Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

Kvarnen i Norra Gullabo

 

Naturvackert intill ån i Norra Gullabo ligger den här fullt funktionsdugliga lilla bykvarnen. Den är byggd 1882 och har sedan 1936 hållits i gott skick av Torsås hembygdsförening med virke skänkt från byns bönder.

Tidigare har det legat en äldre skvaltkvarn på platsen och då fanns det även en såg här. Information om kvarnen fanns på en liten skylt.

På ön mellan ån och kvarnfåran står en bänk för den som vill sitta ner och njuta av platsen. Ljudet av den lilla åns porlande under bok och hassel är fint och rogivande.

Torås leden passerar förbi.

Vägbeskrivning

Koordinater N56.46569 O15.98063

Från Torsås kör förbi kyrkan och tag av till höger mot Kvilla-Strömby-Påryd. När du kommer till Norra Gullabo ser du kvarnen på vänster sida av vägen.

Tillgänglighet

Kvarnen står direkt intill vägen. Men vill man ta en promenad  runt kvarnen och ån så är det kuperat och en liten trapp går ned vid kvarnen.


Vid kvarnen växte Stinknäva som syns på bilden. Platsen omgavs av bok, hassel, rönn och ormbunke som trivs i den fuktiga miljön intill ån.


Jag var här sent i augusti men såg mycket blad efter smultron och så fanns här en tjock matta av den ätliga och lite syrliga harsyran..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...