Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

lördag 22 maj 2021

Eringsbodas fornminne

 


De allra flesta fornminnen i Blekinge, med ett undantag ligger i jordbruksbygden och de största koncentrationerna av fornminnen finns längs Ramdala slätten, Bräkne-Hoby och Listerlandet.

Kustbygden låg under vatten och skogsbygden befolkades inte förrän under medeltiden. Men så kommer ett undantag och det är i byarna runt Gäddegöl, norr om Eringsboda i Ronneby kommun. Här finns fornlämningar i skogsbygden som anses vara sammankopplade med en bronsåldersbefolkning i det sjörika området tillhörande södra Småland. Enligt den forskning som finns idag hade troligen de människor som levde här i Gäddegöl och Ulvsmåla ingen koppling till de mer kustnära bosättningarna i södra Blekinge.

Gäddegöl
Ovan ligger ett gravröse karaktäriskt placerat på en moränrygg högt över omgivningen. På slutningarna la man oftast sina odlingar och än idag ligger mindre hagar och odlingar i det kuperade landskapet och ramar in byarna. På höjden ligger det 11 meter stora gravröset i en dunge av ek och björk som ett minne från de människor som levde här under bronsåldern.

Drakarör i Ulvsmåla 
Trakten kring Eringsboda består till stor del av stora högresta skogar. Med odlingar kring byarna och gårdar. Här på en höjd i det odlade området högt över Ulvasjön ligger en hällkista som är ca 4 meter lång och 1 meter bred med två takhällar över. Gränsen till Småland går genom sjön som man kan ana mellan träden. 







.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...