Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Bruatorps väderkvarn och bronsålders historia

Lilla Bruatorps väderkvarn


På vimpeln högst upp på Bruatorps väderkvarn står årtalet 1808. Det är Söderåkra hembygdsgille som äger och förvaltar Bruatorps väderkvarn sedan 1969.

Kvarnen är av Holländsk typ fast åtta-kantig. Man kunde vrida den översta delen av kvarnen så att den stod rätt i förhållande till vindriktningen. Den tillhörde Bruatorps gård och den lär ha varit byggd av stadsbyggmästaren N. Nylandet omkring 1808 och var i bruk till 1904. Då föll kvarnen i glömska och började förfalla.

Under 1950-talet övergick kvarnen till hembygdsgillet som lade ner omfattande renoveringar på kvarnen. 

Kulturbyggnaderna måste räddas och staten måste ta ansvar ekonomiskt ansvar!

Det är otroligt roligt att se att hembygdsgillen och andra föreningar räddar vårt gemensamma kulturarv då våra museum inte har tillräckligt med resurser för att rädda dem, eller väljer att prioritera andra områden. Detta är ibland tyvärr fallet då många kulturbyggnader ligger långt från de större städerna och inte tycks anses som så viktiga, vilket de tvärtom är. 

Dessa fina gamla byggnader finns det enbart ett mycket fåtal kvar av och om de ska kunna räddas till eftervärlden måste staten tillföra resurser. Det finns som jag skrivit i tidigare inlägg, så få kvarnar, backstugor, linbastor och andra kulturbyggnader kvar att de måste räddas. Om någon generation kommer annars dessa byggnader vara borta och kunskapen om det gamla jordbrukssamhället försvinner. 

Vi berövar kommande generationer både byggnader och kunskap om de inte bevaras. För ett sådant viktigt arbete måste staten ansvara och ska inte åligga ett fåtal eldsjälar som sliter utan stöd från staten.


Här fanns det största bronsåldershuset i landet

Det finns flera bronsåldersrösen i Bruatorp och här har arkeologerna funnits resterna efter det hittills största  bronsåldershuset man känner till i landet. Det var ett cirka 60 meter långt och 10 meter brett treskeppigt långhus. Rumsindelningen var gjord så att det fanns fyra rum fördelade på två rum med var sin ingång. Man tror därför att huset rymde två familjer och totalt runt 30 personer.

I Söderåkra som ligger i slättlandet intill kusten har man funnit spår efter människor ända sedan stenåldern då isen drog sig tillbaka. Här finns också spår efter järnbearbetning under järnåldern.

I grannbyn Eket fann man rester efter en blästerugn som användes vid järnframställning och den bedömdes vara från 400-talet före Kristus. Järnåldern varade från 500 f.Kr till 1066 e.Kr och fick namn efter att det var då människor började kunna hantera järn.

Vad är en blästerugn?

Man kunde göra på två sätt. Antingen grävde man en grop i marken där man lade sjömalmen eller rödjorden och eldade sedan så järnet smälte. Eller så kallmurade man upp en eldstad. Även dessa var oftast låga omkring 50-100 cm. När man eldade smälte järnet till en klump. Man bankade denna och värmde upp järnklumpen i flera gånger för att få fram så rent järn som möjligt.

Rödjord var jord som innehöll järn. Sjömalmen fick man upp genom att från isen eller en båt dra en skopa längs sjöbotten. Man grävde även efter järn i mossor och översvämmade marker.

Tidigaste ässjan i Binga

I Binga som ligger mellan Kalmar och Söderåkra fann arkeologerna spår efter den hittills tidigaste ässjan för järnbearbetning. Det var vid ässjan smeden arbetade. Kanske kustlandskapet bidrog till att människor reste mer och därför var tidiga med att ta hem nymodigheter från bland annat Romarriket. Ässjan bedömdes vara från tiden 500-100 f.Kr.

Bruatorp

Byn Bruatorp har varit den största gården i Söderåkra och är ett exempel på en högre ståndsmiljö. Bruatorp ska betyda "torpet vid ån" och namnet tros vara från vikingatid - tidig medeltid.

Vattenkvarnen anges på en karta redan 1761. Under 1800-talet fanns det här vid Bruatorpsån färgeri, tegelbruk, såg, garveri, benstamp, bark- och tygstamp, mejeri, stärkelsefabrik, pottaskefabrik, bageri och linoljepress.

Vattenkvarnen vid Bruatorpsån överlät Bruatorps gård till hembygdsgillet i Söderåkra 1993.

Vägbeskrivning och tillgänglighet

 Koordinater: 56.43934,16.06644 Det går att klistra in koordinaterna i Google maps.

Ifrån Söderåkra kyrka kör du söderut längs den gamla vägen. Efter bron över Bruatorpsån tar du första vägen till höger och håller sedan vänster. Vägen går upp ett litet stycke i en träddunge. Du kan köra ända fram till väderkvarnen och se den från bilen.

 

Källor:

Bruatorp Kulturmiljöprogram Torsås kommun

Smålands historia Olle Larsson

 

Fler väderkvarnar finns det i 

Vid infarten till Grisbäck söder om Bergkvara, Småland

Väghyltan Mellan Torsås och Appleryd/Brömebro. Småland. Där finns även en varggrop. https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/varggropar-fangstgropar.html

Trolleboda norr om Kristianopel, Blekinge 

Torhamn på vägen mot Torhamns udde, Blekinge

Wämöparken Karlskrona


 


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...