Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

Hemestra - ett ny term i semestersverige


Vatten får oss att njuta av friheten, lugnet och stillheten.

Hemestra-nya företeelser ger nya begrepp
Hemstra är ett av de ord som tillkommit i vårt ordförråd under de allra sista åren. Men vad handlar då hemestra om?

Ja vissa menar att det handlar till stor del om miljön. Man har blivit allt mer medveten om vad resandet innebär för klimatet, där Greta-effekten påverkat till stor del. Man väljer helt enkelt att avstå från att flyga eller att äga en bil och letar efter nya spännande semestermål och varför inte att utforska sin egen hem miljö på djupet - alltså Hemestra.Andra menar att många lider av tids- och energibrist. Det är svårt att hinna med livspusslet med barn och karriär och när ledigheten kommer uppstår en ny stress med allt vi förväntas göra på semestern. Långa resor, måla huset eller storstäda som vi inte hunnit med tidigare. Hälsa på släkt och vänner och så är semesterdagarna plötsligt slut. 


Natten sänker sig över den lilla sjöns badplats


Njuta av allt det fina man har hemmavid
Men genom att Hemestra kan man njuta av ledigheten på ett helt nytt sätt genom att stanna hemma och få lata sig ordentligt, det vill säga återhämta sig genom att göra dagsutflykter som att packa fika korgen och en god bok och njuta av naturen eller låta barnen få bada så mycket de vill. Varför inte prova att låta barnen få provbada på en ny badplats i hemområdet då vädret är varmt och fint. Ofta finns det flera badvikar eller badplatser i sjöar, åar eller i havet under någon mils radie från hemmet. På kvällen kommer man hem och får sova i egna sängar utan all packning.

Det kan även handla om ekonomin. Många lever under ansträngda ekonomiska förhållande och att Hemestra blir då ett sätt att spara in på resor. Men för den delen behöver inte semesterdagarna bli tråkiga, tvärtom!Gång- och cykelbron. Utforska nya rundor...


Sommarkort på lokaltrafikens bussar, tåg och båtar
I Blekinge har man infört att man kan köpa ett sommarkort på Blekingetrafiken som gäller för alla bussar, tåg och skärgårdstrafiken. Här finns fantastiska möjligheter till Hemester. Varför inte utforska landskapets alla städer? Vad finns det av museum, caféer - och matserveringar, parker, kultur, nöje? 

Ta bussen eller tåget åt ett håll och undersök om du kan vandra eller cykla tillbaka på små underbara sommarvägar? Vilka badplatser kan man ta buss, tåg eller skärgårdsbåt till? Upptäck skärgårdsöarna!Undersök landskapets alla städer...Känner vi till vår hemmiljö och våra grannar?
För naturintresserade handlar Hemestra om utflykter, vandringar, dagsutflykter eller camping i naturen med intressanta miljöer med kultur och historia alldeles inpå eller inom den närmaste omgivningen.

Besök i naturen ger ny energi,avslappning och utmaningar att längta till. Vi kan göra nya upptäckter bland sevärdheter, badvikar, fågel- och sälkolonier, övernatta ute eller inne på en ny eller annorlunda plats. Ta en paddelturer i morgonljuset, äta picknick under en ek, ta en båttur eller campa i husbil, husvagn eller tälta på en underbar plats och avsluta kvällen med att grilla vid lägerelden. Vi kan bjuda in våra närmaste grannar på grill eller picknick i närmaste grönområde. Hur väl känner du dem egentligen? De kanske är jättetrevliga?

Ta fram en karta på dit närområde och utforska områdetGenom att Hemestra kommer vi tillbaka till naturen, det ursprungliga och det vi har hemmavid. Vi kan upptäcka nya smultronställe och lära oss nya intressanta saker om vår historia, leta upp nya kulturarrangemang som man inte varit på förut.


Laga mat utomhus kan man göra ganska enkelt. Här en grönsaksgryta med bröd.


Låt fantasin flöda
Låt naturen ge dig hälsa och ny energi där du kan ladda batterierna och sök dig till vattnet, utsiktsplatserna och gemenskapen kring elden. Men du kan även söka efter tystnaden och en hälsosammare livsstil genom att bara njuta av dagarna och låta all stress från året rinna av dig på klippa vid havet, i en hängmatta på tomten eller i skuggan under den där stora lönnen som blir så vacker på hösten. Hemestra- handlar om att låta fantasin flöda...


Hemestra - vila i ett träd med utsikt
.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...