Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Skönstaviks camping Karlskrona

Skönstavik i Karlskrona 
Vårt förstahandsval är Skönstavik! Bra service, vinteröppen reception och allt funkar som det ska :-D
 Länk till Skönstavik 







Skönstavik är en havscamping vid västra infarten till Karlskrona i östra Blekinge och har blivit vårt förstaval på grund av en helt utmärkt service, det lättillgängliga läget och havet förstås.En annan stor fördel är att dusch och el med mera ingår i campingavgiften. Det enda man betalar extra för är tvättstugan.


Dessutom bor destinationschefen på området vilket självklart ger en trygghet för oss campingboende. Säkerhet är viktigt och trygghet är viktigt och det är trevligt när man möter destinationschefen på promenad runt campingen med bulldoggen och charmtrollet Karl-Friedrich.

Kommer man efter receptionens stängning får man en kod där man kan hämta passerkort vilket är så smidigt för oss då vi har svårt att beräkna när vi kommer. Dessutom kan man få campingplats med kort varsel på Skönstavik även om det kostar en slant extra att ringa in sin bokning. Det är som alltid billigare att boka på nätet, men det viktiga är att mentaliteten är sådan att man löser problem och har kunden i fokus. Man känner sig helt enkelt väl omhändertagen här!





Positiv

+ Servicekänslan på Skönstavik går inte att ta miste på. Här sätts camparen i fokus och man känner sig väl omhändertagen. Önskemål och problem löser man.

+Havsbad på själva campingen är naturligtvis väldigt fint.

+ Lekplats

+Restaurang på campingområdet

+ En liten nyrenoverad golfbana och till och med en liten dansbana

+ Babybad på handikapptoan

+ Hundbad utomhus för den som vill duscha och tvätta av sin hund på utsidan av servicebyggnaden.

+ Bra servicehus

+ Busshållplats utanför som går direkt till Karlskrona centrum

+ Promenadavstånd ca 5 minuter till City gross

Mindre bra

- Då vi är naturälskare saknar vi de stora naturområdena här eftersom detta mer kan räknas till en tätortsnära camping. Området är ändå vackert men i mindre skala. Men istället ligger campingen intill havet med en egen mycket populär badstrand med 3 olika bryggor, sandstrand och klippor.

- Värmen på toaletter kan ju som alltid vara bättre på vinteröppna campingar. Viss förståelse har jag för att servicehusen står och drar el. Men dra på värme i mindre handikapptoaletter med dusch borde kunna funka och en någon gummimatta att stå på för frusna nyduschade fötter.

Sammanfattning

Skönstavik är en trevlig camping med utmärkt service. Fördel är att den ligger lättillgänglig strax utanför stadskärnan om man vill göra utflykter till exempelvis Barnens gård på sommaren, Marinmuseumet eller vill nå E22:an snabbt för jobbpendling vintertid. 

Restaurangen

Vi gick upp och åt en härlig Tai-buffé på fredagskvällen. Vi trodde i vår enfald att restaurangen på en camping vintertid skulle vara lite halft övergiven. Men vad fel vi hade! Det var bordsbeställning som gällde då det var nästan fullsatt. Terrassen är med andra ord en mycket populär restaurang och vi hade tur som kunde få ett bord utan att ha beställt först. Vi åt en supergod Taibuffé med efterrätt :-D Vi kommer absolut att gå upp till Terrassen igen. Vilken tillgång att ha ett fräscht matställe på campingen bara en kort promenad från husbilen :-D Restaurang hittar du under länken Terassen https://www.facebook.com/restaurangterassen/ 

Fräscha servicebyggnader måste också vägas in i sammanfattningen. Havsbadet på campingen är en stor tillgång även vintertid då det ger vacker utsikt och en cirka 1 km lång promenadstig längs havet. Men främst är det servicen som gjort att Skönstavik är vårt första-hands-val! Bra service och trygghet på området. När man är permanentboende på hjul är en bra tvättstuga oxå en klar fördel med bra torkmöjligheter. 










Lekparken

Lekparken ligger mellan servicebyggnaden och badstranden. Perfekt för föräldrar med barn som vill vara aktiva under semestern. Även vintertid ser man föräldrar med barn i de färgglada klättergrejerna.


Mini-golf

Bredvid restaurangen finns en nyrestaurerad mini-golfbana.






Fint promenadstråk vid vattnet

Nere vid havet fann jag ett gäng änder i en vassrugge. Trevligt att stanna till och kika på. Längre ut sam lite svanar. Havsutsikten är fin då det är mycket öar och skär i Karlskrona skärgård.











Bastutunnan får man nog räkna till sommarnöjet, men vem vet ? ;-) Det finns ju vinterbadare även om jag aldrig känt någon lockelse av att kasta mig ut i iskallt vatten.







Stranden med klippor, sandstrand och gräsytor

Det är bara februari denna snöfattiga vinter och då jag tog en promenad längs Skönstavik kändes det som vår i luften. Ett äldre par satt nere bland klipporna och solade sig vända ut mot det ljusblå havet. Härligt att se att äldre kan få njuta av sin pension med att bara få ta det lugnt och få sola ihop en varm dag! Underbart- det är så man önskar alla kunde få ha det på sin ålders höst! :-D
Jag har också sett förvånansvärt många ungdomar på campingen. Funderar på om det finns någon skola i närheten? En dag stod ett helt gäng ungdomar och tog gruppfoto, gruppies heter det visst ;-)  på sig. Roligt att se att det är liv och rörelse i omgivningen.







Härligt även vintertid

Badstranden på Skönstavik med tre olika bryggor. Här finns en sandstrand och även gräs att sitta på.  Det är också många som väljer att ligga på klipporna på sommaren.

Badstranden är populär på sommaren och det är bara två minuter upp till lekparken och servicebyggnaden med toaletter.

Nu på vintern går den lilla vandringsstigen förbi badstranden och är ett fint ställe för meditation eller bara sitta och njuta av utsikten!









Bra servicehus

I servicehuset finns ett kök och i direkt anslutning till det bord att sitta vid. Detta är något jag verkligen gillar att man kan laga till maten i köket och sedan kunna sitta där och äta utan att behöva springa iväg med maten medan den är varm. :-D

Allt ingår i priset utan tvättstugan. Skönt att slippa polletter och småpengar!

En annan sak jag verkligen uppskattar med Skönstavik är att allt ingår i priset utom tvättstugan. Inga besvärliga polletter eller småpengar att hålla reda på när man duschar. utan det är bara att hoppa in i duschen.

Duschen är i små bås där man kan låsa om sig, men tyvärr är handfaten i ett stort rum där man får dela på utrymmet. Jag hade gärna sett lite privacy även vid handfaten. Kämpigt att stå där och sminka sig medan man är iakttagen eller bildar kö, usch sånt stressar....typ,  men är ganska vanligt på campingar och en del vandrarhem.












Tvättstugorna


Den här tvättstugan gillar jag verkligen! Stor bra tvättmaskin som sväljer en hel del tvätt och till och med två strykjärn och strykbord. Torktumlaren fungerar också bra. Här finns hoar om man har något man vill tvätta upp för hand.
Det finns även en  mindre tvättstuga vid receptionen







Skitgörat är ingen skitsak!

Det finns två ställen på campingen att ta hand om skitsakerna på!
Det är ingen skitsak att ta hand om skitsakerna för man vill absolut att detta funkar annars är risken stor att det blir äckligt ganska fort. Tömma  toan är annars inget man pratar vitt och brett om, men det måste göras och det måste funka!

Fördelen här är att det finns en slang med munstycke och högt tryck så man kan spola rent inne i tanken så att allt lossnar och inte bildar beläggningar. Mitt tips är att rengöra tanken ordentligt två gånger efter varandra för att verkligen få bort alla bakterier som annars börja växa och lukta. Efter dessa ordentliga rengöringar fyller man på behållaren med ett biologiskt nedbrytbart medel som finns att köpa på alla varuhus som har campinggrejer. Detta medel som då är helt OK för naturen är också bra för oss genom att hålla nere bakterietillväxten och lukten från toan. Det är bakterierna som luktar i avföring, urin och svett. Ren svett exempelvis vid idrott luktar inte utan det är först när den kommer på huden och når luften och kläderna som bakterierna sätter igång och växa och lukten kommer. Avföring luktar avföring och det doftar väl inte hallon precis, men när avföringen legat någon dag och bakterierna gör sitt doftar det hemskt! Man kan med enkla medel stoppa den värsta lukten och det är med noggrann hygien, nästan så det känns överdrivet med hygienen men det är ett måste för att bli av med bakterier och lukt, samt ta till dessa vassa biologiska medel som används både i tanken och i spolning.

Biologiska medel kör vi med två sorter. En som man häller i tanken och en som är avsedd att hälla i potti-pottins spoltank. Men i denna husbilen har vi ett spolsystem som håller ihop med hela husbilens vattentank. Vi har löst det genom att ha lite medel och vatten i en vanlig tiokronors blomspruta och spraya ner i toan vid spolning och det gör susen! Fräscht blir det och det vill vi ha.

Men åter till campingens toa-tömning. Sprutmunstycket är mycket bra då det spolar loss tankinnehållet. Här finns även både varmt och kallt vatten vilket underlättar när man tvättar av utsidan av tanken. Glöm inte tvätta av utrymmet där tanken sitter i bilen/vagnen! Lätt att glömma tyvärr ;-(

Men med varmt och kallt vatten och pappershanddukar på väggen kan man tvätta av sig själv ordentligt efter skitgörat med tvål och ljummet vatten. Detta är så bra att det finns möjlighet till att tvätta händerna efter toa-tömningen och jag har saknat det på campingar och på rastplatser längs vägarna. Man känner sig helt enkelt inte så fräsch utan en ordentlig egen tvätt när man är klar med sitt skitgöra.



Gulligt babybad

Så sött med ett litet babybad inne på en av toaletterna :-)


Hundbadet

Utomhus finns också ett hundbad i lagom arbetshöjd. Små finesser som säkert uppskattas av hundägare sommartid.





Långasjönäs camping utanför Karlshamn Den här campingen är den enda vi hittat i Karlshamnstrakten som tar emot gäster vintertid. Campingen vinner på att den ligger i ett otroligt fint naturområde  med en lång sjö. Ja, just det, den heter naturligtvis Långasjön och ligger helt intill campingen. Vid husbilsplatserna finns en grillplats med utsikt direkt över sjön och den stora kommunala badplatsen där det finns gott om sjöfågel.





Vi älskar livet i skog,mark och natur och att få en härlig grillplats direkt utanför husbilen måste vi naturligtvis utnyttja. Efter jobbet lagade vi till en grönsaksröra på vildmarkspannan medan kvällen mörknade över sjön nedanför och vi hörde sjöfåglarna ljuda nere över vattnet. Efter maten satt vi tysta med var sin varm kopp the direkt från elden och bara njöt av att få leva som vi vill just nu är här! Livet är skört och med den vissheten ska man njuta av alla stunder man kan i livet. Det här var en sådan stund och som man sedan kan minnas :-D





Positivt

+ Bra bemötande från ägaren och en supertrevlig vaktmästare

+ Campingen ligger i direkt anslutning till ett naturreservat med fin lövskog, Blekingeleden går igenom campingen och den kommunala badplatsen ligger här.

+ Lite kultur med Mieån och en vacker stenbro, ruin efter ett pappersbruk och ett privat skyddsrum från andra världskriget.

+ Fina strövstigar och långa vandringsleder som är mycket stora och vidlyftiga. Här finns många dagars vandringsleder med en mängd sjöar i området. Man kan hyra båt och kanoter.

+ Blekingeleden går igenom campingen och det finns ett vindskydd strax utanför campingområdet.

+ Ställplatserna för husbil ligger på bästa stället med utsikt över sjön.

+ Det finns en matsal vid köket och det är bra, men det är för kallt för att sitta där vintertid.

+ Mycket bra och funktionell tvättstuga


Mindre bra

- Man säger att campingen är egentligen stängd men man låter de som vill få ta in på campingen. Dubbelt då campingen känns vinterstängd med stora lövhögar och kallt i servicehusen. Men ändå riktigt bra då det ger campingmöjligheter även vintertid. 

- Helt enkelt svinkallt på toan, duschen och i köket. Det är så kallt att det känns riktigt otrevligt!

-Kortsystem där man får ladda ett kort med 100 kr till tvättstuga och dusch. Pengar som finna kvar på kortet betalas tillbaka vid utcheck om man säger till. Detta är visserligen bättre än polletter och småpengar, men jag hade hellre sett duschen på campingavgiften. Det blir stress och krångel när vattnet stängs av och man måste blippa för att få igång vattnet igen. Tvättstugan på särskild avgift har jag mer förståelse för då det troligen är många som inte utnyttjar tvättstugan.

Sammanfattning

Campingen vinner på det otroligt vackra omgivningarna med olika långa strövstigar och olika vandringsleder. Trevligt bemötande men campingen känns övergiven vintertid och det är på tok för kallt överallt i servicebyggnaden. Vi är ändå så tacksamma för att Långasjönäs finns att tillgå i västra Blekinge och vi gillar verkligen att sitta vid lägerleden utanför husbilen eller att sitta i husbilen och se ut över sjön fågelliv. Det är såå mysigt :-D




Strövstig längs hela campingen i strandkanten. Här går den igenom badplatsen.








Ruinerna efter ett handpappersbruk

 Detta gillar jag med lokalhistoria att gå och titta på. Det första pappersbruket brann ned så man byggde upp det nya i sten och därför finns det en riktigt fin ruin kvar på platsen. Ån forsar fint mellan Långasjön och Bruksgylet! Så härligt!






Gölen blir gylet i västra Blekinge

Det är ett mycket stort naturområde kring Långasjönäs camping som gränsar till ett naturreservat. Vilken tillgång för en camping! Många många kilometer med en mängd olika vandringsleder. Hela området är rikt på sjöar så när man vandrar runt här kommer man förbi olika sjöar och gyl. Det heter gölar i östra Blekinge och här i västra Blekinge byter ö plats med y och då måste även ändelsen på ordet förändras. Gölen blir gylet! 





Vandringslederna har olika längd och färgmarkeringar

Blekingeleden som är drygt 10 mil lång och börjar i Sölvesborg och går till Brömsebro på Blekinges östkust, går förbi igenom naturreservatet och campingen. Det gör att det finns ett vindskydd på gränsen till campingen. Även vintertid är det ett otroligt vackert område att vandra och strosa runt i.





Tvättstugan är riktigt fin

Långasjönäs camping har en stor fin tvättstuga att hyra. Den har tvättmaskin, torktumlare och torkrum.  Det är ett stort plus att campingens tvättstuga även har ett torkrum då all tvätt inte klarar torktumlare och på vintern är det svårt att hänga tvätt på tork ute. Då är man glad när man upptäcker torkrummet.

Tvättstugan har även strykjärn och strykbräda att låna vilket jag tycker är ett måste när man tvättat. Det är inte helt kul med skrynkliga blusar och skjortor :-(








Tömma toan blir besvärligt

Tömma toan får man göra ned i gråvattnets avloppsbrunn. Sommartid finns det vattenkranar här för att spola rent men vintertid är detta avstängt. Så visst man blir av med gråvattnet och toainnehållet men man kan inte tvätta rent vare sig toan eller sig själv. För egen del kan man gå bort på toan i en annan del av byggnaden och tvätta av sig men det är inte helt ok. Efter vad jag sett så finns ingen bra toa-tömning sommartid heller tyvärr.








Fylla på vatten i husbilen funkar bra även vintertid

Vintertid finns en vattenslang i köket som man kan dra ut och fylla på husbilens vattentank med och detta funkar riktigt bra även vintertid.








Jag är historia, kultur och natur intresserad så denna vackra bro gillar jag skarpt! Den går över utloppet från Långasjön och ån är Mieån som rinner igenom de centrala delarna av Karlshamn. Förr i tiden användes ån till flottning. Före Karlshamn anlades fanns en  handelsstation och hamn som hette Bodekull vilket var en betydelsefull plats för Blekingarna. Bodekull låg ungefär där Karlshamn idag ligger.









Dragsö camping i Karlskrona Ligger vackert på en ö men sämre servicekänsla och krångliga bokningsregler.



Positivt

+ Vacker camping på en ö i havet även vintertid

+ Stadsnära 3 km

+ Fint och snyggt i servicehusen

+ Häftig minigolfbana med uppbyggda minihus från Karlskrona

+ Välskött camping i bra skick

+ Havsbad

+ Strövstig kring ön Dragsö

+ Det är riktigt varm och skönt i dusch, toa och kök

Mindre bra

- Servicen är inte så bra. Man känner sig oviktig som camping gäst

- Obemannat vissa dagar vintertid

- Krångliga bokningsregler

- Priserna sätts efter läget på campingen. 

- Köket är rent och fint men mycket enkelt och det finns ingen anslutande matsal att sitta och äta vid.

- Ingen stykjärn eller strykbräda i tvättstugan

- Man betalar dusch och tvättstuga med 5 kronor. Krångel att ha växel med 5 kronor med sig. För en familj blir det en hel del 5 kronor!


Sammanfattning


På vintern måste man boka minst två nätter på rad och helst 4 dagar innan man vill komma. För oss är det svårt att ha den framförhållningen och förklarade det för Dragsö camping med att då måste vi tyvärr ofta boka oss på annan camping. Till svar fick jag att de måste prioritera mässor och utbildningar på camping så det var inget större problem att vi bokar en annan camping... Kanske har populariteten på Dragsö sommartid gjort att den enskilde campinggästen glöms bort?

Det betyder även att personalen inte finns på plats alla dagar det är öppet på Dragsö och för mig känns det otryggt. Det är många människor i omlopp på en camping och allt kan hända. Tillgång till servicepersonal är viktigt. Tryggheten är viktig!

Men campingen är vackert belägen på en ö, med bara 3 km in till stadskärnan som man får gå. Det finns inga bussar. Skönstavik ligger utanför stadskärnan men har bussar direkt utanför campingen vilket gör att det nästan är lättare att ta bussen från Skönstavik än att gå från Dragsö. Är man ung och frisk går det förstås snabbt med promenad eller cykel. Men alla är inte det och har man handlat och har ett par tunga matkassar är bussar riktigt bra om man inte har egen bil.

Närheten till Karlskrona ger en vacker siluett även vintertid, och campingen är välskött men det hjälper inte riktigt om servicekänslan inte finns tyvärr.





Köket fräscht och enkelt men ingen matsal

Köket är mycket enkelt och jag saknar matsal att äta i.





Markarmerade platser- hindrar lera.

Armering i gräset så bilar och husvagnar sjunker inte vintertid ner i gräset. Detta är riktgt bra. Det blir lätt lerigt annars där man kör och går.






När kommer tvättställsbås eller duschbås med tvättställ till campingarna?

Duschen är i enskilda bås men tyvärr inte tvättställen. Jag skrev ovan att jag verkligen inte är något större fan av att stå och tvätta mig eller sminka mig längs en rad av tvättställ där morgontrötta människor trängs eller stå på kö. Dels vill jag få min avskildhet men om det blir kö så är det extra kämpigt med make upen när folk står och stampar och barn springer omkring och väntar på sin tur. Ja, jag är riktigt morgontrött och vill få göra mig i ordning i lugn och ro.

Jag tänker också att vintercampare åker ofta till jobbet från campingplatsen för att de är utstationerade till annan ort eller som vi som bor permanent i vår husbil. Då blir det ännu viktigare och man har ofta mindre tid på morgonen än under semestern och man vill helt enkelt att morgonbestyren ska avlöpa friktionsfritt.





Dragsö automater som suger 5-kronor är inget bra

På Dragsö finns det 5-kronors automater till både dusch och tvättmaskiner samt till torktumlare. Det är inte bra och fungerar dåligt. Dels måste man komma ihåg att växla en massa 5-kronor och till en familj blir det massor av mynt man måste ha. Duschen går i 3 minuter och sedan måste man i med ett nytt mynt! 

Men jag tycker det är bättre när duschen tas ut på campingavgiften. Alla duschar så det blir rättvist och man slipper problem med växling och spring efter polletter. 





Bedårande sjöutsikt

Utsikten är vacker runt Dragsö camping. Här med Kruthuset Jungskär i bakgrunden.


Mini-golf

Rolig mini-golfbana där man byggt miniatyrhus av Karlskronas mesta kända fastigheter och statyer







Skärgårdsbåtarna lägger till sommartid

På sommarhalvåret stannar en del av skärgårdsbåtarna vid campingen





Fint vandringsstråk vid havet

Även på Dragsö finns en välbesökt vandringsstråk kring den lilla ön med närheten till havet vart man än går.








Vandring vid Brändaholm

Brändaholm heter ett vykortsvackert kolonistugeområde som ligger granne med Dragsö camping. Det är riktigt fint att gå en tur där även vintertid.







Vinter vyer mot Karlskrona


















Hjorthålan Ronneby kommun
Ställplats med el vintertid

Jag försöker kolla runt på olika ställen vart vi kan stå då vi är ganska rörliga bland annat på grund av jobb men också vårt stora historia-naturintressen är det spännande med nya platser.

På Hjorthålans camping säger man att man kan ordna plats, el och tvättmaskin. Men inte vatten eller dusch förrän det är frostfritt ute.

Hjorthålan ligger i ett fint naturområde på stranden till Ronnebyån i de norra Ronnebyskogarna upp emot Smålandsgränsen. Vid Hjorthålan finns en stor fördämning/ sjö.

Vi har inte stått här någon gång men jag har varit och gått runt i området sommartid och för den som söker skog, lugn och ro är Hjorthålan en oas. Mer lantligt och rogivande får man leta efter.


Känner du till fler vinteröppna campingar?

Har du varit här? Skriv gärna en rad i kommentarsfältet eller tipsa mig om du känner till flera vinteröppna campingar i södra Sverige. Blekinge-Småland-Skåne området?


Småland

Tingsryds camping
En populär camping som är omtyckt och med full service.
Jag kollade upp denna camping då vi planerade att ta in här då vi var på väg till IKEA i Älmhult men vi planerade om och övernattade i trädgården hos en kompis istället.

Fick i vart fall svar snabbt via e-post och i vänlig ton. Full service till rimlig peng :-D

Tingsryds camping ligger vid norra stranden till sjön Tiken som är en ganska stor sjö. Gångavstånd in till Tingsryd som är känt för sina billiga och smarriga räksmörgåsar på "hyllan" på varuhuset Börjes. Tingsryd har också simhall med äventyrsbad - ett tips för vintercampare.















.



.


,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...