![]() |
Murresterna efter Bårby borg söder om Mörbylånga |
Bårby borg är den enda fornborgen på Öland där man utnyttjat den 20 meter höga klippbranten från landborgen som hinder från angripare. Borgen är därmed byggd i en hästskoformad halvcirkel, Tyvärr har man låtit en del sly växa upp som hindrar den enorma utsikten som kan anas mellan träden ut över Kalmarsund och fastlandet.
![]() |
Otroligt fin utsikt från borgen mellan uppvuxen sly |
Bårby borg är byggd mellan 400-700-talet e.Kr. och visar på att den här tiden var orolig för Ölänningarna och att de behövde skydda sig för inkräktare och angripare.
Ölands omgivning under järnåldern
I Sverige räknas Folkvandringstiden 400-550 e.Kr. då stora folkgrupper migrerade i Europa. Denna period sattes igång av Hunnernas rörelse på 200-300-talet. Västrom föll år 476 e.Kr då den siste kejsaren Augustulus avsattes. Även om romarriket fortsatte existera var deras glansdagar över.
Vendeltiden är tiden från 550-800 e.Kr. Namnet kommer från den rika båtgravsfynden i Vendel norr om Uppsala.
Vikingatiden 800-1066
Folkvandringstiden, Vendeltiden och Vikingatiden är alla delar av Järnåldern som i Sverige räknas från år 500 f.Kr till 1066. År 1066 då vikingarna under Harald Hårdråde förlorade slaget i Hastings i England som leddes av Vilhelm Erövraren. Detta sammanfaller med att kristendomen infördes i Sverige runt år 1050 e.Kr. och markerar vikingatiden och järnålderns slut.
Så tiden då fornborgarna byggdes på Öland och övriga Sverige var en orolig tid då stora folkskaror flyttade runt och sannolikt uppstod många konflikter i samband med omflyttningarna.
Fynden i Bårby borg
Bland fynden finns ett romerskt guldmynt, solidus, som en yngling hittade på 1930-talet. Guldmyntet är från 520-talet e.Kr.
Man har även funnits brandrester av trä samt mängder med brända sädeskorn. Kanske har det brunnit någon gång i borgen?
Bårby borg betas av hästar vid mitt besök |
Bårby borgs bebyggelse
![]() |
Bilden är tagen från p-platsen och borgen syns i bakgrunden |
Vägbeskrivning-tillgänglighet
Bårby borg ligger mycket nära en parkering vid väg 136 söder om Mörbylång och Bårby by.
Koordinater: 56.50204, 16.42899
Karta: Google maps
Även om Bårby fornborg ligger mycket nära vägen är den inte framkomlig med rullstol. Möjligen kan man dra en barnvagn genom hästhagen men man får ändå bära barnen vid murresterna och in i borgen.
Vid parkeringen finns två utedass som inte var särskilt fräscha vid mitt besök. Men ibland har nöden ingen lag ;-)
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar