Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Istaby klungby med unik runsten från 600-talet

En exakt kopia av Istabystenen står på nytt i Istaby
 

Istaby med en intressant historia

Marcus Bernhardsson, kultursamordnare i Sölvesborg invigde 2020 en exakt kopia av Istabystenen , DR359, placerad utanför Istabys äldsta skola.

Sara Kusmin SHM

Istabystenen i original

Istabystenen finns i original på Statens historiska museum


Skolbyggnaden 

Skolbyggnaden är från 1700-talet och här passerar den 1,5 kilometer långa Istabyslingan som går igenom byn och berättar om klungbyn Istabys historia. 

Klungbyn

Bevarade klungbyar är ovanliga efter laga skifte, då bebyggelsen flyttades ut från att tidigare legat tillsammans i klungbyar, förlades gårdarna vid laga skifte under 1800-talet så att de kom ligga ensamma, med den enskilda gårdens ägor runt om.

Istabystenen DR 359

Istabystenen finns sedan 1878 på Statens historiska museum i Stockholm. Inskription är enligt Statens historiska museum skriven med den äldre futharken och lyder:

 " Efter Härjulv (är stenen rest). Halv Hjorulvsson ristade dessa runor.

Hådulv ska troligen ha varit son till Häjrulv. Hjortulv är enligt stenen ännu en person med släktband till de två övriga. Man kan ana att dessa tre personligheter är son, far och farfar, men det är inget som kan bevisas. Stenen är ristad med urnordiska runor och är daterad till 600-talet, vilket gör att Hjortulv borde ha levt under 500-talet. Istabystenen är därför mycket speciell på det sättet att det låter oss få namn på tre personer som levt för omkring 1500 år sedan. 

Dessa stormän som tillhörde eliten omnämns även på Stentoften som står inne i Sankt Nicolai kyrka i Sölvesborg Sankt Nicolai och runstenarna 

Det omnämns av kyrkoherden i Mjällby att Istabystenen blivit flyttad i början av 1700-talet. Man vet därför inte stenens exakta ursprungliga läge men det är en stor glädje för hela Blekinge att Istabystenen återvänt till sin hemby, åtminstone som en exakt kopia.

Vid arkeologiska undersökningar i Istaby har man hittat rester efter både långhus och gravar från tidig järnålder runt år 0-250 e.Kr.

Enligt Kerstin Ekero Eriksson så tog järnålderns krigare över egenskaper från rovdjur, fåglar eller gudar genom att ikläda sig hjälmar med ornamentik som föreställde dessa djur. Ett annat sätt var att ta namn från dem som hade magiska och övermänskliga krafter. 

Här i Istaby på Listerlandet kan man därför sluta sig till att vargen haft en särskild betydelse för denna stormannaätt som tagit sig namnet Ulv. 

 Stenåldersbosättningar

Istaby ligger på en höjd och var en av de platser som först blev boplatser under stenåldern när vattnet drog sig undan efter senaste istiden Man har funnit rester på bosättningar redan på bronsåldern 1800-500 f.Kr. 

Före vikingatiden har Listerlandet varit ett eget land som vare sig tillhörde Blekinge eller Skåne. Namnet Lister

Ortsnamnet Istaby kommer troligen av äldre "ytzsta" som betyder yttersta.  By-namnen kom till under vikingatiden. Istaby betyder alltså den yttersta byn enligt ortsnamnsforskaren Göran Hallberg som även anser att namnet "Lister" kan höra samman med -str som beskriver en ö. Listerlandet var länge ett eget vattenomslutet land mellan Östersjön och den före utdikningen, grunda insjön Vesan. Långt in på 1300 e.Kr bokfördes Listerlandet som ett eget härad i kung Valdemars jordebok.

En annan möjlighet skriver Hallberg är att Lister betyder kant, då bergen och det höjda landskapet över den flacka f.d. sjöbotten bildade en kant i landskapet.

 

Vägbeskrivning/ tillgänglighet Istabystenen och skolhuset

Koordinater: 56.02209,14.64183 Google maps

Skolhuset och Istabystenen står på Tolagatan.

Här är tillgängligheten mycket god. Byvägen passerar förbi platsen så man kan se både skolhuset och Istabystenen på nära håll från bilen. Byvägen är Asfalterad och lättframkomlig för barnvagn/ rullstol. 

Vandringsslinga

Istabyslingan är 1,5 kilometer lång slinga som går genom byn och där informationsskyltar berättar om byn. Slingan är inte tillgänglighetsanpassad men den delen som går genom byn är lättframkomlig.

Kolerakyrkogården


Enligt informationen på platsen resten minnesstenen hundra år efter den fruktansvärda kolera epidemin 1853. I Blekinge dog 331 personer 1934 men då man isolerade sig i Mjällby miste bara 5 personer livet i denna fruktade sjukdom det året.

Men sedan slog koleran till igen och då tiodubblades dödsfallen. Här i Istaby ligger 11 personer begravda från koleraepidemin 1853-57. Alla kom från Torsö som då var en utmark till Istaby.

 

Rastplatsen 

Här har man med lokala krafter skapat en liten trevlig rastplats intill byns kolerakyrkogård från 1853 och på gångavstånd från det gamla skolhuset och runstenen.

Vid rastplatsen finns bord med bänkar, en tillgänglighetsanpassad toalett och informationsskyltar om området. Vid infarten finns en lekplats.

Vägbeskrivning/tillgänglighet

Koordinater: 56.01896,14.64804 Google Maps

Rastplatsen ligger på Augavägen och man kör ned vid lekplatsen från vägen som går till Torsö.

Här finns bra framkomlighet även för barnvagn/ rullstol.

 

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...