Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

ColdinukorsVad är det för vita kors?

Coldinukors är ett av alla de vita kors man kan se runt om i Karlskrona. De placeras ut av en order, ett brödrasällskap, som finns i sjöstäderna Karlskrona, Göteborg, Stockholm och Helsingfors. Orden, vars verksamhet är hemlig, har anor sedan medeltiden. Men officiellt har de funnits i Karlskrona sedan år 1738. 

Coldinukors Dragsö

I början sattes Coldinukorsen ut för att markera kobbar, skär och grund till gagn för sjöfarten. Numera kan man ana att det utgör mera en tradition, men ordern är som sagt hemlig, så deras syften nu för tiden kan vi utomstående inte veta. I Sverige är tillhör Coldinuordern en av våra äldsta ordersällskap.

Men när ett nytt kors ska placeras ut sker det genom högtidlig pompa och ståt, och man får då ser en rad mörkklädda män bege sig till platsen för det nya korset i procession. 

Här är ett litet youtubeklipp från Gustavsberg då ett Coldinukors skulle återinvigas 

År 2019 firade ordensällskapet 250 år i Karlskrona med att placera ut ett nytt kors och Blekinge läns tidning skrev om tilldragelsen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...