Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

Björkeryds naturreservatBjörkeryds naturreservat ligger intill Bräkneån, och är ett mindre område men desto finare. Byn Björkeryd ligger högt på en ås med betande djur på slänterna ner mot Bräkneån. Åmaderna svämmas över årligen och här trivs bland annat kanadagås.


Området kring Björkeryd är kuperat och byn omges av slingrande småvägar. Björkeryds naturreservat tillhör Ronneby kommun och ligger norr om Bräkne-Hoby. 
OBS! Det kan lätt förväxlas med ett Björkeryd som ligger intill Nättrabyån, Krösnaleden och Björkerydssjön med fågeltorn i Karlskrona kommun som oxå är ett fint besöksmål om du gillar natur och skåda fågel. Här finns lite info: https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/krosnaleden-pa-gamla-jarnvagsvallen.html


Vägbeskrivning
Från E22 kör du igenom Bräkne-Hoby mot Backaryd men efter någon km svänger du vänster mot Ekfors/Dönhult/Björkeryd. Kör igenom byn och håll rakt fram tills du kommer till bron. Infarten till naturreservatet ligger ner till höger och är lätt att missa då den ligger lite skymd för all grönska.
N56,28748 O15,08234


Det är förbjudet att plocka blommor i naturreservatet mellan den 1 april till den 1 juli. Man får inte heller tälta, ställa upp husvagn/husbil eller elda. 
Parkeringen ligger intill bron över Bräkneån mellan Björkeryd och Strångamåla.

Längre tillbaka i tiden har här funnits en lastageplats, Björkeryds lasta, och man flottade timmer här. Lastageplatsen låg där festplatsen idag ligger. Timret kom uppifrån Småland, lastades om vid Björkeryds lasta och transporterades vidare till skeppshamnen i Järnavik med häst och vagn.  Platsen här har fungerat som en knutpunkt mellan byarna med affärer och telegrafstation.Närmaste granne till Björkeryds naturreservat är Strångamåla Medborgarlokal. Här finns vindskydd med eldstad, lekpark och flera bord med sittplatser för den som vill avnjuta en medtagen matsäck. 
Vindskyddet ligger synligt från vägen och med parkering på några meters avstånd.


Naturen i området och kring Bräkneåns dalgång är kuperad och böljande. Många mindre slingrande vägar inbjuder till utflykter och på sina ställen finns skyltar uppsatta som berättar om trakten. Det finns flera platser där man kan stanna till vid ån och njuta av naturen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...