Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

tisdag 14 februari 2017

Getabron och flottningsled vid Mieån

 

Kallmurat mästerverk!

Jag har en stor kärlek till gamla fina broar. Den här vackra bron hittade jag en riktigt varm sommardag i korsningen mot Ringamåla i Jeppshoka.

Den kallmurade bron är 16 meter lång och 5 meter bred. Ett järnräcke finns kvar som är fästade vid stenstolpar på bron. Den har två spann som är vardera ca 4 meter långa enligt riksantikvarieämbetet.

 Mieån

Bron går över Mieån som kommer ifrån sjön Mien strax förbi Smålandsgränsen och rinner ut i Östersjön i centrala Karlshamn.

Flottningsled sedan år 1675

Enligt riksantikvarieämbetet så har här funnits en flottningsled som är 17 km lång här och går norrut. Den har gått från Mien till Froarps sand. Längs åns sträckning fanns det dammar och man såg tydligt att ån utnyttjats men jag kunde inte riktigt lista ut till vad. Förrän jag kom hem och läste att det var just en flottningsled. Det finns också flera dammar längs ån.

Den anledes senast 1675 och till 1910, men det har flottats fram till 1922. Här kan man längs flottningsleden fortfarande se ledarmar, stenskoningar och rensvallar. Gammal historia med andra ord.


 

Vägbeskrivning

Kör väg 29 från Karlshamn mot Växjö. Efter Asarum säng vänster mot Jeppshoka/ Ire.

Bron ligger presis i vägkorsningen som syns på bilden ovan. Ta av mot Ringamåla så går det att parkera där.

Bron syns från vägen. 

 

Vägen som heter Gamla Tingsrydsvägen, går fint längs med Miån norrut. 

Lite norr om bron ovan kom jag fram till en damm och med en ödehus strax intill. Tänk alla dessa fina gamla hus som bara försvinner.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...