Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Sägnen om Brattingsborg

Ivön i Ivösjön, bilden är tagen ifrån väster
 

Är borgen, Brattingsborg, en sägen eller historisk berättelse? 

Det finns flera versioner av vad som egentligen hände med borgen, Brattingsborg, i närheten av Ivösjön, då ingen riktigt vet om Brattingsborg funnits på riktigt och vart den i så fall låg? 
Och hur är det egentligen med de dödskallemärkta Brattingsborgspengarna som den som har tur fortfarande kan hitta på Ivöns stränder?
 
När jag först får höra talas om Brattingsborg kollar jag Wikipedia som skriver att borgen ska ha legat i närheten av Bäckaskog mellan Ivösjön och Oppmannasjön. De skriver att enligt en sägen ska Brattingsborg ha sjunkt i Ivösjön, som straff för de brott som begåtts på borgen.
De pengar som fanns förvarade på borgen då den sjönk ner i sjön, kastades sedan upp på stranden till Ivön. Där ska pengarna ha förvandlats, av ärkebiskopen Anders Sunesen, till stenar för att de inte skulle kunna missbrukas igen.

 

En gammal visa om Brattingsborg

Enligt Wikipedia ska det finnas en mycket gammal visa om Brattingsborg som har ett okänt ursprung. Men då det också finns ännu ett Brattingsborg i Danmark kan den gamla visan eventuellt kopplas till denna egendom. Samtidigt så är det ett faktum att området runt Ivösjön har varit danskt längre än det varit svenskt. Så vem vet? Kanske danskarna letar efter den gamla visans ursprung vid fel borg?

 

En mängd olika berättelser om Brattingsborg

I en annan berättelse så var borgherren på Brattingsborg en ovanligt lömsk och osympatisk person. Som straff för hans ogudaktiga handlande drabbades han av en förbannelse som innebar att alla hans pengar omvandlades till sten. Dessa Brattingsborgspenningar fick bilden av en dödskalle på ena sidan.

Till råga på allt detta sjönk borgen ner i Ivösjön och alla dess invånare drunknade.

En tredje version berättar att det var krigsherren Stigo Anderson som år 1288 förstörde Brattingsborg. Brattingsborg ska därför inte alls bara vara en sägen utan en historisk byggnad.

I den fjärde versionen sägs det att gudarna störtade den ondskefulle kung Atte, som hade sin borg Brattingsborg på Ivö i Ivösjön. Vid straffdomen störtade Brattingsborg ner i Ivösjön så att hela hans statskassa omvandlades till kalkskal med en fult grinande dödskalle på.

 

Resterna efter biskopspalatset och en möjlig grund för ett medeltida torn?


  


I en femte teori kopplas sägnen om Brattingsborg ihop med ärkebiskopspalatset Ivöhus på Ivön. Man menar att den kastal (torn) som kan ha funnits redan innan Anders Sunesen började bygga Ivöhus mellan 122-1224, kan ha gett upphov till sägnen om Brattingsborg. Biskopskällaren som finns att besöka är rester efter denna byggnad.

 

Stig Lindboms skrift om Brattingsborg 
Om du som jag är barnsligt förtjust i gamla sägen så läs gärna Stig Lindboms längre berättelse om Brattingsborgs öden i Sägnerna om Brattingsborgspenningarna. https://paleoarchive.com/literature/uploads/Lindbom1983-Brattingsborgspenningarna.pdf

 

En skrift från 1624 anger Brattingsborgs läge på tre olika platser

Var låg Brattingsborg?

Flera olika platser har nämnts som tänkbara för Brattingsborgs placering.

Ivön har nämnts och kopplats ihop med Ivöhus som en tänkbar plats. Även norra Ivön utpekas som platsen för kung Attes borg Brattingsborg.

I en handling från 1624 beskrivs tre olika platser för Brattingsborg. Dels i Ivösjön direkt norr om Ivön samt i sjön mellan norra Enö och Ivös östra strand, alltså mot Bromölla/ Näsum sidan av Ivösjön. Till sist anges att Brattingsborg kan ha störtat i sjön mellan södra Enö och Ivö.

 

Brattingsborgspenningar, fossil av brachiopod. Bild: Ivö museum

Vad har då vetenskapen sagt om dessa Brattingsborgspenningarna?

År 1732 beskrev professorn Kilian Stobaeus Brattingsborgspenningarna med det latinska namnet Nummulus. När Carl von Linné kom till Ivö år 1749 beskrev han Brattingsborgspenningarna som kalkpetrifikater. År 1781 fick de namnet Crania av A.J. Tetzius. Crania betyder dödskalle. Tetzius skrev också en avhandling på tyska där han kallade fossilen för Todtenkopfmuschel.


Fossiler av armfotingen, Brachiopod

I dag vet man att dessa Brattingsborgspenningar är fossiler efter en speciell sorts armfoting, brachiopod. Det som bildar ”dödskallarna” på fossilerna var djurets muskelfästen som sitter på utsidan av skalet. Dessa muskler gjorde att när brachiopoden förlorade sin muskelkraft kunde den inte öppna sitt skal.

Detta skiljer branchiopoden från musslan som har en annan konstruktion av muskelfästen som gör att när musslan tappar muskelkraft öppnar den sig, vilket gör att den kan ta upp syre men samtidigt blir sårbar för rovdjur.

 

Sammanfattning
Brattenborgspenningar är alltså fossiler från branchiopoden som tillhör armfotingar, och det är djurens muskelfästen som gett upphov till att de märkligt nog liknar dödskallar. 
 
Men det hindrar inte att det faktiskt funnits en sanning i att Brattenborg en gång varit en historisk byggnad. Om jag skulle ge mig till en mycket vild och amatörmässig gissning så skulle jag satsa en slant på föregångaren till Ivöhus. Hade det funnits en borg eller en kastal/torn någon annanstans runt Ivösjön hade man med all säkerhet funnit resterna eller haft kvar dokument som omtalade den som en faktisk borg.
 
När det gäller Ivöhus så har man aldrig gjort några större genomgripande arkeologiska undersökningar, utan man har koncentrerat sig på mindre delar av området. Vid en av dessa mindre undersökningar gjorde man en dendrokronologisk undersökning ( man undersöker årsringarna i trävirket) och kom överraskande nog till 1100-talet. 
Ärkebiskopen Anders Sunesen byggde sitt Ivöhus 1222-1224.  Man kom även fram till att grunden i biskopskällaren som går att besöka på Ivö, hade så tjocka murar att de klarat en byggnad i flera våningar.
 
 
Enligt Anders Ödman som skrivit flera böcker om borgar i Skåne kan den hög som ligger på toppen av berget Kjugekull vara rester efter en borg. Kjugekull och Ivö ligger på var sin strand till Ivösjön och bevakar på så sätt denna södra del av sjön. Det finns också uppgifter om att man höll en marknad på isen utanför Ivöhus och att en av dåtidens vägar gick på samma ställe över isen vintertid då det var lättare att ta sig fram på en jämn is, än på dåliga ridstigar och knappt farbara vägar under medeltiden.
 
Så kanske var det en omtalad och illa beryktad borgherre Bratt som byggde en torn som raserades och varpå ärkebiskopen sedan byggde sitt Ivöhus. Vad tror du?
 

Utemuseet på Ivö klack där man kan hitta fossiler
 

Ivö är en underbar ö att turista på!

Jag har tidigare bloggat om mitt besök på Ivö, vad som finns att se och den fina naturen. Läs gärna inlägget här: På besök till ön Ivö

 


 

Källor:

Geologiska sevärdheter i Skåne II av leif carserud

Ifö museumet www.ifomuseum.se https://www.ifomuseum.se/sv/ivo-klack-outdoor-museum/sea-dragon-era/fossilnyckel-till-ivo-klack#Armfotingar

Sägnen om Brattingsborgspenningarna av Stig Lindbom https://paleoarchive.com/literature/uploads/Lindbom1983-Brattingsborgspenningarna.pdf

Wikipedia

Bilder:

Fotot på fossilen Brachiopod är från Ifö museumet övriga bilder är mina egna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ytterst intressant. Sant och osant lockar mest. Vacker sjö även på avstånd och landskap. Tänk att man här en gång planerat ett pumpkraftverk med sjön som vattenmagasin... Mera angenämnt och nutid var Ivöbagarn som körde omkring med dagsfärska frallor i sin brödbil.

Min blogg sa...

Tack för din kommentar! Att man en gång planerade en pumpstation i sjön visste jag inte. Tur de lät sjön vara ifred till sist :-D

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...