Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

Listersjöarna i bokskogen

Listersjöarna är ett välkänt vackert område med flera sjöar insprängda i en av Blekinges största bokskogar. Här är otroligt vackert med grusvägen och vandringsleder som slingrar sig fram kilometer efter kilometer längs insjöarnas stränder. Här finns badplatser, vindskydd, grillplatser och parkeringsmöjligheterna är många i området.Sammanfattning av området kring Listersjöarna

Positivt
¤ Området är relativt lättillgängligt men inte tillgänglighetsanpassat. Här finns många skyltar, och information om området.

¤ Lätt att hitta parkeringar

¤ Området är stort och rymmer flera Naturreservat, men även grusvägarna och området runt omkring är vackert. Man kan alltid hitta ett nytt ställe, en ny stig, en ny vik.

Negativt
¤Här finns inga toaletter annat än vid Skärsviken där det finns vindskydd och badplats.

¤ Grusvägarna är vackra och man skulle kunna gå längs med dem, men tyvärr kör en och annan bil ganska så fort på de slingrande vägarna.¤ Det finns inga allmänna kommunikationsmedel till Listersjöarna utan hit får man ta sig med bil, eller cykel för den som gillar långa turer.

¤ Då det är Naturreservat tillåter man inte camping förutom vid Skärsviken. Men vid sidan av råder allemansrätten.Skärsviken - vindskydd, grill och bad
Här passerar Blekingeleden och här finns ett fint vindskydd, torrtoa och en riktigt lång sandstrand. Man får gå några hundra meter, kanske 200 m,  från parkeringen om man kommer med bil.
Här finns även en grillring och bord med bänkar.
Sjöarna i området
Listersjön och Sännen är de två störa huvudsjöarna och som ingår i Naturreservatet. Man bör se upp med fågelskyddet då man inte får vistas överallt under året.
Men i området finns flera sjöar. Mållsjön, Arvidstorpasjön, Hängbrunnen, Södregöl och Norregöl med flera.

 
Badplatser
Finns vid Listersjön vid Skärsviken samt vid det som kallas "Grevens badplats". Marken tillhör Johannishus gods. Denna badplats nära intill där vägen kommer fram och går i strandkanten av den södra delen av sjön. Ifall man kommer norrifrån. 

Vid Mållsjön andra sidan vägen Tving-Möljeryd från Listersjön räknat,  finns en badplats och någon mindre led. Här finns även grill möjligheter. Man har skyltat en kulturberättelse om torpet som låg på udden ut i Mållsjön. Ett trevligt ställe! 
I området har vi hittat flera Blomkålsvampar! Tyvärr försent för att plocka dem som matsvamp, men man blir ändå så glad när man hittar denna mycket säregna svamp.


 


Listersjöarna ligger i Ronneby kommun i Blekinge. Här finns ett av Blekinges största bokskogsområde, men även tall och granskog.

Karta till Listersjöarna

Länsstyrelsen sidor om Naturreservatet


Blekingeleden går igenom området. 
Nya stigar vid alla årstider
Jag har varit i området vid många olika tillfällen och vid olika årstider. Bokskogen är vacker i sin späda vårgrönska men även under hösten då löven får sin färgprakt. Jag brukar leta upp en ny stig eller en ny del av området varje gång jag är där och det ger alltid nya upplevelser.
Visa hänsyn och respekt på vägarna!
De slingrande grusvägarna är så fina. De inbjuder till att vandra bara på dem och det har jag också gjort. Men tyvärr kör en del väldigt fort på dessa små vägar så man kan inte riktigt koppla av hur vackert det än är.Första gången jag var här åkte jag motorcykel genom området och någonstans flög det ner en stor rovfågel framför mc och flög där i någon kilometer innan den graciöst svängde upp i bokskogen igen. Vilket minne! Det kändes som jag hade åkt in i ett sagolandskap ;-)När man kommer norrifrån Möljeryd-Tving så möter en finns skogsglänta vid stranden till Listersjön. Sjön har sina vikar och halvöar så när man kommer ner hit ser man bara en liten del av sjön. Här finns bänkar att sitta vid. Det är tyst och lugnt och en skön plats att bara ladda batterierna på, meditera en stund och bara se ut över sjön.

Jag har för vana under vissa perioder att gå ut i naturen riktigt tidigt på morgonen för att möta det allra första morgonljuset på plats i någon skog, ett naturområde eller ibland vid havet.

Flera tidiga timmar har jag traskat runt vid Listersjöarna. Sett den allra första solstålen stiga upp efter att ha stått vid stranden till någon av sjöarna och beundrat dimslöjorna över vattnet. Det är magiskt ute så tidigt och alla fotografer vet att ljuset är speciellt vid soluppgång och solnedgång. Precis i de där minuterna då det plötsligt men mjukt vänder och en helt ny oskriven dag vaknar...


Omkring 60- 30 minuter innan solen stiger upp börjar de allra första fåglarna sjunga under sommarhalvåret. Först hör man en, efter en liten stund en till någon annanstans och snart står man mitt i detta mästerverk av symfonier medan den allra första aningen av solskivan försiktigt smyger sig upp över horisonten i öster.

Det är då de allra flesta blir religiösa. Tagna av stundens skönhet och tillvarons ofattbara storhet. Man blir andligen och själsligen berusad. Man blir hänförd. Tyvärr glömmer många den känslan några timmar senare när livspusslet hinner ifatt med stressen. 

Men med att lyssna inåt och stanna upp i stunden, insupa ögonblicket och minnas detta storslagna,  kan detta vara en bra start till meditation och ett nytt sätt att se på tillvaron. Ett sätt där vi mer betraktar och accepterar vad som kommer förbi i livet, mer än att utkämpa ett krig för att få livet att bli det vi tror vi vill ha.

Vad är det vi söker i livet när allt kommer omkring? 

Kärlek och rätten att få vara dem vi är. 


Det blir vi utan stress, genom att bara stå still och existera en morgon eller närhelst på dygnet när vi är stilla, så kan något få oss att släppa tankarna som ständigt stressar oss och vi låter en dörr djup inom oss öppnas och släppa fram kärnan i det som är själva "jaget" och som blir ett med det ofattbara alltet. De som upplevt det glömmer det aldrig. De släpper världens krav och följer sin längtan mot en helt ny och oskriven del av livet...


Så gå ut en morgon och bara va! Bara existera! Se på blomman där i gräset. Upplev färgen den får av daggen. Lyssna och låt ljuden passera. Låt allt passera och acceptera allt stilla genom att bara se.


Vid sjön Sännen finns bord och bänkar och en grillplats. Bokskogen sluter sig som ett tak över marken och ger svalka till en av de allra varmaste dagarna på året.

Ibland sätter jag mig ner med ryggen mot ett träd och ser allt ske. Några änder simmar förbi. En traktor går på i fjärran. En svag vind prasslar till bland löven i de stora träden och några trollsländor dansar om kring i vassen...


Dimmorna över sjön innan natten släpper sitt grepp och låter solens första strålar svepa in omgivningarna i ett varmt gulrött sken som snart övergår i en varm vaknande stund på jorden...
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...