Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Björkerydssjön, naturvacker fågellokal


Ibland blir man bara så där glatt överraskad och nu hände det en regntung dag när jag körde igenom Björkeryd och fick för mig att stanna vid Björkerydssjön. 

Oj, vilken vacker sjö! 
Det är minst 20-30 år sedan jag var här sist och då pratades det mycket om sjön som nyss hade blivit restaurerad. Men sedan har jag inte hört så mycket om den vilket är märkligt. En så fin sjö borde få mycket mera besök. Och jag bestämde mig för att återkomma en dag i soluppgången vilket jag gjorde en morgon som visade sig bli mycket varm. Temperaturen steg till 31 grader senare på dagen.


Fågelsjö

Framåt morgonen anlände också Jan Bertilsson från Emmaboda, en mångårig fågelskådare och jag fick en trevlig pratstund och en lektion i fågelskådning (Tack Jan! :-) ).

Jan Bertilsson beskriver Björkerydssjön som en fågelsjö / slättsjö som är grund och vegetationsrik med vassar och strandbuskage. Sjön är en utvidgning av Nättrabyån.



Olika hobby ger olika tider

Fotografer är ofta uppe i soluppgången som så här års fram till efter midsommartiden stiger över horisonten mellan Kl. 04 och 04.30 på morgonen. Ohyggligt tidigt alltså ;-)  
Fågelskådare brukar dyka upp mellan Kl. 07 och 08 på morgonen. Enstaka hundägare brukar göra första morgonturen efter Kl. 8, men vid Björkerydssjön var de ovanligt morgonpigga och här kom hundägare redan vid 06 och en annan vid 07.
Vanligt folk, som vare sig nördar ner sig i foto eller fåglar ;-) , det vill säga sommarflanörer och turister brukar ge sig till känna framåt 10-tiden på förmiddagen efter en lugn behaglig frukost. Då brukar det vara dags för mig att åka hem om jag inte redan gjort det tidigare. Då har jag varit på plats runt 4-6 timmar och fått både bilder och en rogivande frukost i paradiset som blir en lisa för själen, och där jag kan leva länge på minnet av upplevelsen :-D


Fågelarter denna morgon

Med hjälp av Jans tubkikare kunde vi se också fåglar som låg längre ut i sjön. Där fanns ett skäggdoppingpar med ungar och ett sothönspar. I vassen på andra sidan sjön kunde vi se en trana som födosökte.
Med blotta ögat såg vi brun kärrhök, fiskmås, fisktärna, sädesärla, ringduva, gråtrutar, tornseglare, gräsänder.
Hela morgonen från soluppgången hörde jag göken och den kom senare också och flög förbi oss.



Fisk slog i sjön

Ute i vattnet såg jag redan då jag kom på morgonen, ungefär en kvart innan soluppgången, fiskar som slog ganska kraftig i sjön. Lite längre fram på morgonen så hoppade en fisk i vattnet. En ganska stor, gissningsvis 30-40 cm lång fisk. Roligt att se! Det fanns ju inte en chans att få det på bild, men ändå härligt att se den göra detta skutt för att sedan åter igen slå ner i vattnet bland näckrosbladen och försvinna i djupet.

Enligt information på trätavlan vid bryggan får de som är med i föreningen låna en roddbåt till billig peng, eller kanske var det gratis? Härligt med samarbete :-D



Än finns det gott om blommor, men nu vid midsommar tar försommaren slut vilket brukar glesa ut antalet blommande örter ordentligt.

Runt sjön är det lövträd som växer. Mycket björk, asp och enstaka ek.


Lättillgänglig skådarplats

Det är lättillgängligt ner till bryggan och vill man kan man till och med se sjön från bilen. Men det finns en liten brygga med bra utsikt över sjön bara ett tiotal meter från infarten till Björkerydssjön. 

Lite ojämn mark ner till bryggan med makadam och en höjdskillnad mellan mark och brygga vilket gör det knepigt för rullstolsburna att nå bryggan. Men man kan se en hel del av sjön från den mindre vägen, gamla Krösnaleden. Nu mitt i sommaren är det mycket uppvuxet gräs som skymmer sikten, men tidigare på försommar och höst behöver man inte ut på bryggan för att njuta av sjön.

Det är ingen badsjö med strand, utan en fågelsjö. Men det satt en badstege på bryggan. Kanske badar folk därifrån?


Fågeltorn i gott skick

Här går trappen över stängslet ut till fågeltornet. För att komma ut dit behöver man kunna klättra och gå längs den smala spången.

Både fågeltornet och spången är i gott skick och ger en fantastik utsikt ut över sjön.


Krösnaleden, gamla järnvägsbanken

I dag går en vandrings- och cykelled på den gamla banvallen mellan Nättraby och Älmeboda. Den är inte så bra underhållen längre och jag misstänker att eldsjälarna som skötte om den vid start på olika sätt fallit ifrån. Tyvärr är det ofta så att nya krafter måste komma in och underhålla vartefter åren går.

Men Krösnaleden är framkomlig på de flesta ställen. Norr om Eringsboda är det lite si och så med framkomligheten. Sly har börjat växa upp i den gamla järnvägsbanken. Men det finns alternativa små vägar där.

I söder går leden invid Nättrabyån och passerar bland annat Ekebackens gravfält vid Marielund, fortsätter längs Nättrabyån som rinner igenom Björkerydssjön.

På bilden ser du den gamla banvallen som är en del av Krösnaleden vid Björkerydssjön.

Den fortsätter sedan in vid Spångarna, förbi Tving där den passerar ett ovanligt vackert parti mellan Alnaryd och Blåningsmåla. Krösnaleden är framkomlig med bil om du har svårt att gå/ cykla. Men vackrast är förstås detta fina parti direkt intill Nättrabyån om man kan vandra till fots eller cykla. Här finns både sångsvan och häger.

Där kommer sedan järnvägens brantaste del vid Alnaryd, i höjd med Alnaryd brinka längs väg 122, men längre in i skogen. Farbart med bil.


Järnvägen Nättraby- Alnaryd- Eringsboda- Älmeboda (JNAE) byggdes mellan åren 1897-1910 och lades ner 1939.

Spårvidden var inte mer än 600 mm och vid den gamla biljettkuren som står uppställd vid ån strax norr om Hälsocentralen i Nättraby kan man se en del av järnvägsspåren. Det var smalt! 

Tågets maxhastighet var 20 km i timmen. Men hastigheten blev bättre med åren och 1932 fick tågen tillstånd att köra 33 km i timmen. 

Namnet Krösnaleden kommer av att lingon förr kallades krösen. Det sägs att när tågen kom till Alnaryd brinka (backe) som hade järnvägens brantaste lutning gick tåget så sakta att kärringarna kunde gå av och plocka lingon. En annan förklaring är att tåget gick upp till de lingonrika skogarna i gränstrakterna mellan Blekinge och Småland, norr om Eringsboda, och att kvinnorna tog tåget till sina lingonmarker som fanns där. De kunde sedan ta tåget tillbaka till Nättraby, där de tog båten till Karlskrona för att sälja bären på torget.

Marielund med äldre väg och Ekebacken med fin bokskog med bronsålderrösen https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/marielund-ekebacken-och-gamla-vagar.html

Badsjöar

Sommartid kan man ta en annan väg om man vill passa på att bada vid Skälagölen som ligger vid Bränteknuva. Även vid Tving kan man göra en avstickare och bada i Skärsjön. Vid Eringsboda i Åsjön samt vid Djupasjön i Yxnanäs.

Tidigare inlägg om Nättrabyån 

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om Vandringar i romantiskt vackra omgivningar runt Nättraby

https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/nattraby-med-krosnabananleden.html

 och Krösnaleden på den gamla järnvägsvallen

https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/krosnaleden-pa-gamla-jarnvagsvallen.html



Vägbeskrivning till Björkerydssjön norr om Nättraby

Björkeryd, Karlskrona, Blekinge
Koordinater: 56.26377,15.50944

Från E22 sväng av mot Nättraby och kör mot Fridlevstad/ Björkeryd. Det är 6 km till Björkerydssjön från Nättraby. Du ser sjön på höger sida.

Från väg 122 mellan Tving och Fridlevstad
Sväng in mot Mummelycke / Björkeryd. Sjön kommer på vänster sida av vägen efter ca en kilometer. Du passerar först bron över Nättrabyån sedan kommer sjön direkt.

Förväxla inte detta Björkeryd norr om Nättraby, med orten med samma namn intill Bräkneån i Ronneby kommun, där det finns ett naturreservat. Länk Björkeryd norr om Bräkne-Hoby https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/bjorkeryds-naturreservat.html
Även Björkefall och Björkenäs finns i Blekinge.

Utsiktsberget i söder

Efter järnvägsbron (från 1897) innan Björkeryd längs Krösnaleden, kan man ta en avstickare till höger innan sjön för att komma upp på en utsiktsplats över Björkerydsjön. 

Kommer man från Björkerydssjön går man söderut mot Nättraby, förbi husen mellan den asfalterade vägen och sjön. Vid ett av de sista husen, en villa från slutet av 1900-talet går Krösnaleden in. Det känns som man är på väg in på en villatomt, men stigen går så nära villan och svänger av bakom trädgården. I skogen kan du se den upptrampade stigen mot utsiktsberget.
Det är lite brant och mödosamt att ta sig upp, men jättefin utsikt med grillplats anordnad.

Dammen vid Spångarna

Namnet Spångarna har säkerligen kommit av att det funnit flera spångar över Nättrabyån här.


Direkt efter man svängt in på den lilla grusvägen vid Spångarna finns en grävd damm. Här fick jag se en tofsvipa som stod och väntande på mig! ;-)  Väldigt mycket grågäss både som betade på det intilliggande fältet och även i dammen fanns en stor grupp grågäss.


På morgonen strax efter soluppgången kom en grupp på 11 grågäss som slog sig ner i sjön. Senare på förmiddagen gick 11 grågäss och betade på åkern. Jag antar att det är samma grupp som betar här och som sedan flyttar sig till sjön.


Fortsätter man in på grusvägen mot Spångarna kommer man förbi mötesplatsen med den här lilla björken som visar på stark växtkraft.


Roligt att den fått stå kvar så att ingen sågat ner den.



Naturminne: En stor al

Enligt hörsägen skall detta vara en av Blekinges största alar. Men nu har den börjat bli gammal och murken så den står nog inte så värst många år till. 
Alen växer på gränsen till en privat tomt. 
Beslutet för naturminnesmärket togs den 25 juni 1937.
Kartnål Google maps Här för att hitta alen.

Naturminne sätts inte längre av länsstyrelsen. Många av de naturminnen som sattes var runt 1930-40-50-talet och rörde just stora ståtliga träd som numera har blivit så gamla att de murknar och börjar falla sönder.

Fler naturminnen av detta slaget är Uggleeken mitt emot frikyrkan i Ulvasjömåla. Rödebyek och Snapphaneeken i Sölvesborg är kanske det mest kända trädet i Blekinge. Men också utmärkande stenformationer som Guttamåla oxar och Gnetteryd stutar är naturminnen. 

Det naturminne som utmärker sig genom att inte vara ett ensamt träd eller en sten är Strålalyckan. Jag har skrivit om det området tidigare vilket har en mängd vårblommor och örter samt flera fina gamla odlingsröden.  Strålalyckan, ett äldre naturminne https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/stralalyckan-ett-naturminne.html


Utsiktsberget når man via en stig söder om sjön

Vinterbilder vid Björkerydssjön






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...