Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Klipparen, Blekinges ö-häst

 

Klicka på bilden för att få den större. Det skall vara den Blekingska ö-hästen som avbildats.
Bild Blekinge museum 
https://blm.kulturhotell.se/objects/c32-2541/?topics%5B%5D=41965&sq=elias%20martin&offset=0

Blekinges lantraser, ö-hästen

Det var på 1990-talet som intresset för svenska lantraser ökade och i samband med det kom det fram uppgifter om att en egen hästras funnits på öarna i Blekinge.


Kallades Klipparen

Hästen kallades ”Klippare” som betyder ”liten häst” och var en seg liten hästras och som var en bra dragare. Hästrasen kan liknas vid de Gotländska russen eller den utdöda Ölandshästen vars skelett finns utställd på Eketorps fornborg.

Fanns fram till 1940-talet

De sista exemplaren fanns troligen så sent som fram på 1930-40-talet men dog sedan tyvärr ut. Det är synd att den lilla hästrasen inte uppmärksammades och kunde sparas till framtiden. Men troligen var hästen ett så vanligt inslag i skärgården att man inte reflekterade över hur unik den var. Tanken på att bevara de svenska lantraserna hade inte heller slagit rot då aveln för att få högproducerande djur till djurindustrin inte ännu hade fått fart då.

Levde vilt

Det som gjorde att hästen var så vanlig på öarna i Östra skärgården var att den var just en liten ras som klarade sig bra på de magra jordarna i skärgården, där de större hästarna hade krävt kraftigare och mer bete. Samtidigt var skärgårdsbefolkningen fattig och några dyra hästar eller oxar till att dra med, var det långt ifrån alla som hade råd att vara sig köpa in eller underhålla. Då passade denna lilla klippare bra in.

Vilda hästar på öarna

Hästarna gick lösa och betade på öarna och man hägnade in trädgårdarna för att djuren inte skulle kunna komma in och beta där. Alltså tvärtemot vad vi är vana vid att göra idag, då man har sina djur inhägnade i hagar. Fortfarande kan man se lite av detta på Långören där man haft problem med rådjur som kommer in i trädgårdarna. Man har satt upp en hägnad där bebyggelsen börjar med hus och stugor som har trädgårdar. Rådjuren får hålla till utanför.


Elias Martins bilder

Den kände konstnären Elias Martin har gjort flera bilder från det tidiga byggandet av staden Karlskrona.  Enligt Blekinge läns tidning skall det vara just den Blekingska ö-hästen, Klipparen, som avbildats. 

Klicka på bilden för att få den större. Två mindre hästar som drar en vagn över Stortorget är avbildade.


Vill du veta mer om Blekinges lantraser så läs Svenska lantraser av Håkan Hallander. Blekinge läns tidningar har skrivit om Klipparen i en artikel den 10 november 2005.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...