Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Havsnära vandringar på Sternö


Gångbron mellan Sternö och Boön i soluppgången

Sammanfattning av leden på Sternö

Positivt:
¤ Ett av Blekinges bäst tillgänglighetsanpassade leder. Här finns stigar för alla och man kommer fram med barnvagn/ rullstol och flera vilobänkar finns utplacerade. Det finns rullstolsanpassade grillplatser under tak.

¤ Välj Boön om du vill ha en lite mer krävande led. Boön är leden en trampad stig längs den bilfria ön.

¤ Bra gratis parkeringsmöjligheter vid Sternö badplats med uppvärmd vattentoalett. Känns som en lyx att kunna tvätta händerna i uppvärmt vatten efter en dag i skogen.

¤ Många finfina grillplatser vid havet och bänkar att sitta vid för den som blir trött i benen eller bara vill njuta av naturen.

¤ Mycket fint och vackert reservat som också var ganska stort.

¤ Havsnära

¤ Kombinationen med badplatsen på Sternö-Sandvik är kanon. Då kan man avsluta vandringen med ett dopp i havet eller en fika där vid andra säsonger.

Negativt:
¤ Stigar och vägar var skyltade men det lyckades ändå bli förvirrat av vilken färgmarkering man ska följa. Det var inte enkelt att räkna ut hur långa de olika lederna var. Det borde att informerats i början av leden hur långa lederna var och vilken färgmarkering man då ska följa. Lite kartor kunde satts upp på leden.

¤ Längre in var utsiktsplatserna inte röjda.


Hamnen på Sternö


Sternö är en av Blekinges bästa tillgänglighetsanpassade friluftsområden

Här finns flera vackra vandringsleder att välja på. Både tillgänglighetsanpassade för barnvagnar och rullstolar, och små smala skogsstigar. Skogen är mestadels lövskog av bok och ek, men även en hel del tall. Insprängt i skogen ligger någon äng och havet glimmar genom skogen lite här och var när man vandrar ut på halvön Sternö.

Området är bitvis kuperat men lättvandrat. Här och var kan man komma ut på klipphällar mot vattnet och Sternö udde är en fin bergsplatå med magisk utsikt ut över havet och har delvis branta stup ner mot vattnet.

Naturreservatet Sternö- Boön ligger inom Karlshamns tätort, men då Sternö är en stor halvö ut i havet och Boön en ö man bara når genom en gångbro från Sternö hamn, känns lugnet över hela reservatet trots att det verkar vara välbesökt. 




Boön

På Boön som ligger vid inloppet till Karlshamn, drygt en kilometer fågelvägen från stadens centrum, finns en led som består av en trampad stig. Leden är kuperad och går över hällmarker, mellan klippblock och genom en ganska så gles tallskog. Denna vandringen är mer krävande och är inte framkomlig med barnvagn eller rullstol. Däremot finns det fina grillplatser direkt efter bron ut till Boön som man kan nå med rullstol/barnvagn/rullator.
 
Leden på Boön har intressanta informationsskyltar som berättar om ön. Där fanns ett skeppsvarv på 1600-talet, och en liten begravningsplats från den tiden. Leden går förbi nedlagda militäranläggningar och man har under hela vandringen kontakt med havet och fågellivet. Det är en riktigt fin led!

Sternö hamn
Besöket på Sternö började riktigt tidigt på morgonen med en tur ner till Sternö hamn innan jag vandrade vidare in i själva naturreservatet på Sternö. Då regnet låg kvar i luften så var dimman tidvis tjock under morgonen och förmiddagen. Jag lyckades fånga den där härliga dimman på bild innan vandringen. I bakgrunden ser man Karlshamns hamn med sina silos. I förgrunden småbåtshamnen på Sternö.

Badplatsen Sandvik med bra parkering
Vandring påbörjade jag vid Sternö-Sandviks badplats där jag parkerade bilen på en stor parkeringsplats med utsikt mot havet. Badplatsen består av en mycket stor gräsyta och en sandstrand.
Här fanns även en öppen och uppvärmd vattentoalett där jag kunde tvätta av mig med varmvatten när jag kom tillbaka efter flera timmars vandring i skogen, vilket kändes som en viktig och trevlig lyx efter vandringen.

Kronprinsessan invigde Sternö naturreservat 2014


Invigdes 2014
Jag gick så väster ut på leden. Strax därpå i en berghäll kom jag fram till minnestavlan från då Kronprinsessan Viktoria invigde naturreservatet 2014.

Enligt länsstyrelsen är naturreservatet 900 hektar stort varav 195 är land.

Många grill- och rastplatser
Längs leden finns många fina iordningställda rastplatser. Ibland med grillmöjligheter eller bara bänkar att slå sig ner på för att vila längs leden. Flera grillplatser ligger om man följer stigen från Sandviks badplats upp för backen. Till höger ut mot vattnet finns flera vackra vyer ut mot havet med grillplatser och någon av dem kan nås med rullstol/ barnvagn.

Stenbrytningen
En bit av den Blekingska kulturhistorien finns kvar i form av sten från stenbrytningen som var så vanlig under 1700-1800-talet i Blekinge.

Välbesökt
Sternö tycks vara ett välbesökt område då jag mötte allt från barnfamiljer, äldre trevliga pratsamma damer och en än mer pratsam och kelsjuk hundvalp med tillhörande yngre matte och husse.

Sundet mellan Sternö och Boön i soluppgången


En o-utsikt!
Det kunde vara idé att röja upp längs utsiktsplatserna?



Broschyr om området hittade jag vid parkeringsplatsen till Sternö badplats ;-)









Skeppet Bodekull byggt på Boön


Foto: SMTM/Ingemar Lundgren, Ocean Discovery 

Det här är en bild på skeppet Bodekull som var det första som byggdes på varvet på Boön runt 1660.
Skeppet kallas idag för Dalarövraket efter att det förliste där 1678. Skeppet var på väg till Kalmar med en last av mjöl till svenska flottan som låg där över vintern. Vraket efter Bodekull hittades av en grupp privatpersoner 2003.

Bilden som tagits av Ingemar Lundgren är helt imponerande! Och det är också så fantastiskt att förhållandena i Östersjön är sådana att det bevarar vrakdelar bästa av alla hav i världen. Det gör att skepp som Bodekull står på sin plats så välbevarat efter 400 år.

Vill du läsa mer om vraket så gå in under länken: https://www.vrak.se/sv/vrak-och-lamningar/dalarovraket/


Ejder Sternö- Boön





.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...