Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Gullabo sevärt och med lite historia

 Gullabo marknad, Bilträffarar, Östra Blekinge järnväg mellan Gullberna och Gullabo, Vindskydd i Transjön, Lite om riksdagsman Jonas Jonasson, historia, Nils Dacke Flakens gård.
 

 
Vindskyddet vid Transjön
I Gullabo socken finns bara en enda sjö och det är den här lilla idyllen vid Transjön. Här finns ett ganska stort vindskydd som 4 vuxna lätt får plats i. Dessutom kan man köra ända fram till vindskyddet och grillplatsen med bil vilket gör att tillgängligheten till vindskyddet är väldig bra. Men sjön ligger nedanför en liten backe och kan vara lite svårare att nå med barnvagn eller rullstol. 

Medan jag slog mig ner här med en fika en helt ljuvlig seneftermiddag under sommaren lade jag märke till att det var inte så gott om fågel vid sjön. Kanske höll de sig undan på grund av värmen? Jag läste sedan att sjön var försurad på 70-talet och att den sedan kalkats framgångsrik vilket gjort att den återhämtat sig och att djurlivet återkommit. Hur som helst var det en liten idyll att sitta här :-D

Någon badplats finns inte här vid sjön, men en fin utsikt från grillplatsen och vindskyddet som är vänd mot sjön.

Vägbeskrivning

Koordinater: 56.46056,15.72168 ( Klistra in i Google maps)

Transjön ligger utanför Gullabo, Torsås kommun i södra Småland

Från Gullabo kör mot Skruvemåla, men strax före du är framme vid Skruvemåla-skylten svänger du höger ned på en mindre väg. Här ifrån är det cirka 1 kilometer ned till sjön.

Kör vägen ned och sväng sedan vänster direkt efter huset. Kör ytterligare cirka 200 meter till vindskyddet.



Sägnen om ortsnamnet Gullabo och Blå källa

Näverluren från Gullabo Foto: Pierre Rosberg, Kalmar läns museum

Enligt en sägen kommer ortsnamnet Gullabo efter en person.
Efter pestens härjningar vid digerdöden på 1300-talet fanns det bara en enda överlevande kvar i den här trakten. Det var en unga kvinna som bodde i Tuthult, tog sin näverlur med vilken hon gick ut i skogarna och spelade. Hon spelade i alla väder streck och till slut kom det en man gående genom skogen som uppfattade lurspelet. Mannen som kom från Långasjö socken var bonden Gul. Han hittade kvinnan spelande vid Blå källa som är ett landmärke där fyra byar möts.

De fattade tycke för varandra och efter att de gift sig slog de sig ner i byn Öjebomåla utanför Gullabo. Enligt sägen är det bonden Gul som gett namnet åt Gullabo.
 
Läs mer om Näverluren och dess historia på Kalmar läns museum
 
Nils Dacke 
Gården Flaken som Nils Dacke bodde i tillhörde under bondeupproret till Torås socken. Nils Dacke var med all säkerhet många gånger och kratade med folket på kyrkbacken. Några år efter dackefejden flyttades gården över till att tillhöra Rödeby i nuvarande Karlskrona kommun.
 
Runt om i trakten har Torsås kommun satt upp skyltar för turisterna som visar på sevärdheter. Mycket bra och välkomnande!
 
Vill du läsa mer om Nils Dacke så läs En road trip i Nils Dackes gränsbygd
 
 
Pengatallen / martallen
Pengatallen är ingen sägen utan finns på riktigt. Däremot har jag inte lyckats hitta den själv men du kanske gör?
Det är en martall som man stoppat pengar i för att få skydd mot sjukdom och tandvärk. Men det är viktigt att aldrig ta bort pengar ur tallen då det kan medföra stor olycka. 

Vägbeskrivning
Kör till byn Fagereke utanför Gullabo. När du passerat två hus går en mindre väg upp förbi en gård som ligger ett lite avsides mot de andra huset. Kör skogsvägen tills du kommer till en vändplan.

Enligt vägbeskrivningen som jag fått av en person som varit vid pengatallen skall man sedan går ner i skogen norrut tills man kommer till en bäck. Pengatallen skall sedan finnas på en höjd något nordväst ut om man följer bäcken en aning väster ut.
Men som sagt, jag har inte själv hittat dit. Då jag kom till vändplanen hade en storm fällt skogen så det var svårt att ta sig fram. Men förhoppningsvis är stormfällorna nu utkörda så det går att hitta. Men jag har sett pengatallen på bild så jag vet att den finns och den är mycket omtalad av de äldre ortsborna.
Om du hittar dit så kom bara ihåg att inte ta några pengar därifrån!


Gullabo kyrka
Kyrkan som är en vit träkyrka med liggande timmer i väggarna invigdes 1805. På platsen har det tidigare funnits en kapell från 1700-talet men det skall ha funnits kapell så tidigt som på 1300-talet i Gullabo. Det är alltså en gammal ort i skogsbygden. 1920 blir Gullabo eget pastorat.

 
Kapell i Glosebo med bodar i Kyrkebo
Men det finns också uppgifter om att det allra första kapellet ska ha legat i Glosebo och där skall även en stor ek ha funnits med namnet Kyrkeken. Enligt sägnen ska det ha funnits rester efter kapellet i Glosebo så sent som in på 1800-talet. Kyrkbodarna till detta kapell ska ha funnits i Kyrkebo och där av namnet. Bo kommer från bod som tillhörde kyrkan. För den som är intresserad av ortsnamn så hette Karlshamn Bodekull fram till senare delen av 1600-talet. Namnet betydde bodar som stod på en kulle.

Välbesökta marknader och bilträffar
Gullabo är känd för sina välbesökta fordonsträffar "Onsdagsträffarna i Gullabo"  dit människor kommer från när och fjärran och för sina marknader. 
 
På våren går Gullabo marknad av stapeln oftast i maj och är en hyfsat stor marknad.
 
Men traditionen har tidigare varit att Gullabo också haft hantverksmarknad då Gullabo tillhörde slöjdriket i Småland. 
Gullabo har en fin hembygdspark från 1937 med en aktiv hembygdsförening.



Äldre byggnader i Gullabo

Skolan är från 1919 och lärarbostaden från 1922. Församlingshemmet 1903 och  1917 invigs det vackra stationshuset (nuvarande biblioteket) och detta då Blekinge Östra järnväg kommer igång och trafikerar den för samma år invigda järnvägslinjen till Gullabo.

 
Riksdagsman Jonas Jonasson från Gullaboås

Jonas Jonasson var först i världen med motion om fred och avrustning
I dessa hetsiga och upptrissade tider så kan vi ägna en djupare tanke till hemmansägare och riksdagsman Jonas Jonasson, från Gullaboås i Torsås, när han motionerade 1864 om fred och avrustning.
Han var den förste i världen att vid en riksdag motionera om fred och avrustning och om behovet av att skapa fred och fredsbevarande samarbete mellan regeringar i Europa.

Minnesstenen restes 1917 till minne av att Jonasson föddes på gården den 12 maj 1817 efter en insamling av Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Då minnesstenen restes samma år som tåget till Gullaboås invigdes gick ett extrainsatt tåg till Gullaboås med personer som skulle vara med vid avtäckandet av minnesstenen.

Jonas Jonasson drev igenom att den stora marknaden som hållits sedan urminnes tider i vägskälet i Gullaboås där vägen går mot Nävragöl fick sitt slut. Denna marknad var en av de största i sydöstra Sverige och hade rötter mycket långt tillbaka i tiden.


Östra Blekinge järnväg

Linjen från Karlskrona blev klar ett halvår före Kalmarbanan. På ett möte i Jämsjö skjutsstation beslöts år 1893 att järnvägen skulle byggas från Gullberna station till Jämjö med en spårvidd av 1067 mm. Järnvägen mellan Gullberna och Torsås startades den 19 januari 1899. Detta gjorde att banorna fick olika spårvidder.

Kalmar-Torsås-Bergkvara-Gullabo

Järnvägen mellan Kalmar och till Torsås invigdes den 8 augusti 1899 med landshövdingen Fagerlund ombord. Banan från Kalmar fick först med Torsås som ändstation.

Men 3 år senare byggdes järnvägen mellan Bergkvara och Torsås.

Den 15 september 1917 förlängdes järnvägen från Torsås till Gullabo och det spåret lades ned redan 1939. Denna del genom nuvarande Torsås kommun trafikerades av tåg från Östra Blekinge järnväg

Tåget mellan Torsås och Kalmar lades ned 29 maj 1965 då sista tåget gick.

Olika bredder

Ett stort problem var att järnvägen var byggd i olika bredder och bidrog starkt till att den blev omodern och lades ner. Linjen Torsås-Kalmar hade en smalare spårvidd än övriga anslutande spår.

Stationer och hållplatser

Järnvägsstationen i Gullabo inrymmer idag biblioteket och är en mycket vacker träbyggnad. Sedan fanns det stationer i Fagereke, Gullaboås, Bidalite, Trankvill Ilingetorp, Torsås.

Tåget stannade även i Gökalund och Skällenäs innan det kom till stationen i Bergkvara.

Mot Karlskrona fanns stationer i Dynekärr och Norra Tång på Torsåssidan.

Mot Kalmar från Torsås stannade tåget i Ekaryd där det fanns en hållplats och sedan vid stationen i Söderåkra.

 

Lite poesi om den nedlagda järnvägen

Det går tåg till Söderåkra,

det går tåg till Norra Tång,

och till Lyckeby expressen

har varenda dag sin gång.

Det går tåg till Vassmolösa

det går tåg till Brömsebro

det går tåg till Fågelmara

ej bara till Gullabo


Förr med tåg från Fagereke

till vår Torås-metropol

reste vi att klippa håret,

om ej Kalmar var vårt mål.

Ifrån Bidalite for vi

med en ganska måttlig fart

för att genast se, hur stinsen

viftade i Trankvill klart.


Rälsen rostar, vallen rasar

nu skall spåret rivas opp

och den banan helt försvinna

som var bygdens framtidshopp.

Att det sker är nog så tokigt

mera tokigt vill jag tro

är att Torås-rimmet kommer

denna gång från Gullabo

Pontus

 

Källor

Torsås kommun

Tosråsleden

Södra Möre av Bo Alvemo 

Riksantikvarieämbetet

 
Gullabo kyrkogård Gullabo församling. Kulturhistorisk inventering av kyrkogårdar/ begravningsplatser i Växjö stift 2006



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...