Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

Havsnära Sternö-Boön i Blekinge


Youtube klipp om Sternö 

Naturreservatet Sternö- Boön ligger inom Karlshamn stad men då Sternö är en stor halvö ut i havet och Boön en ö man bara når genom en gång bro från Sternö hamn känns lugnet över hela reservatet trots att det verkar vara välbesökt. Karta finns längst ned i inlägget.

Gångbron mellan Sternö och Boön i soluppgången


Sammanfattning av leden
Positivt:
¤ Bra gratis parkeringsmöjligheter vid Sternö badplats med uppvärmd vattentoalett. Känns som en lyx att kunna tvätta händerna i uppvärmt vatten efter en dag i skogen.

¤ Många finfina grillplatser vid havet och bänkar att sitta vid för den som blir trött i benen eller bara vill njuta av naturen.

¤ Väl gjord och lättvandrade stigar.

¤ Mycket fint och vackert reservat som också var ganska stort.

Negativt:
¤ Stigar och vägar var skyltade men det lyckades ändå bli förvirrat av vilken färgmarkering man ska följa. Det var inte enkelt att räkna ut hur långa de olika lederna var. Det borde att informerats i början av leden hur långa lederna var och vilken färgmarkering man då ska följa. Lite kartor kunde satts upp på leden.

¤ Längre in var utsiktsplatserna inte röjda.


Tillgänglighetsanpassat och med många leder
Här finns flera vackra vandringsleder att välja på. Både tillgänglighetsanpassade för barnvagnar och rullstolar, och små smala skogsstigar. Skogen är mestadels lövskog av bok och ek, men även en hel del tall. Insprängt i skogen ligger någon äng och havet glimmar genom skogen lite här och var när man vandrar ut på halvön Sternö.Området är bitvis kuperat men lättvandrat. Här och var kan man komma ut på klipphällar mot vattnet och Sternö udde är en fin bergplatå med magisk utsikt ut över havet och har delvis branta stup ner mot vattnet.Sternö hamn
Besöket på Sternö började riktigt tidigt på morgonen med en tur ner till Sternö hamn innan vi  vandrade vidare in i själva naturreservatet på Sternö.


Då regnet låg kvar i luften så var dimman tidvis tjock under morgonen och förmiddagen. Här ser vi dimman som ännu omger Karlshamns hamn med sina silos. I förgrunden speglar sig småbåtarna i vattnet vid Sternö hamn.

Parkering
Vår vandring började vid Sternö badplats där vi parkerade bilen på en stor parkeringsplats med utsikt direkt mot havet. Här fanns även en öppen och uppvärmd vattentoalett så vi kunde tvätta av oss med varmvatten när vi kom tillbaka efter flera timmars vandring vilket känns som en nog så viktig lyx efter skogsvandringar. Särskilt som vi letade svamp och kröp i gräset för att fånga bästa bilden ;-)
Invigdes 2014
Vi gick så väster ut på leden. Strax därpå i en berghäll kom vi fram till minnestavlan av då Kronprinsessan Viktoria invigde naturreservatet 2014.

Enligt länsstyrelsen är naturreservatet 900 hektar stort varav 195 är land.Färjan kommer in från Baltikum till Karlshamn


Underbart vackert
Härlig frisk morgonkänsla vid havet. Det har börjat synas på träden att hösten är på gång.


Många grill- och rastplatser
Längs leden finns många fina iordningställda rastplatser. Ibland med grillmöjligheter eller bara bänkar att slå sig ner på.

Stenbrytningen
En bit av den Blekingska kulturhistorian finns kvar i form av sten från stenbrytningen som var så vanlig under 1700-1800-talet.
Det hade regnat och stormat bitvis rejält under natten men framåt morgonen hade stormen bedarrat och den första aningen om att solen ville komma upp över horisonten i väster började anas.
Trolsk dimma under tidig morgon
Dimman låg tät bland träden som vätte ut mot havet och det skapade en nästan trolsk stämning bland träden när solen tog sig igenom och lös upp lövskogen.

Jätteeken
En jätteek och enligt informationstavlan riktigt gammal. Där står att läsa att en ek växer i 300 år, lever i 300 år och dör under 300 år. Det här exemplaret var riktigt fint med sin knotiga stam och grova grenar.Spännande slipningar i berget
Utsikten var tidvis bedårandeJa, just det! Det som inte går att laga med silvertejp är trasigt ;-)Välbesökt
Sternö tycks vara ett välbesökt område då vi mötte allt från barnfamiljer, äldre trevliga pratsamma damer och en än mer pratsam och kelsjuk hundvalp med tillhörande yngre matte och husse.Stenbrottet med en grönskimrande lyster
Här finns en bred tillgänglighetsanpassad led.En o-utsikt!
Det kunde vara idé att röja upp längs utsiktsplatserna?
Broschyren som vi fann efter vår vandring vid parkeringsplatsen till Sternö badplats ;-)Appen visade 7 km för vår led
Det var svårt att följa skyltarna på leden och veta vilken led som passade oss bäst. Färgmarkeringarna var förvirrande, och utan namn. 

Vi började följa blå led, men så plötsligt försvann den och då funderade vi på vit led ett tag, men beslutade oss att följa en av de tillgänglighetsanpassade lederna. Efteråt på broschyren kan vi se att vi följde den gula leden, och en sväng ut på udden längs vit led. När vi kom tillbaka till bilen stod appen på 7 km så det finns mycket mer att upptäcka på Sternö!


Vattnet i mitten av kartan är stenbrottet ovan.

Man kan även se Sternö hamn vid markeringen P och I i sundet mellan Sternö och Boön.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...