Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

Sankt Nicolai kyrka och runstenarna

Kyrkan började byggas under 1200-talet

Sankt Nicolai kyrka i Sölvesborg

Sankt Nicolai heter kyrkan i centrala Sölvesborg och den har som många andra gamla kyrkobyggnader byggts ut i etapper. Men den första grunden till kyrkan anlades på 1200-talet. Långhuset och tornet under 1300-talet. Ett besök i kyrkan är en resa tillbaka till medeltiden.

Kalkmålningarna inne i kyrkan som är helt beundransvärda kom till på 1400-talet. Även altaret från 1620 tillhör det som är riktigt sevärt.

Runstenarna

Är man intresserad av Blekinges äldre historia och arkeologi får man inte missa den omtalade Stentoftastenen. Det är en runsten med den urnordiska futharkens runor. Det är en förbannelseformel som är inristad och där namnges två personer, Haduwulf och hans son Hariwulf. 

Även utanför kyrkan finns en runsten, den så kallade Sölvesborgstenen, som när den nämns första gången är inmurad i den gamla klosterbyggnaden. 

Pilgrimsvägen

Sankt Nicolai kyrka ingår i Pilgrimsvägen Skåne Blekinge. Kika in på www.pilgrimsvagan.se

www.pilgrimsvagan.se


Resterna efter klostret

År 1486 beslutade påven Innocentius VIII att ett Karmelitkloster skulle byggas i Sölvesborg och resterna finns direkt norr om kyrkobyggnaden. Klostret hann aldrig bli helt klart innan reformationen genomfördes år 1536. Blekinge var som bekant danskt fram till freden i Roskilde 1658. Kyrkan och klostret byggdes alltså under dansktiden.

På ytterväggarna i heliga Kors kyrka i Ronneby finns rester av yttre predikstolar där man tror att kringvandrande tiggarmunkar från bland annat karmelitklostret i Sölvesborg predikade.

För att få predika i en kyrka måste man vara prästvigd. Tiggarmunkarna som vandrade omkring och talade med folket var inte präster, utan just Karmelitermunkar.  Troligen löstes detta problem genom att man murade predikstolar på utsidan av Heliga kors i Ronneby, då förbudet bara gällde predikningar inuti själva kyrkan.

Det finns en nära förbindelse i historien mellan orter i Blekinge. På Torkö i Listerby skärgård låg ett kloster. Det finns bara ett litet lågt stycke mur kvar som rest efter det klostret. Tyvärr ligger det på en tomt. När jag kom dit var dock ägarinnan mycket välvillig och gav en liten privat guidning.

På grund av klostret hittar vi vägar med namn kopplade till kända mystiker på Torkö.


Vägbeskrivning

Koordinater: 56.053167 O 14.584972
Västra Storgatan 4, Sölvesborg.


Det runda märket är från då kyrkan invigdes av biskopen.
Fattigbössan

Räkenskaper från 1636.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...