Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

De spökande Kronhallarna

Det sägs spöka vid den gamla gränsmarkeringen på Kronohallen


De spökande Kronohallarna

Detta är en ovanlig gränsmarkering och är troligen från år 1713. Här har gränsen märks ut med fem cirklar som är inhuggna i berget. 

De fem cirklarna är inhuggna så att två av dem ligger i Småland och två i Blekinge och den femte ligger direkt på gränsen.

Lägg märke till den märkligt rektangelformade gränsdragningen

Gränsen mellan Blekinge och Småland var under dansktiden riksgräns mellan Sverige och Danmark och var orsak till fejder och tvister i gränsbygden. Om man tittar på en karta utgörs gränsen av ett avvikande rektangulärt knä varav Kronohallen är ett av hörnen i denna rektangel. Varför man gjorde dessa märkliga cirklar i berget är det idag ingen som vet. Jag har också funderat på varför man drog gränsen så att den bildar denna halva rektangel på kartan men inte lyckats hitta någon förklaring till det. 

Gränsen ser ut att vara utritad på karta och så lägger man den ena vinkeln på Kronohallarna. Ja, lite märkligt är det och särskilt med tanke på att detta varit riksgränsen mellan Danmark och Sverige fram till 1658.

Lantmätaren går igen

Men det lär spöka här på Kronohallarna. Det är en lantmätare som går igen och rasslar med några kedjor medan han upprepar ”Här är det rätt och här är det orätt”. Jag såg dock inte till lantmätaren när jag var här. Kanske berodde det på att jag besökte platsen en eftermiddag och inte en natt? ;-)

Gränsmarkering för den forna riksgränsen

På vägen till Kronohallarna passerar man ett av de övriga hörnen i gränsrektangeln. Det är precis där vägen till Kronohallarna viker av från Torsåsleden. 

Ofta förlade man gränserna så att de märktes ut av åar, vattendrag, flyttblock eller andra naturliga markeringar i naturen. Detta hörn är ett större flyttblock och nedanför står en mindre sten uppställd.


Gränssten vid gamla riksgränsen Danmark-Sverige

Så här gick förr den så viktiga riksgränsen mellan Sverige och Danmark och idag är den gräns mellan Blekinge och Småland.


Följ skogsvägen som går in längs stenmuren

Vägbeskrivning / tillgänglighet

Koordinater: 56.32599,15.83700 Kronohallarna (Går att klistra in i Google maps.

För att ta sig till Kronohallarna behöver man kunna röra sig bra ute i terrängen då ett mindre stycke av stigen går igenom ett kalhygge.

Kör till Ulvasjömåla som ligger i nordöstra Karlskrona kommun och gränsar till Torsås. När man kör igenom byn ser man Ulvasjön på vänster sida. När man passerat byn kommer man till den blåfärgade skylten som markerar att man kör in i Kalmar län. Parkera där och följ skogsvägen som går längs stenmuren, se bilden ovan. 

Torsåsleden går här. Men när du passerat gränsstenarna går Torsåsleden ner till vänster, men du ska gå rakt fram för att komma till Kronohallarna. (På kartan ovan ser du att stigen delar på sig precis vid en av vinklarna på gränsmarkeringen.) Det är skyltat på äldre skyltar som syns lite dåligt. Så håll utkik.

När du kommer fram till hygget ligger Kronohallarna andra sidan hygget, lite åt vänster upp på en höjd.


Badplats

Om du ska till Kronohallarna stannar du vid den blå skylten Kalmar/Blekinge län och går in till höger (öster ut).

Om du istället följer Torsåsleden väster ut mot sjön kommer du ner till en liten badvik. Där finns också ett äldre vindskydd. Det var inte så bra underhållet när jag varit här.

Detta är ingen plats för barnvagn då man följer en stig.


Naturminnet Uggleeken

Förr var det vanligt att länsstyrelsen gjorde naturminnesmärkningar ute i naturen. Ofta var det just träd eller stora flyttblock men även andra platser som man tyckte utmärkte sig kunde bli naturminnesmärkta. Den enda platsen som är naturminnesmärkt i Blekinge som inte är träd eller flyttblock är Strålalyckan som är en fin äng med örter och många odlingsrösen. Numera använder inte länsstyrelsen naturminnesmärkningar då man ofta ser till hela områden som blir skyddat genom ett naturreservat eller exempelvis Natura 2000.

Här i Ulvasjömåla är det en stor gammal ek som fått ett naturminnesmärke. Eken har dessutom fått det för orten så passande namnet Uggleeken. Beslutet att naturminnesmärka eken togs den 25 juni 1937.  Trädet står mitt emot kapellet mitt i byn.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...