Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

tisdag 10 mars 2020

Den vita gräsanden fick sin förklaring :-D


Den fula ankungen
Den fula ankungen, en saga av HC Andersén känner nog de flesta till, om den spräckliga ankungen som växte upp till en vacker svan. Men här är det tvärtom. Det finns en vit and bland de övriga brunspräckliga änderna.

En vit gräsand i flocken
Jag var ute och gick en solig lördag och träffade på en vit fågel bland en grupp gräsänder. Jag funderade naturligtvis på hur det kunde komma sig. Den verkade helt accepterad i flocken och åt och kivandes som de andra om maten. Jag tog lite bilder på den och lade sedan ut dem på Facebook där jag har några riktigt duktiga fågelskådare till Facebook vänner och snart fick jag veta att det var en vit gräsandshanne.
Ytterligare några dagar senare har en annan vän på Facebook hittat ett intressant program från Sveriges radio och Vetenskapsradion som förklarar hur det hela kommer sig med en vit fågel i gruppen.


Vetenskaps radion förklarar
Det är inte en albino som saknar färgpigmentet melanin helt och därför inte kan bilda mörka färger alls utan det här handlar om leucism.

Albino får röda ögon (iris) och blir helt vita. Den här fågeln har mörka ögon och färgade fjädrar. Det är därför troligen just det som beskrivs i Vetenskapsradion en leucistisk fågel.

Avlat tamfågel för att få vita färgvarianter
Men det kan även vara frågan om en korsning med en tamanka. Man har avlat på leucistiska fåglar när det gäller tamankor och höns för att få fram vita exemplar. För att en fågel ska få dessa vita leucistiska drag behöver de få arvet från båda sidorna dvs. från både mamma och pappans sida.

Det är ärftligt betingat och vilken fågel som helst kan få dessa gener vilka senare ärvs vidare i generationer.

Det som är speciellt med leucism är att bara en del av fågeln kan vara färgad som huvudet eller en fjäder. Näbb och ben är ofta helt normalfärgade.

Vetenskaps radion

Wikipedia om Leucism

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...