Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

måndag 2 juli 2018

Karlshamn en stad vid havet

Ortholmens fyr vid Karlshamns inlopp

Här kommer ett inlägg med lite blandade bilder från besök vid olika tillfällen i Karlshamn. Då staden ligger fint vid havet är det en plats som är tacksam att fotografera kvällstid i mörker med mycket speglingar. Men staden är naturligtvis riktigt fin även i dagsljus och särskilt om man kommer med båt!

Avmagnetisering vid Kastellet

Avmagnetiseringsstation

Jag som inte alls är insatt i båtar och sjöfart har fått lära mig att dessa trådar som är på bilden ovan, som används av en rad fina fåglar i solnedgången, inte är uppsatt för fåglarnas skull utan för sjöfarten. Av någon anledning som är bortom mitt kunnande, behöver stålbåtar avmagnetiseras ibland. På Kastellet, som är en byggd 1675 och  ligger 5 minuters båtresa från centrum finns en avmagnetiseringsstation just av den anledningen och vajern som fåglarna sitter så fint på tillhör denna utrustning. Liknande stationer skall bara finnas på några få platser i Sverige.

Sojan

En av Karlshamns mest kända industrier är "Sojan" som startades 1918 som Karlshamns AB och de tillverkade då sojamjöl och sojaolja, därav fick fabriken namnet Sojan i folkmun. I dag görs olika sorters vegetabiliska oljor och företaget heter AAK efter en sammanslagning med danska Aarhus United. 


I hamnen kommer det in en hel del fartyg.


Klocktornet

Det nuvarande klocktornet byggdes 1792-1793 efter en eldsvåda 1790, då ett tidigare klocktorn från 1760 brann ner. Klocktornet står nordväst om Carl Gustafs kyrka. Förr ringde klockan morgon och kväll för att tala om när det var dags att börja och sluta elda för dagen.


Tegelbruksviken

Bostadsområden ligger med havsutsikt längs Vettekullavägen och en lantlig känsla trots närheten till centrum.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

På tur med elskooter till vindskyddet vid Stora Kroksjön Långasjönäs Kar...

Gjorde ett litet klipp från elskootern till vindskyddet vid Stora Kroksjön i friluftsområdet Långasjönäs utanför Asarum. Bedårande vacker bo...