Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Tummarunkan

 

På skylten står: TUMMARUNKAN MAKRISMÅLA

Jag kan inte bli annat än full i skratt när jag förstorar upp den lilla skylten i vägkanten intill en sten som i Riksantikvariets fornsök går under "Naturföremål".

 

Få stenen i gungning

I byn finns en sten helt intill byvägen som enligt tradition ska kunna gå att få i gungning genom att trycka på den med bara tummen.Den kallas både runkestenen och tumma stenen och jag gissar att den senaste beteckningen är den nyaste. Numera har stenen vuxit ner i gräset och kanske beror det på att ingen numera har varit och tryckt på den och satt den i gungning. Så numera har gräset fått fäste om stenen. 

Gamla tiders tävlingar

Men på olika platser där jag varit och sökt upp liknande stenar och ibland stora flyttblock har det varit en tradition att kunna mäta sin styrka på stenen. I min fantasi kan jag se ett gäng pojkar, eller för all del vuxna karlar som tävlade om vem som var starkas när man förr gick förbi. Numera kommer vi oftast med bil och är ofta allt för stressade för att lägga märke till små kulturlämningar längs vägen. Men då jag tycker det är roligt med gamla traditioner och gärna om de är förknippade med en sägen eller talesätt, så har jag letat upp några av dessa platser. Vid några tillfällen har man i äldre tider haft stenar som man tävlade för att se vem som orkade lyfta den och dessa har kallats drängalyftet eller drängastenen.

Runka-rucka-maka på

Men så har vi det här med dialekter och gamla ord försvinner medan nya kommer in i språket. Därtill får vissa ord en annorlunda innebörd. När jag växte upp på landet utanför Karlskrona så sa de äldre "rucka" när man skulle flytta något ur sitt läge. Vad jag har läst mig till flera gånger har även ordet "runka" använts för att flytta något ur sitt läge. Man använde även orden "maka på" för att flytta på något. Exempelvis vill du maka på dig i soffan så jag får plats sa vi som barn i byn. Sista gången jag hörde ordet "maka på" var på 90-talet då en äldre man från Holmsjötrakten ville få hjälp att höja upp en lampa över bordet. Han frågade om jag kunde hjälpa honom "maka på lampan".

Och det är på flera ställen där stora, många ton tunga flyttblock, av inlandsisen placerats så att de går att få i gungning. Du kan hitta de jag besökt i höger menyn. Och med ett skratt lägger jag här nedanför in länkarna till några runkastenar ute i naturen om du vill besöka dem.

Vipstenen i Hallasjö utanförTorsås

Lyftestenar i Apladalen i Värnamo

Under den här länken finns två ruckastenar. Dels Mät dina superkrafter på ruckastenen i Gåsamåla norr om Karlskrona. Samt Gungande stenen i Kroppasjö norr om Alnaryd utanför Karlskrona. Gungande stenen är ett högt flyttblock varpå man byggt ett jakttorn. En av vandringslederna som går förbi den lilla sjön Alljungesögat passerar också förbi Gungande stenen. Kör du bil så passera Bredasjö och på den långa raksträckan innan Kroppasjö tar du till höger in på en liten väg. Sedan första till vänster och Gungande stenen ses från vägen. Kommer du ner till sjön har du kört för långt.

Vägbeskrivning och tillgänglighet

Makrismåla vid Rävemåla

Om du i rondellen i Rävemåla kör mot Tingsryd några hundra meter så ska du ta av mot Makrismåla till vänster i korsningen, där hembygdsgården och vägen intill kyrkan ligger till höger. Stenen är skyltad och står intill vägen fullt synlig från bilen. Om du fortsätter Makrismålavägen söder ut kommer du ut på vägen mot Karlskrona.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...