Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Öjamåla, byn med bad, skogsslingor och bygdekultur

 

När man kör upp till Öjamåla från Härnäs och Knaggelid går vägen i en serpentinväg, i vart fall det närmaste serpentinväg man komma i Blekinge.  Byn ligger runt en 40-60 meter över Mörrumsåns dalgång och branterna är ofta just, branta.
Byn Öjamåla ligger vackert och man passerar vackra rödmålade bondgårdar med betade hagar. Byvägen är inramad av imponerande breda och vällagda stenmurar. 


Öjamåla ligger väster om Ringamåla i de norra delarna av Karlshamns kommun. Här finns en fin skogsbygd med insjöar, betade hagar och byar insprängda i skogsbygden. Därtill slingrar sig Mörrumsån genom landskapet och utgör här gränsen mellan Karlshamn och Olofströms kommuner.




Allt kommer att bli bra!

Ja, visst blir allt bra om man är i Öjamåla :-D


Badplats och vandringsslinga i Julius Mattssons Stiftelseskog

I Öjasjön finns en liten informell badplats, men ack så vackert det är här! Man kan hyra båt och gå en slinga i den storvuxna tallskogen. Man kommer ända ner till badplatsen med bil. Men för att komma ner till badplatsen och grillplatsen går det en lite mer ojämn stig.

Förr i värden flottade man timmer över Öjasjön. Man rodde över stocken.

Koordinater: 56.32639,14.74692 till infarten till badplatsen och Stiftelseskogen från Öjamålavägen.




Stiftelseskogen
Ägaren Julius Mattsson skänkte 1947 sin skog och bildade en stiftelseskog.  Hans syfte var att slå vakt om den gamla tallskogen och bevara områdets naturvärden. Julius Mattsson var en omtalad och idérik man som har betytt mycket för trakten.



Kalle-Håkanstugan / Öjamålastugan

Stugans tak med olika tåliga växter som klarar uttorkning. 


Jag minns första gången jag kom körande längs Öjamålavägen på jakt efter lite blåbär och jag kände då inte till stugan. Den var så otroligt gullig där den låg med sin rödmålade fasad och med Stora Hackingegylet i bakgrunden. Då var inte skogen fälld och blåbärsriset växte högt runt stugan och i skogen intill. Jag stannade länge och det blev nyplockade blåbär till kvällsmat den sensommarkvällen.

Blåbärsriset stod så högt att jag inte såg tjärrännan trots att jag var där så länge. Nästa gång jag kom till platsen hade man fält skogen vilket gjorde mig bestört först. Men jag förstår att man vill få in ljuset runt stugan och både gylet och platsen kommer fram så mycket mer nu.

Efter mitt besök tog jag kontakt med Ringamåla hembygdsförening och fick lite mer fakta om Kalle-Håkansstugan. Kolla gärna in hembygdsföreningen om du vill veta mer. Ringamåla hembygdsförening


Källa-Haukenes stuga

Han hette egentligen Håkan Carlsson Lång men kallades Kalles-Håkan dvs. Källa-Haukene på dialekt från orten. Han var en omtalad man och hade förmodligen en del på sitt samvete. Bland annat sades han vara stor och stark, ilsken, begiven på starka drycker samt ha en kleptomanisk läggning. Vidare sägs det att han avtjänade flera fängelsestraff och straffarbeten, och vid ett tillfälle ska han ha slagit Slanta-Fritzen i huvudet med en yxhammare.

Kalles Håkan var född 1848 i byn Härnäs som inte ligger så många kilometer västerut intill Mörrumsån.  År 1876 gifte han sig med Elna på Speltorpet i Öjamåla, som ligger öster om Stora Hackingagylet. Elna var dotter till den blinde spelmannen Johan Hansson. Kalles-Håkan och Elna fick fick åtta barn tillsammans.

Kalles Håkan byggde sin stuga runt år 1875 på den motsatta sidan av Stora Hackingagylet och det är den stugan som ses på bilderna.

Stugans tak är ett Sedum-tak med olika tåliga växter som klarar uttorkning. Stugan har tidigare haft ett torvtak.

Vägbeskrivning

Koordinater: 56.32781,14.75336 Går att klistra in i Google maps


Tjärrännan vid Kalle-Håkanstugan

Tjärrännan

År 1936 renoverades stugan och fungerade då som bostad åt de som brände tjära i tjärdalen. Tjäran utvanns ur tallstubbar och en bränning kunde ge upp till 20 tunnor tjära.

Tjärdalen där man brände tallstubbarna grävdes in i en slänt så att tjäran kunde rinna i tjärrännan, från förbränningen av tallstubbarna ner i ett uppsamling kärl. Tjära var en av de största exportprodukterna här runt norra Blekinge och Småland och fraktades ut genom hamnarna i Blekinge. Det var svårt att få inkomster i skogsbyggden och tillverkning av tjära var därför mycket viktig för befolkningen.  Det  har funnits otroligt många tjärdalar här runt i skogarna av den anledningen. Ovanligt att de ligger så nära vägar och bebyggelse som denna då man anlade dem i skogen där tallen fanns. Men det gör att denna viktig idag för att visa hur de såg ut. Det var ett genuint gammaldags hantverk som nu försvunnit.

Henning Pettersson skänkte 1957 stugan till det nybildade Ringsmåla hembygdsförening som ännu sköter om stugan. Uppgifterna om stugan kommer från Ringamåla Hembygdsförening som kan berätta mer utförligt om den för de som är intresserade.

Ringamåla kyrka invigd 1883


Öjamåla gränsar till Mörrumsån






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...