Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Road trip runt sjön Åsnen

 

Rastplats vid Kläcklingen

Här hittade jag en fin plats att ta en sista rast innan kvällen tvingade mig att styra kosan hemåt Blekinge igen. En ovanligt vacker kväll där vattnet låg spegelblankt.

Någon hade roat sig med att fästa en snyggt snidad rovfågel i trädet. Här fanns också informationsskyltar som berättade om ön Kläcklingen som kommer efter bron söderut. Den ägdes av en rad stormän under medeltiden. Numera kunde jag passera vackra gårdar.

Koordinater: 56.67389,14.70115


En fin sensommarkväll då Åsnen låg spegelblank vid bron till ön Kläcklingen.



Hembygdsgården vid Kalvsvik

Stoppet på utflykten vid hembygdsgården var verkligen sevärd för mig som är så kulturhistoriskt intresserad. Mycket fint område med äldre byggnader i väl ordning på en vacker gård. Efter vad jag förstår har man servering här under vissa delar av sommarhalvåret. Tyvärr kom jag nog lite för sent i slutet av augusti och också lite senare på kvällen.

Kalvsvik ligger i den nordöstra delen av området runt Åsnen och har också en vacker kyrka med en riktig kyrkklocka!

Koordinater: 56.71497,14.74894 (Går att klistra in i Google maps)






En så kallad vandring där en häst gick runt och drev kugghjulen som drev gårdens kvarn.

Dasspoesi





Vackra vyer där kanotleden passerar förbi Hackekvarn och Ekfors genom Mörrumsån. Här ligger flera broar på rad och som på många ställen runt Åsnen är det öar som ligger insprängt i sjön eller runt ån.




Tänk om alla byar var så här inbjudande och välkomnande!

I Lönsbygd kom jag förbi den här trevliga rastplatsen som byfolket gjort iordning med bänkbord och grill. Sitt gärna ger och vila stod det på en skylt :-D 


Örjanstorp

Här går vägen förbi ett par riktigt vackra storgårdar och så den här roliga skylten med avstånden utsatta till olika hörn i världen.

Hulevik


Här i Hulevik ligger en fin liten hamn intill Åsen. Fint ställe för fikakorgen då man enkelt kommer ner till vattnet. Intill ligger också en badplats. 


De här spindelnäten är fascinerande så här års. Jag har sett detta på många träbyggnader att en mängd spindelnät trängs på träväggar intill vatten. Men vilken spindel det är som ligger bakom har jag inte kommit underfund med ännu.


Banvallsleden som går på den gamla järnvägsbanken passerar förbi också här.




Sjöbo badplats och fågelutkik

Det här var ett trevligt stopp längs vägen. Nästan ett tusental av grågäss låg i sjön och förde ett otroligt liv! På vägen ner så satt det en brun kärrhök på åkern och spanade efter jaktbyte, men då han blev störd av bilen tog han till flykten och satte sig lite längre bort och utom fotoavstånd. Så riktigt fint anordnat invid badplatsen. I bakgrunden kunde man se Skatelövs kyrka. Kommer absolut att stanna till igen när jag har vägarna förbi.
Koordinater: 56.73907, 14.58572

Husebymadern

Stannade till helt kort vid Husebymaden och kunde där se 27 tranor på håll. Jag har inte varit här förut och lekte med tanken att ett besök här en tidig morgon säkert skulle ge en del att se. Tyvärr lite långt hemifrån men inte omöjligt.

Husebymaden tömdes på vatten och vallades in på 1870-talet. I dag är området ett naturreservat.

Koordinater: 56.76282,14.57877






Hönshylte skans från 1300-talet

På väg till Åsnen passerar jag Hönshylte skans som ligger norr om Ryd på en smal landremsa mellan Hönshyltefjorden och Hönshyltegylen.  När Väg 126 genom Ryd och Urshult byggdes skadades vallgraven och även järnvägsbygget närmare gylen har skadat borganläggningen.

Det här är en medeltida borganläggning och inte en skans. Varför den fått det namnet vet jag inte. Byggnadsstilen av borgen kallas Motte och är också vanlig i England. Man grävde ur jorden i det som blev vallgraven och byggde kulle av jorden. Där byggdes palissader och i det här fallet också då ett torn.

I från kullen där det ursprungligen stått ett trätorn är det högt ner till den omgivande markytan vilket man ser ganska väl på bilden ovan.

De högsta kullen hade ett trätorn och den intilliggande mindre kullen hade hus eller mindre bodar. Troligen har kullarna sedan omgetts av träpalissader.



I början av 1300-talet köpte den svenska kungen Magnus Eriksson  Skånelanden som tidigare varit öst Danmark. Kungen Magnus Eriksson stod nära Växjöbiskopen som fick tillgång till flera hamnar i Blekinge genom olika privilegier. Utanför Ronneby i Angelviken där det funnits en hamn finns en kastal av okänt byggnadsår. Det är inte uteslutet att denna kastal av tegel hade sitt ursprung ur biskopens behov av att bevaka hamnen. 

Förutom att bevaka hamnarna lade Växjöbiskopen också stor vikt vid att bevaka och kontrollera vägarna. På Rostockaholme (Bielkeleden) mellan två sjöar, Rostockasjön som Lyckebyån rinner igenom och Grimmansmålasjön utanför Emmaboda, finns resterna efter en borg / befäst gård som troligen ägts av denna biskop. 

Jag är vare sig historiker eller arkeolog men jag tror att det inte är helt uteslutet att just Växjöbiskopen kan ha haft ett finger med i spelet då borgen här vid Hönshylte sammanfaller tidsmässigt med denne 1300-tals biskop.

Cykelleden på den gamla järnvägsbanken



Järnvägen Hönshylte- Kvarnamåla var en 21 kilometer lång järnväg som vid Norraryd station kopplades ihop med järnvägen Karlshamn-Vislanda. 

Jag har en bekant som cyklat från Torn vid Åsnen förbi Ålshult och ner till Blekinge längs Mörrumsån förbi Hovmansbygd och Kärringhejan ner mot Karlshamn längs den här leden. Cykelleden beskrivs som mycket fin i hela sin sträckning.

Själv har jag inte cyklat den men vandrat vissa delar bland annat runt Härrnäs, Kärringhejan och Hovmansbygd och närheten till Mörrumsån och den vackra naturen är verkligen fin och  något som jag kan rekommendera.
 
Byggnad intill Hönshylte skans




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...