, bord och bänkar samt en grillplats. Det måste vara härligt att vara här när löven slagit ut och bäddar in badplatsen i sommargrönska :-D






Flera vandringsleder genom det vattenrika området

Men det finns även många naturliga sandstränder längs Långasjön. Första gången jag var i området var jag på en retreat på stiftsgården Södra Hoka. Under retreaten ingick vandrande meditation både enskilt och i grupp och under de dagarna fick jag se mycket av området i sommarskrud. Just dessa små naturliga sandstränder var något som jag uppmärksammade, likaså att naturreservatet innehåller flera sjöar med många vandringsleder, Fåren betade på ängarna och på sina ställen fanns toaletter och grillplatser utplacerade.

Länk till Långasjönäs under sommaren






Blekingeleden passerar Långasjönäs

Blekingeleden är en drygt 10 mil lång vandringsled som går från Sölvesborg i västra Blekinge till Kristianopel längt öster ut. Man möter kustlandskapet, jordbrukslandskapet och skogslandskapet med alla sina insjöar, åar och små vattendrag.
Vid Långsjönäs passerar Blekingelden och varför inte ta en dagsetapp i vardera riktningen under din vistelse här?













Vindskydd med utsikt över sjön

På en liten höjd i naturreservatet och nära campingen och bron över ån till Bruksgylet ligger ett vindskydd med utsikt över Långasjön. Här finns en eldstad och toalett. Visst ser det härligt ut! Jag siktar in mig på en övernattning här framåt våren.







Det finns parkering bara några hundra meter från vindskyddet. Jag tror parkeringen tillhör naturreservatet och på ena hållet kan man skymta ruinen från pappersbruket mellan träden och på andra hållet längs Långasjön går en stig mot vindskyddet. Fortsätter man på denna stigen kan man få en liten fin vandring på ett par kilometer in på campingen längs stranden och förbi badplatsen ner till receptionen och tillbaka via den lilla smala bilvägen som går mot campingen. En vandring som mestadels går längs sjöns stränder och jag såg också många som var ute och gick just denna sträcka. Säkert på grund av naturens skönhet.

Detta gör att om man vill övernatta i vindskyddet har man inte långt att bära sina grejer om man kommer med bil. Det fanns pyttelite ved men inte så det räcker om man vill övernatta och göra eld flera gånger. Det är bara ett mycket kort stycke till campingens servicebyggnad. Det går säkert att få hämta vatten och duscha där efter samtal med campingen. Perfekt ställe om man har barn eller helt enkelt inte vill gå så långt in i skogen för sin övernattning.



Bron över Mieån

Mer idylliskt kan det knappast bli än här där den gamla stenbron går över Mieån där den rinner ut från Långasjön ner mot Karlshamn där ån rinner mitt genom staden.

Mieån börjar i Yttre Arasjön norr om sjön Mien i Småland och rinner ut i centrala Karlshamn. Historiskt har ån används för flottning ner till det gamla fiske- och- hamnsamhället Bodekull som fanns långt före det att staden Karlshamn byggdes och fick sina stadsrättigheter år 1664. Bodekull räknades som en utlastningshamn under den tid då Blekinge var danskt. Efter år 1658 och freden i Roskilde kom Blekinge att tillhöra Sverige för gott.
















Det gamla skyddsrummet

Nils Blidsten bodde från 1935 till 1960 med sin 5 barn stora familj i det som idag  är receptionen. Han var läkare och tjänstgjorde inom militären vilket säkert bidrog till att han byggde ett privat skyddsrum vid stranden till Långasjön. Det ligger inne på campingområdet helt nära receptionen med man kanske inte tänker på det i första stund då det ligger dolt i grässluttningen. Asarums hembygdsförening värnar om byggnaden då det har ett viktigt lokalhistoriskt värde.








Ruinen efter pappersbruket






Pappersbruket låg vid ån mellan Långasjön och Bruksgylet. Från campingen är det en promenad på max 15 minuter för att komma ner till resterna av bruket.

Man vet att bruket var igång 1782 då det nämns första gången och pågick fram till 1919. Så det är under en period av 200 år som här fanns ett bruk och som drevs med vattenkraften från ån mellan Långasjön och Bruksgylet.

I östra Blekinge sägen man göl, men här i västra Blekinge ändras inte bara uttalet på dialektorden utan även stavningen till gylet. Det är häftigt att dialektorden formar ortsnamnen och finns utsatta på kartan. Jag tycker mycket om våra dialekter och visst skulle språket bli fattigt utan våra dialekter.







Man tillverkade papper som främst kom från linnelump. Det var inte mer än ett tiotal personer som jobbade på bruket och kvinnornas arbete bestod i att sortera lumpen.

Pappersbruket brann flera gånger och de murar som syns idag är ruinen efter det bruk som bygden 1857.







Vattnets lek i forsen vid bruksruinen och den lilla sköra blomman som sträcker sig ut över vattnet. Jag satt och begrundade den en lång stund och såg hur den vajade fram och tillbaka i vinddraget från forsen.









Murarna ser mäktiga ut och har stått här sedan branden 1857. På många ställen har man rivet gamla byggnader för att återanvända stenen. Men här har murarna fått stå kvar och de visar tydligt hur byggnaden sett ut i mått och närheten till vattnet. Fantasieggande murar som snarare tar tankarna till ett Törnrosaslott än ett pappersbruk på lump. 












,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...