Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Sälarna vid östkusten


Sältornet vid Släktgården/ Brodden

Sälskyddsområdet

Blekinges enda sälskyddsområde för knubbsäl ligger utanför Olsäng och Abramsäng där man har möjlighet att skåda säl både från stranden och ifrån de två olika sältornen vid Olsäng och Abramsäng. Knubbsälen i Östersjön skiljer sig genetiskt ifrån de knubbsälar som finns på västkusten och Östersjöns knubbsälar är mindre i storlek och mer sårbara än populationen på Västkusten.

Sälskyddsområdet finns till för att skydda knubbsäl och fåglar inom området och det innebär att man inte får stiga i land mellan den 1 april till den 30 september. Man får inte heller komma närmare området än 50 meter med båt.

Vid Isaks Kläpp kan man ofta se knubbsälen då de ligger på skäret och vilar sig. Man kan se dem med blotta ögat men bäst ser du dem med kikare. På skäret är de väl kamouflerade och flyter ihop med färgen på klipporna. Men även knubbsälar som ligger längst ut på skäret brukar avslöja sig genom sin skålformade siluett. Du ser dem också lättare när de börjar röra sig och kliar sig med sina stora labbar eller glider ner i vattnet för att byta sten. De är nyfikna djur så det händer att de kommer simmande när de hör människor plaska runt i vattnet. Då ser du deras lilla runda trubbnosiga huvud sticka upp ur vattenytan. Ofta sträcker de upp halsen för att se bättre vad som händer runtomkring dem. De är mycket goda simmare och kan vara under vattnet i upp till 30 minuter. Jag har upptäckt att det sällan går att vänta in dem som man gör med dykande fåglar som strax kommer upp igen till ytan efter födosök på botten. När knubbsälen kollat in området dyker de och simmar ur synhåll innan de kommer upp igen.

I Östersjön finns tre olika sälarter knubbsäl, gråsäl och vikare. Men det är uteslutande knubbsälen som kommer så nära land att man kan få se dem vid Isaks kläpp. Knubbsälen här väger omkring 70 kr och blir omkring 1,5 meter långa. Honan blir könsmogen vid 3-4 års ålder och får sin första kut något år efter. Hannarna blir könsmogna något år senare än honorna och anses vara fullvuxna först vid 10 års ålder. Knubbsälen kan bli upp emot 25-35 år gamla.

Knubbsälen

Knubbsälen får oftast en enda kut som föds i maj-juni och kuten diar omkring en månad. Därefter lämnar honan kuten som själv kan söka sin föda. Honan parar sig igen därefter i juli månad. Kuten väger omkring 9 kilo då den föds och då den lämnar honan har kutens vikt ökat till omkring 25 kilo vilket beror på den näringsrika och feta mjölken den får från honan.

I augusti letar sig knubbsälen upp på land för att byta päls vilket tar ett par veckor.

Olsäng Släktgården

Vid Olsäng har släktgården öppnat upp för fina naturupplevelser vid strandängarna längs havet men också för bad och lek inne i viken vid Brodden. Tänk på att detta är en naturlig strandäng med betande kor. Det finns en parkeringsplats där man kan stänga in bilen med elstängsel så korna inte kan slicka på bilen. Det kan även hända att flocken med kor kommer på vandring bland badgästerna. Det tillhör den här platsen charm men samtidigt vistas man här på egen risk och på kornas villkor. Så ta hänsyn och var noga med att stänga grinden och plocka med skräp hem.

Badviken

När man kör ner till havet når man direkt badviken mellan udden som heter Brodden och Styrsholms udde. Badviken är en naturlig långgrund havsvik med härliga sanddynor. Släktgården har satt ut bord med bänkar för den som vill avnjuta en medhavd matsäck vid havet och här finns gott om plats för familjen som vill ha en dag vid en naturlig strand.

Fågelskådning

Om du vill ta en liten vandring längs med kusten kan du förutom säl få se vadarfåglar och havsörn samt en del av strandängens övriga däggdjur som harar och räv.

Hare på strandängen vid Brodden

Sältornet

Om du från badviken följer stranden västerut mot udden som kallas Brodden hittar du sältornet och ser skäret Isaks kläpp sticka upp ur havet. Här kan du få se knubbsäl året om men särskilt vintertid.

Belysningstorn Styrsholms udde

Styrsholms udde

Om du från badviken följer kustremsan öster ut kommer du till Styrholms udde. Här finns en militärlämning i form av ett belysningstorn från andra världskriget. Belysningstornen användes för att kunna identifiera flygplan i luften och fartyg eller andra mål till sjöss. I horisonten kan du dagar med klart väder ana Ölands södra udde.

Styrir betyder ”den som står vid rodret och styr” och var en befattning på de fornnordiska ledungsskeppen. Ortsnamn med ”styr-” i förledet kan ofta härröras ur denna befattning. Ledungen var en fornnordisk krigshär till sjöss som stod under kungen. De hade också till uppgift att skydda fredliga handelsskepp från sjörövare och pirater. Den storman som kunde utrusta ett ledungsskepp som stod till kungens förfogande fick vissa förmåner och skattelättnader. Namnet tyder på att udden på något sätt sammankopplats med en befälhavare, en styrir, för ledungsväsendet. Kanske utgick ett ledungsskepp från den här platsen, eller kanske bodde en styrir just här?


Gravänder vid Släktgården / Brodden

Gravänder på den blekingska ostkusten

Vägbeskrivning/tillgänglighet Släktgården / Brodden

Koordinater: 56.20147,15.98878 Släktgården

Till Släktgården kan man köra ända ner till badviken med bil. Men för övrigt finns det inga tillgänglighetsanpassningar gjorda. Sältornet går inte att nå med rullstol/barnvagn. Däremot kan man promenera längs vägen ner till badviken och ta del av natur längs strandängarna.

Från E22 mellan Jämjö och Fågelmara tar du av mot Olsäng. Följ vägen tills du kommer ut på Kustvägen mellan Torhamn och Kristianopel. Kör norrut och ta första avtagsvägen till höger och vid nästa korsning vänster. Skyltat med en mindre skylt ”Släktgården”. När du kommer fram till Släktgården tar du höger ner över gårdsplanen och följer vägen mellan de stenmurarna ner till badviken.

Abramsängs sältorn

Även vid Abramsäng kan du komma ner till havet och skåda knubbsäl från ett torn intill stranden. Det är Isaks kläpp med tillhörande skär du ser även här men från ett sydligare håll.

Vägbeskrivning/tillgänglighet Abramsäng

Gården Abramsäng ligger intill Kustvägen.

Parkera vid gården men tänk på att gården är en arbetsplats med jordbruksmaskiner som måste kunna ta sig fram. Till höger går det ner en mindre väg genom hagen med nötkreatur. Markägaren hälsar besökare välkomna men poängterar att man alltid rör sig bland djuren på egen risk och visa hänsyn genom att stänga grindar och inte lämna skräp efter dig.

Efter en kort promenad längs strandängen når du sältornet varifrån du kan se Isaks kläpp där sälskyddsområdet för knubbsälar ligger.

Det går inte att nå Abramsäng med rullstol/ barnvagn och det är olämpligt med tanke på de betande amkorna.

Abramsängs historia

I Abramsäng låg förr ett av de gästgiverier som tillhörde Kungsvägen genom Blekinge. Det har också legat en mindre hamn i Abramsäng med spåren är idag utsuddade. Men det talar om att platsen haft större betydelse längre tillbaka i tiden och att många människor passerat och framfört sina varor både till lands- och sjöss.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...