Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Klostergrottan utanför Tingsryd



 Klostergrottan i Flishult, Tingsryds kommun. Småland

Den här grottan består av ett utskjutande bergsparti som gör att man kan stå raklång under. Det har gjorts arkeologiska undersökningar som visar att grottan varit bebodd under stenåldern. Stenarna runt grottöppningen,  som nu rasat ned var en mur som stenåldersmänniskorna byggt runt om grottan och som stöd för väggar av trä.


Spännande utflyktsmål för en barnfamilj

Grottan som man kan stå raklång i är omkring 6 meter bred och 3-4 meter djup. Jag är 1,65 och står rak längst in under det naturliga överhänget som bildar grottans tak. 
Så här får en syskonskara med föräldrar och kusiner plats! Fint ställe för en barnfamilj att utforska!



Jag förundras över växtkraften!

Längst ut på bergets överhäng och tak växer en gran. Den såg visserligen lite torr ut och trots en del regn i sommar har den nog inte fått så mycket vatten. Jordmånen därute på bergets kant är minimal och julisolen stark. Men den lever och växer i en omöjlig miljö.


A real mancave?

Det finns ytterligare ett mindre hålrum strax bredvid den stora Klostergrottan. Med tanke på stenåldersfolket tänker jag på förvaring. 

Min kompis föreslog att stenåldersfolket haft morfar där ;-D Ja, vem vet? Kanske var det lite kinkigt med sämjan i familjen stundtals även på den tiden? :-D Kanske a real mancave? 


Stenåldersfolket

På 19130-talet gjordes här en arkeologisk undersökning och man kom då fram till att det under stenåldern bott människor här i grottan. I vart fall i perioder.

Människorna då hade kallmurat en lägre mur runt öppningen där man sedan byggt en vägg av trävirke.

Strax nedanför grottan ligger i dag ett kärr som man menar varit en sjö under stenåldern. Där har de kunnat ta vatten och fiska. 

Jag infogar en bild på en skylt som du förhoppningsvis kan läsa om du klickar på bilden.


Klicka på bilden så blir den mer läsbar


Vet du något om namnet Klostergrottan?

Jag undrar hur namnet Klostergrottan tillkommit? Något kloster finns inte och det har inte heller funnits. Kanske det berättas någon historia eller sägen om platsen? Om du vet hur namnet kommit till eller hört något berättas om grottan så hör gärna av dig! Blir alltid glad av epost! lohlamariedebie@live,se 



Bergets fyrkantighet

Berget har spruckit och det som saknas i grottans tak, har ramlat ned och ligger framför grottöppningen som ett bord. 

Att berg har sprickbildningar är vanligt. Men ändå undrar jag över bergets fyrkantighet. På ett ställe hänger det ned en fyrkant. På ett annat ställe saknas en fyrkant och man kan se kluster av fyrkanter i berget. Vad är det för ämne i berget som gör att det spricker på detta lite märkliga sätt?

Här saknas en fyrkantig bit berg som spruckit upp och fallit bort.


Här hängen det en en fyrkantig bit från berget. 
Omkring 15 cm bred.


Berget ser ut som sprickbildningen skett i rektanglar och fyrkanter? 
Vad är det för material i berget som spricker på detta sätt?

Vertikal sprickbildning


Berget där Klostergrottan ligger

Rullstolsvänlig toalett som höll på att byggas sommaren 2024.
Härifrån är det ca 75-100 meter gångstig.

Vägbeskrivning och tillgänglighet

Klostergrottan ligger i byn Flishult, öster om Konga i Tingsryds kommun. Småland.

Du kan köra med bil till handikapptoaletten som håller på att byggas. Men de sista 75- 100 meterna måste man gå på en upptrampad stig.

Koordinater: 56.48397, 15.19931 
Länk till Google maps här: Klostergrottan


Vägbeskrivning från Tingsryd
Kör väg 120 mot Konga/ Rävemåla. När du kört över Ronnebyån och kommer till Södra Sandsjö ska du vika av mot höger till Dångebo/ Bungamåla/ Sofielund/ Flishult. 
Första delen av denna väg är asfalterad med blir sedan en grusväg. 
När du är framme vid Flishult där Klostergrottan ligger ska du ta av till höger in på en skogsväg och köra den 1,3 km. Det är välskyltat med mindre skyltar så se upp så du inte missar dem. 
När du kommer fram finns en skyltad parkering. Du går ned för en backa och där finns en handikapptoalett. Om du har svårt att gå kan du köra ända ner hit.
Därefter följer du skyltarna på en trampad stig omkring 75-100 meter fram till grottan. Det är lätt att hitta!

Från Eringsboda
Kör väg 657 från Eringsboda mot Backaryd. Sväng höger mot byn Gitterås. Kör förbi Abrahamshultsloge med ställplatser och kanoter vid sjön Getråsen.
Nästa by är Flishult. 
Du ska svänga in vänster på en liten skogsväg och följa den 1,3 km. Det är välskyltat. Men skyltarna är små och lätta att missa. Följ skyltningen till parkeringen. Se ovan.

Skyltningen vid infarten från Flishult till skogsvägen.
Skyltarna är sedan mindre men lätta att följa


Ljuvlig skog med frodig mossa, svamp och växtlighet

Stigen den sista biten till Klostergrottan ca 75-100 meter

Mjukt gräs mellan tallarna i skogen







.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sparvhök

  En sparvhök som satt sig på en luftledning. Enligt min skådarkompis är det en ungfågel då den har en brunaktig översida. De äldre fåglarna...