Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Safari Eriksberg



Sista veckan i augusti innan Eriksbergs Hotell & Safaripark stänger för säsongen gör jag ett besök och åker den 10 kilometer långa safarirundan. Eriksberg är Nordens största safaripark och ligger öster om Karlshamn i Blekinge.
Då jag var här 2015 såg jag nästan inga hjortar däremot var vildsvin med sina ursöta kultingar framme vid bilen så jag verkligen kunde njuta av dessa häftiga djur. Ja, grisar tillhör mina favoritdjur mycket på grund av att de är så otroligt kloka. Se mitt äldre inlägg från 2015 nedan. 
I år, 2021 var det turligt nog tvärtom. Nu var det olika arter av klövvilt som jag fick se och vildsvinen höll sig på avstånd.

När jag kom in genom grindarna möttes jag av ett eklandskap. Under hela safarin är ek ett dominerande trädslag vilket det ofta är längs kusten i Blekinge och gör landskapet speciellt. Men terrängen på Eriksberg är kuperad med mycket berg och hällmarker och i detta trivs tallen. Så de dominerande trädslagen är ek och tall med inslag av bland annat björk och tall. 


Eriksberg har varit en stor sätesgård och här bodde många torpare vilket gör att under safariet ser man mycket rester av kulturlandskapet i form av stenmurar, odlingsrösen och torpruiner. 


Man får inte gå ur bilen under safariet mer än vid tre olika rastplatser. Det första är utsiktsplatsen 6 km, sedan gården efter ca 7km och vid Kyrkestad som kommer efter ca 9 km där det finns en kulturslinga att gå.

Vid Utsiktsplatsen finns bord och bänkar utställda, soptunna, en torrtoa som inte är tillgänglighetsanpassad. Nedanför en brant stege finns en badbrygga från vilken man kan ta ett dopp. Men någon strand finns inte. 

Rasten vid Utsikten är en av höjdpunkterna på turen just på grund av den magnifika utsikten. Man har då åkt drygt halva safarirundan. Om man gör som jag och verkligen kör sakta för att få se djuren, så börjar man bli fikasugen när man närmar sig Utsikten. Men tänk på att det bara är en kilometer kvar till gården ifall du har tänkt äta där. Jag tar i stort sett alltid med mig egen matsäck på mina utflykter, men jag passade på att ta en glass på gården i det fina vädret. 

För att få se djuren gäller det att vara uppmärksam! Men jag vill också njuta av naturen som är speciell och vacker här kring Eriksberg som även är ett naturreservat. Det är mycket vatten längs safariet, dungar, skogspartier och öppna fält och sumpmarker. Så det finna mycket att se.


Eriksberg är 925 hektar stort naturområde där djuren vandrar fritt. Här finns bland annat kronhjort, dovhjort, davidshjortar, visenter, mufflonfår och vildsvin. Men också fåglar som havsörn, fiskgjuse, ägrett- och gråhäger och skogens naturliga djur som harar, ekorrar med mera.

Inträdet kostar 220 kr för en vuxen och ett säsongskort 600 kr. En familj betalar 500 kr i inträde och 1200 kr för säsongskort.

Parken är öppen från slutet av mars till den siste augusti. Men de anordnar visningar och de har gömsle för fotografer som vill övernatta och ta naturbilder så kolla deras hemsida. Det mesta inom outdoor finns på Eriksberg.


Gården
Gården är en exklusiv herrgårdsmiljö och där finns en fin restaurang med vilt på menyn. Butik och hotell.
Området runt gården är stort och där finns en sjö med änder, vilket gör att man kan ta en liten promenad och se sig omkring efter stillasittande i bilen.

Naturlekplats
Under sommaren kan man grilla vid grillhyddan intill gården där en stor naturlekplats som är mycket uppskattad av barnfamiljer finns. 

Gården har även service i form av toaletter och sopkärl.


Synvillan heter huset ovan och det går att hyra om man vill komma nära naturen. Synvillan ligger vid rastplatsen Utsikten. Huset har glasgolv och genom det kan man få se när djuren matas. Synvillan har vunnit priser för sin arkitektur.


Tyvärr kunde jag inte komma närmare då man får hålla sig i bilen på Eriksberg. Men nere i havsviken som heter Flan gick en gråhäger, ungfågel och en ägretthäger på födosök intill varandra.





Vid Färsksjön kommer de berömda röda näckrosorna som planterats in hit från dess första växtplats vid Tiveden. År 1856 hittade Bernhard Kjellmark den röda näckrosen efter tips från närboende i Fagertärn. Det är en genetisk mutation av den vita näckrosen. Efter upptäckten i Fagertärn höll den röda näckrosen på att utrotas då människor vallfärdade dit för att få några exemplar med sig hem.

Senare inplanterades den röda näckrosen på Eriksberg för att säkerställa deras existens. Nu växer de i Färsksjön tillsammans med vita och gula näckrosor.


Totalt ger jag Eriksberg ett bra betyg men det är svårt att få se de vilda djuren. Man ska ha mycket tålamod och tur. Om man vill kan man köra flera rundor runt Eriksberg och det sägs att det är lättare att se djuren i skymningen. 



Besök på Eriksberg 2015

Eriksbergs safaripark

En tur till Eriksberg safaripark där närkontakten med vildsvinen blev den största upplevelsen. Vildsvinsungarna är bedårande fina och de kom helt intill bilen. Under safarirundan är det inte tillåtet att lämna bilen, men det gick helt utmärkt att få uppleva djuren och fota dem från bilen.

Tyvärr kom man inte de större hjortarna så nära inpå, utan de sågs mer på långt håll bort över ängarna. Kanske får man mer behållning av dessa om man besöker safariparken senare innan stängningsdags, men det känns lite tveksamt.

Naturen är jättefin med gamla ekar, havet, den röda näckrosorna och den Blekingska skärgården och bara naturen är väl värd ett besök för den som är naturintresserad.

På gården finns det restaurang och café i exklusiv herrgårdsmiljö

Nästan lite trolsk stämning

Vildsvinen är mindre än den vanliga tamgrisen som härstammar från vildsvinet. Galten kan väga upp emot 250 kg medan honan är betydligt mindre omkring 140 kg


Grisarnas svettningssystem fungerar inte som människans. Människan svettas för att kyla ned kroppen och bli av med överskottsvärme. Men en gris måste kyla ned kroppen utifrån.

Därför rullar sig gärna grisarna i gyttja som fastnar på kroppen som avkylda badsvampar.
Detta har inte med lortgrisar att göra, utan grisen är ett mycket renligt djur. Grisar har sina avföring, toaletten på ett helt annat ställe än där de sover.

Inget av detta har tamgrisen någon möjlighet till i modern uppfödning där de står stallade inomhus på betonggolv. Det är redan där ett djurplågeri då alla dessa miljontals grisar berövas sina normala och naturliga livsmiljöer.


Vildsvin ser dåligt.
Deras mest utvecklade sinne är luktsinnet. De känner lukten av exempelvis tryffel på flera kilometers avstånd och är därför det bästa djuret på tryffeljakt. Nackdelen är dock att när de hittar tryffeln äter de upp den eftersom grisar är allätare.

Många anser därför att det är smartare att använda hundar till tryffeljakt som lämnar kvar tryffeln till människan. Men rent luktmässigt kommer hunden bara på andra plats som tryffel jägare....


Suggan lyssnar uppmärksamt! Kanske har hon hört något....


Grisar är smarta djur
Studier har visat att grisar är smartare än hundar, småbarn och apor...

De klarar av att göra små trick om man tränar dem.

Grisar är även sociala djur som knyter starka sociala band till sina familjemedlemmar.


Än en gång är grisindustrin ett rent djurplågeri. Dessa smarta djur förstår vad som pågår och deras sociala band rivs sönder vilket de upplever som extremt stressande.


Den dräktiga suggan går med sina kultingar i 3 månader, 3 veckor och 3 dagar innan de föds.


Kultingarna är randiga och väldigt söta!



Winston Churchill är känd för att ha sagt: 
"Hundar ser upp till människan. 
Katter ser ner på människor. 
Grisar ser oss rakt i ögonen och ser en likvärdig"



De röda näckrosorna

Röd näckros
(
Nymphaea alba f. rosea)

Red water lily

Näckrosen's English name sounds so romantic....


Näckrosen har fått ett stort symbolvärde
Då näckrosen har sina rötter i den mörka dyn men blommar vackert på ytan, symboliserar man ofta näckrosen med människan.
Även vi har ett djupt mörkar inom oss som vi behöver rena på mot befrielse ifrån egots och mörkrets garn.



Inom Buddhismen är Lotusblomman en symbol för andlig utveckling. Den har rötterna i dyn, växer uppåt genom grumliga vatten och blommar i solens och himlens ljus. Den är symbolen för den insikt som leder från återfödelsernas kretslopp till evigheten (Nibbana). Den öppna blomman symboliserar Buddhas öga som ser och vakar över allt.
Inom Hinduismen är Lotusblomman kopplad till Guden Brahma, skapare och herren över alla varelser. Brahma har fyra armar där han håller de fyra Vediska skrifterna och han är ofta avbildad sittandes i en Lotusblomma.

Hjortarna

Tyst och stilla i skogen...


Plötsligt är dom där...




Det finns mycket vatten i form av havsvikar, sjöar och dammar inom Eriksberg och där trivs bland annat gräsänderna.



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...