Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Riskastet i Klippingsbo, Vissefjärda

Smörasken, ett flyttblock i Klippingsbo

Varför lade man riskast

Riskast är ganska så vanligt förekommande, om än med olika sägner och utformningar. Gemensamt är för alla typer av ris- och offerkast är att det ofta var en plats där någon omkommit genom olycka, mord eller lidit ond bråd död på annat sätt. Genom att lägga sten, kvistar eller till och med mynt, på platsen kunde man skydda sig. Tankegångarna kring detta tycks ha skiftat från plats till plats. På en del håll tänkte man att det skulle skydda den döde, ibland ville man skydda sig själv för att dra på sig samma öde som den bortgångne. Ibland verkar det handla om att hålla de onda makterna borta från platsen. På en del ställen ansågs det, att ju fler stenar eller större granar man lade dit, ju längre kunde man gå på vägen utan att råka ut för några obehagligheter. Nästan som någon typ av ålderdomlig reseförsäkring. I en del av dessa sägner sades det att grenarna och kvistarna som lades på kastet inte fick vara färska o gröna. Men på andra håll som i Klippingsbo låg det färska kvistar som vittnade om att kastet fortfarande hålls vid liv.

Riskastet i Klippingsbo

På besök vid Riskastet i Klippingsbo

Här är det!, säger de bägge systrarna glatt, direkt efter att jag lyckats trassla mig ur baksätet på den lilla bilen. Det är en varm vårdag i början av maj. Blå- och vitsipporna är redan överblommande, och hägg och syren är på väg att slå ut i blom. Vi står på den gamla slingrade grusvägen mot Sävsjöby, på Klippingsbo ägor. 

Vi tittar på det gamla riskastet. Det som slår mig omedelbart när jag ser riskastet är, att det ligger också färska kvistar av både björk, tall och gran i rishögen. Riskastet brukas alltså fortfarande, tänker jag eftertänksamt. När jag nämner det för systrarna så verkar det vara en självklarhet för dem, att riskastet är i bruk. 

” Jo, när jag har tid lägger jag på en gren, säger den yngre av dem. Jag tycker det är viktigt att det finns kvar för efterkommande. Det vore synd om det försvann säger hon. 

Nere i byn frågar jag senare på kvällen en bonde om riskastet. 

#Jo, jag lägger på en gren då och då", säger han. Men varför frågar jag, och hinner inte färdigställa min fråga om varför nutida människor håller en uråldrig och skrockfull skröna igång. 

"Jo man vill inte dra på sig olycka", säger han snabbt. Men tror du verkligen att det ligger någon sanning bakom skrönan? Frågar jag. Han drar på orden och får fram ett skrattade" njäe". 

"Det tror jag egentligen inte, men det har alltid funnits där. Riskastet låg där när jag var barn, och man vill liksom hålla det igång. Jag tror inte att yngre människor bryr sig så mycket om vad som finns av gamla säger ute i byarna. Det är lite synd, om de försvinner med oss", tillägger han eftertänksamt.

Vad är det då för skröna och sägen bakom detta riskast? Det märks att han kan allt om sin hemby, och han berättar att det sägs att det var en präst på väg till Karslunda kyrka i Påryd som red ihjäl sig där. Men det finns folk här i byn som forskat efter den döda prästen i gamla kyrkböcker och han finns inte och hitta. Men det har alltid sagts så, att han av någon anledning kom ridande och dog där. Så för att inte dra på sig olycka och för att hedra den döde bröt man färska kvistar och la på platsen. Så har det alltid varit.

Ruiner på hygget i skogen

De bägge systrarna som verkar vara av idel solsken till humöret fortsätter hjälpsamt att visa mig sina fynd uppe i skogen. Här finns också rester av en gammal gård eller by uppe i skogen. 

Vi går runt en stund på hygget och studerar husgrunder och stenrösen. Här finner vi bland annat en märklig lämning som ser ut att innehålla vad som kan ha varit en eldstad. Vad det kan ha varit vet vi inte efter att ha spekulerat en stund över kolmilekojor, linbastor och annat som kan ha använts förr. Det känns lite avlägset att tänka sig att det bott så mycket människor här som alla dessa husruiner visar, mitt inne i det som nu är en avlägsen skog. 

Bonden i byn berättar senare att det som mest bott 500 personer i Klippingsbo, och tyvärr glömmer jag att fråga hur många bofasta byn här nu. Det kunde ha blivit en intressant jämförelse.

Smörasken

Innan de bägge systrarna kör mig tillbaka till Vissefjärda visar de mig en jättelik stor sten som är märkligt fyrkantig. Den kallas för smörasken efter formen på stenen, berättar de. Och säger att den är ett bra landmärke när man skall visa vägen för någon som inte är hemma i trakten.

Vägbeskrivning

Riskastet ligger ca 2 km efter Klippingsbo by på väg mot Sävsjö. Du kommer säkert att lägga märke till stenen som kallas smörasken på höger sida om vägen. Riskastet ligger cirka 50 meter dessförinnan på vänster sida av vägen.

Klippingsbo ligger utanför Vissefjärda i södra Småland. Kör väg 28 som går mellan Karlskrona och Vetlanda. I höjd med Vissefjärda kör du mot Påryd. Efter några kilometer kommer avtagsvägen mot Klippingsbo som är skyltad. 

Vissefjärda kyrka


Riskastet i Fornsök

I länsstyrelsens register hittar jag senare riskastet infört som ett offerkast om ca 3x2 m (N-V) och bestående av, 0,05-0,3 m stenar och ett flertal risgrenar. Stenarna är övertorvade av mossa och rester av äldre förmultnat ris. Nuvarande grenar och pinnar kommer troligen från intilliggande kalhygge. En präst skulle tjänstgöra i kyrkan. Hörde kyrkklockorna ringa, sporrade hästen och red så fort att hästen kastade av honom så han dog.

Andra riskast runt Vissefjärda och Långasjö

Offerkast Håla Alsåj  En bonde mördades på platsen 1876 har det berättats. Alla som gick förbi slängde en sten eller kvist på varpet. Ligger vid Förlångsö på höger sida om vägen, intill vägen mellan Vissefjärda och Påryd.

Offerkast i Skogslund En man skulle på själva jula-afton här stjäla en torr tall, men omkom under fällningen. Efter denna händelse skulle här ha legat ett riskast.

I Korsningen mellan byarna Strängsmåla, Häljanäs och Totamåla ska en gång ha funnits ett riskast efter en man som sägs ha mördats här. Det sägs att det spökar och platsen kallas Gastakullen.

Klippingsbo

 



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...