Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Söderåsens nationalpark

 


Jag har länge velat åka till Söderåsen och nu blev det äntligen av. Landskapet var betydligt mer kuperat än jag väntat mig och jag upptäckte att det var flera åsryggar som bildade raviner och gjorde landskapet så spännande och oförutsägbart! Ett svenskt Grand Canyon :-D 

Söderåsens nationalpark ligger i Skåne med Skäralids huvudentré i Klippans kommun och Röstång 7 km söderut i Svalövskommun.

Länk till Google karta




Huvudentrén vid Skäralid




Vid huvudentrén vid Skäralid ligger Skärdammen som en liten oas insprängd mellan de höga åsryggarna på bägge sidor. Dammen dämdes upp i slutet av 1800-talet då järnvägen kom till byn och de första naturturisterna började komma. Dammen erbjöd fiske.

I dag är dammen det första besökarna möter intill Naturum och restaurangen. Här finns grillplatser och bord att äta medhavd matsäck vid.

Flera leder börjar här och en tillgänglighetsanpassad led runt dammen finns. Där kommer man runt med barnvagn och rullstol och några sittbänkar finns utplacerade. 






I Skäraån står plötsligt en gråhäger och fiskar!




Sammanfattning av Söderåsen

Positivt

+ Mycket spännande natur med dramatiska höjdskillnader och vackra bokskogar. Jag kommer att återvända.
+ Bra skyltat
+ Flera olika leder att välja att vandra på.
+ Tillgänglighetsanpassat får både ris och ros. Det finns anpassade leder, men så mycket mer kan göras.
+ Få men fina rastställen, med grillplatser
+ Skäradammens rastplats är mycket vacker likaså de vid Odensjön.
+ Naturum ligger vid Skäralidsentrén. Även här ger jag dubbelt betyg. Det var ok men så mycket mer kan göras. Innehållsfattigt och enkla utställningar som lämpar sig mer för barn än vuxna.

Mindre bra

- Restaurangen var stängd och tydligen har deras lokalhyra blivit uppsagd av naturum efter många års samarbete. Synd!
- Toaletterna var stängda pga av vattenbrist! Där var hundratals besökare men inga toaletter! Borde kunna ha löst med Bajamajor eller kört dit vatten.
- På campingen vid Skäralid går det inte att tömma gråvattentanken vilket det inte står något om i informationen men de tog ändå bra betalt. Lurad på servicen kan man väl säga. 
-Vid Röstånga var turistbyrån stängd under de dagar jag var där pga. av sjukdom.
-Totalt sett får man känslan av att underhållet inte sköts riktigt och att det behövs mycket mer engagemang och eldsjälar!
 



Fakta Söderåsens nationalpark

Nationalparken ligger i Klippans, Bjuvs, Svalövs och Åstorps kommuner i nordvästra Skåne.
Högsta punkten ligger 212 meter över havet.

Inrättades 2001 och har runt 350 000 besökare per år.

Det finns två entréer Skärlids huvudentré och Röstånga med en turistbyrå.

Söderåsen erbjuder dramatiska höjdskillnader, stora bokskogar, strömmande vatten och sjöar.

Sevärt är Skäralidsdamen, Odensjön, Kopparhatten, Hjortsprånget samt bokskogen med de hisnande ravinerna.



Ofta går jag ut tidigt på morgonen och så här på hösten går solen upp lite senare strax före sjutiden på morgonen. Dagen började mulen men när jag kom upp på första åsen vid Skäralid bröt solen fram och ett grymt vacker ljusskådespel kom fram från en orangelysande sol mellan de stora bokarna. Ljuset spred sig i strimmor ner genom bladverket och lyst upp marken.



Bokskogen är fantastisk och man kan bara föreställa sig vilken färgprakt här måste vara under vårens lövsprickning eller då hösten tar tag i lövverken.

Här och var hittar man även andra lövträd som björk och ek i Söderåsens lövskogar.


Tillgänglighet

Skäradammen

Skäradammen runt är den Grå leden på 900 meter och den är tillgänglighetsanpassad. Men med lite vilja så skulle man kunna förlänga tillgängligheten längs Skäraån nere i dalen betydligt längre och sätta upp mycket fler rastplatser.

Bil till Kopparhatten

Man kan ta bilen upp till Kopparhatten där en ramp är uppbyggd för att se utsikten. Körvägen till Kopparhatten går mellan uppfarten till Naturum och parkeringen vid Skäraliden. Bara körvägen upp är vacker och sevärd.


Odensjöpromenaden

Odensjöpromenaden från Röstånga är 1,2 km och går längs en grusväg ner till sjön. Mycket vacker rastplats!

Serpentinvägen

Mellan Skäralid och Röstånga går upp en väg som heter Serpentinvägen. En fin väg att åka bil och begrunda omgivningarna. Finns en parkering uppe på åsen.


Tips på lättframkomliga naturupplevelser

Så totalt sett har Söderåsen ganska bra med möjligheter för naturupplevelser om man är äldre eller behöver anpassa sin naturrunda. Jag hade börjat med en runda runt Skäradammen. Sedan tagit bil upp till Kopparhatten för att njuta av vägen upp och utsikten där. Perfekt ställe att äta en matsäck! Sedan hade jag tagit serpentinvägen med bil. Eventuellt stannat och gått en bit längs den vackra grusvägen så lång man orkar eller vill. Sedan avslutat Söderåsen med rundan från Röstånga ner till Odensjön och tillbaka som är 2 km enkel väg. Vid Odensjön är det perfekt att exempelvis grilla. Totalt blir det mycket natur med anpassade leder som inte har stora höjdskillnader eller svårtillgängliga avsnitt.




Skärdammen uppe ifrån åsryggen.



Hisnande höjdskillnader

Jag tycker den här lilla bildserien på tre bilder säger något om höjdskillnaderna i Söderåsen. Tjejen som sitter på klippan och äter sin frukost på ena sidan dalgången medan jag dricker the på andra sidan, försvinner när jag zoomar ut. Men utan något att jämföra med är det svårt att se omfattningen på djupet av ravinen.



Här kan vi fortfarande ana tjejen som en liten vit prick uppe på bergsutsprånget över ravinen.

På bilden nedan har hon försvunnit helt men med tanke på att vi vet att det sitter en tjej på berget så kan man ana djupet ner...









Även här har jag zoomat in samma träd nere i ravinen för att kunna visualisera höjdskillnaden mellan ravinen och åsen. Det var mäktigt att stå där uppe och på sina ställen har man satt upp räcken då berget oftast stupar lodrätt ner mott ravinens botten.




Jag besökte Söderåsen i september och här och var kan man börja ana en lätt färgskiftning av hösten i den stora bokskogen.



Kopparhatten

Hit kommer man antingen genom att gå just Kopparhattsrundan eller med bil genom att köra upp mellan parkeringen och Naturum vid Skärlidsentrén. Redan vägen upp längs åsen till Kopparhatten med bil är värd åkturen som är nästan 3 km från parkeringen.

Här finns ett till ytan ganska stort rastställe med många bord och bänkar. Även torrtoaletter och informationsskyltar finns uppsatta.

En mycket lång ramp underlätta tillgängligheten till utsiktsplatsen. 

Här kan man verkligen njuta av både utsikt och matsäck. 




Vägen från åsen ner till ravinen är stundom trolsk. Mustiga färger och vägen slingrar sig genom rasbranterna så att höjdskillnaderna blir påtagliga. Fick en mäktig känsla när jag gick här. Naturen som skapelse med stora krafter.




Växtkraft! Det är inte mycket jord detta träd har att livnära sig av. Rötterna klamrar sig fast i berget helt otroligt. Stod en lång stund och följde rötternas slingrande väg för att hitta små skrevor att fästa i och ta upp näring och vatten. När det blåser och stormar måste dessa rötter som håller sig fast i berget klara stora påfrestningar.








Mycket av skogen är gamla träd med tjocka stammar och krokiga stora rötter. Då ingen gallring har skett får udda träd stå kvar med sin ihålighet, krokiga växtsätt och finurliga växtkraft.





Nere i botten av ravinen ändrar naturen sin karaktär. Mustiga mossor och lavar syns överallt. Växter som trivs i fuktig omgivning tar över. Den där trolska känslan av urskogsliknande skog tar vid. 




Nere i ravinen går Skäraån och vatten sipprar också fram i små strilar från åsen högt däruppe. Man känner i andetagen att luften blir fuktigare och naturen mer frodig trots att området består av nedfallen sten från rasbranterna.








Svampar och tickor i mängder. De gamla träden och stubbarna får stå kvar. Omkullfallna träd och grenar förmultnar på nedslagsplatsen och här trivs bland annat fnöstickan.




Intill Skäraån har man lagt ut en spång på flera ställen då området är sankt. Här tycker jag det hade varit en klar fördel om det varit en bredare ramp som fortsatt från Skäradammen genom ravinen. Så många fler hade då kunnat ta sig hit med barnvagnar och rullstolar. En stor vinst utan allt för mycket arbete.







Nere i ravinen blir det mörkare då ljuset inte når ner genom de stora lövkronorna.  Detsamma gäller vinden som bromsas upp av de höga åsarna runt om och marken blir fuktigare. 




De höga bergen kallas horst då de består av fast berggrund i jämförelse med  rullstensås som består av löst material. 

För miljontal år sedan krockade Afrika och Europas kontinentalplattor och i kraschen sprack jordskorpan upp och bildade Söderåsens berg.


Under kommande miljoner år sipprade vatten ner i berget och frös sönder berget under kalla årstider. Detta har fått sten att trilla ner för berget och bilda dessa rasbranter som är fyllda med sten. Från början fanns här bara lodräta väggar.

Rasbranterna är en imponerande syn då Söderåsen är upp emot 90 meter högt och ännu sluttar sidorna på branterna väldigt.




Det finns gott om dricksvattenkällor i Söderåsen. I sprickbildningar kommer grundvatten fram och rinner som klara dricksvattenkällor fram ur berget.



Säregen natur omgärdas ofta av olika sägnen och Rårödpågenskälla vid Skäralid har just en sådan berättelse. Det sägs att en vallpojke som vallade getter vid Kopparhatten ramlade ner för berget och stupade just här där det senare sprack upp en källa ur berget.

Om själva Kopparhatten berättas det att en ung kvinna blev antastad av en soldat men hon lyckades lura honom från att få fast henne utan istället föll han ner från berget och försvann. Kvar blev bara hans hjälm av koppar uppe på berget där allt hände. Därav namnet Kopparhatten.


Entrén vid Röstånga 

Tyvärr var turistinformationen stängd pga sjukdom då jag var vid Röstånga. Men här fanns möjlighet att avnjuta en matsäck och bra med parkeringar.

Flera leder börjar här och Skåneleden passar förbi.

Här börjar även den tillgänglighetsanpassade leden ner till Odensjön på drygt 2 km. 




Här och var genom Söderåsen ser man kulturlämningar. Här en nutida stenkällare, men på många platser finns lämningar från jordbrukssamhället för 100-200 år sedan. Man hade djuren på bete och odlade på en del slutningar.



Den här rundan går runt Odensjön. Själva sjön har lodräta bergssidor ner i vattnet och under vandringen går stigen bitvis genom ett mycket kuperat område med hisnande höjdskillnader.








Odensjön är iordningställd för rast. Här finns bänkar, bord, toaletter och grillplatser. En stor grönyta för barn att springa på och för vuxna att breda ut en picknickfilt. 




Höst i luften och kallt. Fika vid Odensjön med 30 meter höga rasbranter som stupar lodrätt ner i sjön som sägs vara bottenlös. Men man vet att den åtminstone har 20 meter djupt vatten därtill ett lager dy. Hur djupt ner berget går vet man inte. Det är en källsjö. Då sprickorna i berget gör att grundvatten kan sippra fram finns det flera källor med rent dricksvatten i Söderåsen. I Odensjön är det då rent dricksvatten från källor som fyller sjön. Naturens magi är påtaglig i Söderåsen.





.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...